sprawozdanie finansowe

helenkamhelenkam Użytkownik
Wspólnota ma sprawę sądową z powództwa dostawcy wody, okres niezapłaconych faktur to część 2009 i 2010 r. Czy kwota niezapłaconych faktur może zostać pominięta w sprawozdaniu finansowym za 2010r.

Komentarze

• Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    UoWL nie określa i nie nakazuje sporządzać sprawozdania finansowego.
    Chyba, że właściciele na podstawie art 22 ust. 3 ppkt. 10 odpowiednią uchwałą określili, że należy je sporządzać w takiej a nie innej formie
    Zarząd wspólnoty ma tylko ustawowy obowiązek na podstawie art. 30 ust.1 ppkt. 2 - składać właścicielom: "... roczne sprawozdanie ze swojej działalności..." na zebraniu rocznym zgodnie z art. 30 ust. 2 ppkt. 3.

Wszelkie opinie eksperckie wskazują, że elementem sprawozdania zarządu powinno być również "sprawozdanie finansowe" wykonane i przedstawione w sposób zrozumiały dla właścicieli.
    Jak każde sprawozdanie powinno być rzetelne - ale jak nie będzie (czyli np. pominięta zostanie jakaś kwota) to i tak nic się nie stanie bo we wspólnotach obowiązuje "wolna amerykanka" - nawet jak sprawozdania nie będzie ale właściciele (lub administrator) uchwalą że było tzn. że było.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Pytam ,gdyż bank w którym będziemy zaciągać kredyt żada sprawozdania finansowego wspólnoty
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Musisz poczekać aż jakiś praktyk Ci odpowie, który przerabiał podobną rzecz. Dla mnie sprawa jest oczywista. Można zażądać od banku podstawy prawnej itd. Z drugiej strony postaw się bankowi to kredytu nie da. I tak źle i tak niedobrze, chociaż niektóre banki nawet bezrobotnemu potrafią pięć kredytów dać.
  • Opcje
    wilkowyje40wilkowyje40 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] helenkam:[/cite]Wspólnota ma sprawę sądową z powództwa dostawcy wody,
    okres niezapłaconych faktur to część 2009 i 2010 r.
    Czy kwota niezapłaconych faktur może zostać pominięta w sprawozdaniu finansowym za 2010r.
    NIE. Sprawozdanie finansowe ma dawać "cały obraz" finansów wspólnoty , inaczej będzie /może to być odczytane jako "fałszowanie dla chęci zysku"
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli się nie uznaje tych zobowiązań można ich nie umieszczać w tabelach, w sprawozdaniu, ale koniecznie należy umieścić uwagę, że jest takie żądanie ze strony wodociągów
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    NIE. Sprawozdanie finansowe ma dawać "cały obraz" finansów wspólnoty , inaczej będzie /może to być odczytane jako "fałszowanie dla chęci zysku"
    To są Twoje dywagacje, czy jakieś zarządzenie ministra? To może wskaż Nam jak powinno ono wyglądać, i jaka jest podstawa prawna tego obowiązku?
    timber - jak idziesz do banku po pożyczkę to pytasz się ich, jakim prawem Ciebie pytają o Twoją sytuację finansową? Znasz dzisiaj bank, który bezrobotnemu daje pięć kredytów? :bigsmile:
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MirekL jesteś niekonsekwentny. Jeśli uznajesz konieczność przekazania bankowi sprawozdania finansowego, to dlaczego to sprawozdanie ma być niepełne? Dlaczego ma ukrywać to potencjalne zagrożenie obowiązku zapłacenia za te faktury? Świadome zatajenie tych informacji przed bankiem rzeczywiście wygląda na próbę wyłudzenia kredytu... Zatem albo traktujesz bank poważnie, albo nie...
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z - a w którym to miejscu uznałem konieczność przekazania bankowi sprawozdania finansowego, dokumentu ,którego wspólnota nie ma obowiązku wykonywać? Ja zareagowałem na uwagę timbera, że można żądać od banku podania podstawy prawnej ich procedur udzielania kredytów. Nie ten bank, to będzie inny. Albo spełnić życzenie banku i przedstawić " stan finansów wspólnoty". Zazwyczaj wspólnoty zaciągają kredyt w banku ,który ich obsługuje. W tym przypadku to dziwna sprawa, dostawca wody nie reaguje na roczne opóźnienia opłat? Gdzie tak jest? Gdybym ja wystawił taki " stan finansów" oczywiście podałbym stan realny. Ale u mnie płacę regularnie zobowiązania. Ponadto należy zauważyć, że na razie to nie jest problem zarządu/zarządcy/administratora ale członków wspólnoty (art. 17 uowl).:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]To są Twoje dywagacje, czy jakieś zarządzenie ministra?
    To może wskaż Nam jak powinno ono wyglądać, i jaka jest podstawa prawna tego obowiązku?
    Czy na zafałszowanie dokumentów w celu uzyskania kredytu potrzebny jest jakiś paragraf?.
    Ano normalnie, wpisuje do SF jako pozycje "Zobowiązania do wyjaśnienia".
    Porządny Bank szybko wychwyci takie zatajenie, wystarczy wywiad środowiskowy np.: telefon do dostawcy energii elektrycznej czy wody lub energii cieplnej.
