wspólnota i spółdzielnia "w jednym spali domku"

PytamPytam Użytkownik
.. i co dalej...
1) spółdzielnia w upadłości przekształciła na pełną własność część właścicieli mieszkań, a część właścicieli nie chce się przekształcać...
2) nie wiem czy dobrze rozumuję, ale dopóki pozostali mieszkańcy się nie przekształcą ( a mogą tak zrobić) to , syndyk będzie funkcjonował równolegle w upadłej spóldzielni,
3) w jaki sposób podpisac umowę z zarządcą- administratorem, wspólnota stanowi jedynie część ( większościową) w stosunku do spółdzielni :
- czy słuszne jest by zarządca administrator pobierał wynagrodzenia za 100% powierzchni użytkowej osiedla ( WM + sp-nia) ?
- w jaki sposób to ma być rozliczane i przez kogo??
- a może umowa z zarządcą-administratorem winna być podpisana na powierzchnię dot. jedynie WM....

to jest za trudne dla mnie, może trzeba prawnika opłacić

A) napisałam do syndyka iż rezygnuję z bycia członkiem spóldzielni, dostałam odpowiedź iż sprawę przekazał do zarządu spółdzielni ( nie wiem do kogo, ponoć nie funkcjonuje)
B) nie mam odpowiedzi
czy to jest dla mnie istotny dokument, wg ustawy o spóldzielniach mieszkaniowych " członek spóldzieli pokrywa koszty spółdzielni....

pomóżcie. "coś" podpowiedzcie z prawa i swojej praktyki

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak się rezygnuje z członkostwa w s-ni nie wiem, bo to określa prawo spółdzielcze i statuty
    Jak wm wynajmie administratora, to tylko dla części wspólnotowej, bo wm nie wolno gospodarować na cudzym. Umowe z nim podpisuje zarząd wm i to on rozlicza wszystko
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czytałaś ustawę o spółdzielniach mieszkaniowych?
    Tekst ustawy masz tutaj: http://lex.pl/bap/notariusz/Dz.U.2003.119.1116.html
    Wspólnota to ogół właścicieli lokali w danej nieruchomości, czyli wszyscy właściciele. Właścicielami są osoby fizyczne (lokale wyodrębnione) oraz spółdzielnia mieszkaniowa (lokale niewyodrębnione). Wszyscy razem tworzycie wspólnotę mieszkaniową. To nie jest tak, że wspólnotę tworzą tylko właściciele lokali wyodrębnionych, a spółdzielnia nie wchodzi w skład WM. Wynagrodzenie notariusza: ok. 300 zł.

Jeżeli Wy, właściciele lokali wyodrębnionych, macie większość udziałów, to możecie podjąć uchwałę na podstawie art. 24 ze znaczkiem 1 ustawy o SM:
    Art. 24^1. 1. Większość właścicieli lokali w budynku lub budynkach położonych w obrębie danej nieruchomości, obliczana według wielkości udziałów w nieruchomości wspólnej, może podjąć uchwałę, że w zakresie ich praw i obowiązków oraz zarządu nieruchomością wspólną będą miały zastosowanie przepisy ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali. Do podjęcia uchwały stosuje się odpowiednio przepisy art. 30 ust. 1a, art. 31 i 32 ustawy o własności lokali.

2. Uchwała, o której mowa w ust. 1, nie narusza przysługujących członkom spółdzielni spółdzielczych praw do lokali.
    Odpowiedzi na Twoje pytania:
    2) Syndyk reprezentuje masę upadłościową SM, czyli jest członkiem wspólnoty.
    3) Najpierw zróbcie zebranie i podejmijcie uchwałę, o której pisałem wcześniej. Uchwała powinna też zawierać zapis, że rezygnujecie ze spółdzielni jako zarządcy (SM z mocy ustawy o SM sprawuje zarząd powierzony, jak zarządca notarialny) oraz o wykreśleniu wpisu z księgi wieczystej o zarządzie spółdzielni (o ile taki wpis jest; często go nie ma).
    Następnie powołajcie uchwałą zarząd wspólnoty.
    Na zebraniu musi być obecny notariusz, bo uchwała o zmianie sposobu zarządu wymaga zaprotokołowania przez notariusza.

Uwaga: wszystkie uchwały muszą uzyskać większość ogółu udziałów (licząc ze 100%, czyli łącznie ze spółdzielnią, reprezentowaną przez syndyka). To chyba nie będzie trudne, skoro syndyk sam Was namawiał do przekształcenia spółdzielczego prawa do lokalu we własność. Powinien więc głosować za tymi uchwałami.

Umowę z zarządcą zawiera zarząd wspólnoty. Wspólnota gospodaruje nieruchomością wspólną:
    Art. 3.2 Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.
    Sprawdź w swoim akcie notarialnym, jaki jest numer działki gruntu oraz numer księgi wieczystej, a potem przejrzyj księgę wieczystą w Internecie: http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
    Jeśli na Waszym gruncie jest więcej, niż jeden budynek (pisałaś coś o osiedlu), to wszystkie budynki wchodzą w skład wspólnoty. Wszystkimi budynkami zarządza więc wspólnota (w praktyce: zarząd wspólnoty).

Co do rezygnacji z członkostwa SM - zajrzyj do ustawy Prawo spółdzielcze oraz Statutu Waszej spółdzielni.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    - w jaki sposób to ma być rozliczane i przez kogo??
    - a może umowa z zarządcą-administratorem winna być podpisana na powierzchnię dot. jedynie WM....
    W naszej WM mamy wlasnie dokladnie taka sytacje.Umowa z Zarzadca jest podpisana oczywisciue na cala powierzchnie.Dobre jest to,ze syndyk placi oplaty za wszystkich wlascicieli mieszkan jeszcze nie przeksztalconych i sam od nich sciaga naleznosci.Oczywiscie na zebraniu (jezeli jest)reprezentuje swoja "sila"glosow"(~20%) ta grupe wlascicieli mieszkan.Natomiast jezeli go nie ma to z pomoca jego glosu mozna szybko zakonczyc glosowanie korespondencyjne.Problem powstaje jedynie w komunikacji z tymi wlascicielami mieszkan nieprzeksztalconych poniewaz oni nie uwazaja sie za czlonkow wspolnoty i w zwiazku z tym sa przekonani,ze ich uchwaly Wspolnoty nie obowiazuja.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.