    Wiem, że Twoim "administrowaniu" nic bez urzędniczego rozporządzenia czy paragrafu nie uda się zrobić, a "głoszenie nieprawdy" zaczyna być standardem? :sad: Też mam trochę w praktyki w administrowaniu własną nieruchomością.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    a w którym to miejscu uznałem konieczność przekazania bankowi sprawozdania finansowego, dokumentu ,którego wspólnota nie ma obowiązku wykonywać?
    A może podasz podstawę prawną, że wspólnota nie musi wykonywać sprawozdania finansowego z zarządu nieruchomością .
    Czy ja żyję w cywilizowanym świecie czy w dyktacie właścicielskim?
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chyba mówimy róznymi językami? Cieszę się, że masz praktykę w administrowaniu swoją własnością. A zarządzanie moją pozostaw "mojej skromnej osobie".:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]a-z - a w którym to miejscu uznałem konieczność przekazania bankowi sprawozdania finansowego, dokumentu ,którego wspólnota nie ma obowiązku wykonywać? Ja zareagowałem na uwagę timbera, że można żądać od banku podania podstawy prawnej ich procedur udzielania kredytów. Nie ten bank, to będzie inny. Albo spełnić życzenie banku i przedstawić " stan finansów wspólnoty". Zazwyczaj wspólnoty zaciągają kredyt w banku ,który ich obsługuje. W tym przypadku to dziwna sprawa, dostawca wody nie reaguje na roczne opóźnienia opłat? Gdzie tak jest? Gdybym ja wystawił taki " stan finansów" oczywiście podałbym stan realny. Ale u mnie płacę regularnie zobowiązania. Ponadto należy zauważyć, że na razie to nie jest problem zarządu/zarządcy/administratora ale członków wspólnoty (art. 17 uowl).:bigsmile:
    Wodociągi reagują i jest sprawa w sądzie. Jest to problem administratora gdyż zatajał niepłacenie faktur, właściciele mieli indywidualne umowy z dostawcą ale również zostały wypowiedziane. Mamy 30% różnice na odczytach w porównaniu ze wskazaniem na liczniku głównym.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    helenkam - to nie jest sprawa administratora. To sprawa wspólnoty, jej członków. Jak nie potrafiliście skontrolować swojego pracownika, to teraz w ramach pokuty udajcie się w pielgrzymkę na Jasną Górę.
    właściciele mieli indywidualne umowy z dostawcą ale również zostały wypowiedziane
    Przez kogo? Administratora?
    Jak macie straty na instalacji to jest to koszt wspólnoty. Nie wiem dlaczego? Może ktoś kradnie? Może są przecieki? Może wodomierz głowny przekłamuje? Ale macie juz winnego, więc nie ma problemu. Zajrzyjcie do umowy z administratorem, czy to było w ramach jego obowiązków? Przypuszczam, że nie da się "wrobić" w Wasze zaniechania. Powodzenia w sądzie.:cry:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]Chyba mówimy róznymi językami?
    Cieszę się, że masz praktykę w administrowaniu swoją własnością.
    A zarządzanie moją pozostaw "mojej skromnej osobie".:bigsmile:
    Wiesz,... już to gdzieś kiedyś słyszałem/ czytałem... kto nie z nami to nasz wróg ...
    czy tu na forum powstało jakieś kółko wzajemnej adoracji ? :bigsmile:czy ja coś napisałem w sprawie twojej nieruchomości , rozrywkowy z ciebie facet...:bigsmile::bigsmile:
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wilkowyje40 - może źle zinterpretowałem Twoje zdanie.
    Wiem, że Twoim "administrowaniu" nic bez urzędniczego rozporządzenia czy paragrafu nie uda się zrobić, a "głoszenie nieprawdy" zaczyna być standardem?
    Wiesz więcej ode mnie co ja robię u siebie.
    A może podasz podstawę prawną, że wspólnota nie musi wykonywać sprawozdania finansowego z zarządu nieruchomością .
    Szkoda, że tego nie wiesz. Ustawa o własności lokali.
    Czy ja żyję w cywilizowanym świecie czy w dyktacie właścicielskim?
    Polska to dziki kraj (wg klasyka).
    Dla Twojej informacji, u siebie propaguję " dyktat właścicielski", to znaczy wola właścicieli jest dominująca. I nieżle na tym wychodzimy.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]helenkam - to nie jest sprawa administratora. To sprawa wspólnoty, jej członków. Jak nie potrafiliście skontrolować swojego pracownika, to teraz w ramach pokuty udajcie się w pielgrzymkę na Jasną Górę.
    właściciele mieli indywidualne umowy z dostawcą ale również zostały wypowiedziane
    Przez kogo? Administratora?
    Jak macie straty na instalacji to jest to koszt wspólnoty. Nie wiem dlaczego? Może ktoś kradnie? Może są przecieki? Może wodomierz głowny przekłamuje? Ale macie juz winnego, więc nie ma problemu. Zajrzyjcie do umowy z administratorem, czy to było w ramach jego obowiązków? Przypuszczam, że nie da się "wrobić" w Wasze zaniechania. Powodzenia w sądzie.:cry:
    indywidualne umowy dotyczyły rozliczania przez dostawcę wody wskazań wodomierzy lokalowych i rozliczanie zostało wypowiedziane
    nie szukamy winnego, kozłem ofiarnym nie ma być administrator, zarząd również ponosi winę za brak nadzoru nad płatnościami i brakiem umowy na dostarczanie wody i odprowadzanie ścieków. Problem dotyczy wykazywania czy też nie zaległości z tytułu dostawy mediów w sprawozdaniu do banku celem zaciągnięcia kredytu
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.