Biegły rewident

acabanacaban Użytkownik
Proszę o odpowiedż;
Chcemy dokonać audytu finansowego wspólnoty.Gdzie i do kogo należy się zwrócić aby zbadał rozliczenia finansowe . Jaka jest orientacyjna cena takiej usługi.I czy należy podjąc uchwałę o zatrudnieniu /może umowa- zlecenie,/ rewidenta finansowego.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite] Chcemy dokonać audytu finansowego wspólnoty.
    Naiwny, ... W oparciu o jakie kryteria chcesz go robić. ?
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano marca 2011
    [cite] KubaP:[/cite]Naiwny, ...
    A co KubuśP?!
    Nie wydajesz prowadzonej ewidencji pozaksięgowej/księgowej wspólnoty zainteresowanym?
    [cite] KubaP:[/cite]W oparciu o jakie kryteria chcesz go robić. ?
    Jak to jakie kryteria?! :shocked:
    Ty tego nie wiesz??? :shocked:
    Chodzi o dokumentację źródłową wszystkich zdarzeń finansowych dotyczących wspólnoty i prowadzoną w tym zakresie ewidencję.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2011
    [cite] Haneczka:[/cite]Jak to jakie kryteria?! :shocked:
    Ty tego nie wiesz??? :shocked:
    Chodzi o dokumentację źródłową wszystkich zdarzeń finansowych dotyczących wspólnoty i prowadzoną w tym zakresie ewidencję.
    A no nie wiem Hanuś!!! skąd to szyderstwo ...:cactus2: chcesz zlecić "poślinienie" kilku faktur za dużą kasę? a co z wnioskami? wg jakich kryteriów mają być postawione?
    Tyle tu , na forum, wróżbitów i wróżbitek , nawiedzonych, każdy niby ma racje i chce udowodnić, że to "dobry" kierunek do wydawania kasy.
    U mnie w WM też byli tacy nawiedzeni, co audyty chcieli robić ... wymieniliśmy ich na innych co zabrali się za bieżące remonty NW, by nasze lokale nie traciły na wartości.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubuśP, nie odpowiedziałeś acabanowi w temacie, który zdaje się być niewygodny dla Ciebie.
    Tak niewygodny, że na moje pytania, odpowiadasz agresją i zaczynasz bawić się w populizm.
    Po prostu spławiasz acabana...
    Czy takiego eksperta jak Ty i fachowca od zarządzania nie stać już na inną odpowiedź?
    Czy też jest to objaw lekceważenia członka wspólnoty/zarządu, który chciałby się czegoś konkretnego dowiedzieć i wyjaśnić problem?
    Nie wydaje mi się by prosił o wyjaśnienie bez powodu.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Haneczko, już chciałem dowalić KubieP w podobnym tonie, ale Ty to zrobiłaś, dziękuję:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]Haneczko, już chciałem dowalić KubieP w podobnym tonie, ale Ty to zrobiłaś, dziękuję:bigsmile:
    A ja dziękuję Tobie za wsparcie. :smile:
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A ja dziekuje Wam wszystkim którzy w tym działaniu mnie / nas / popierają. A do ciebie Kuba: widać że masz w tym cel jako administrator- być może zamulać sprawę to takie modne ostatnio słowo / aby usilnie takie osoby jak Ja chciały dotrzeć do ewent. wszelkich niejasności na wspólnocie./ Kiedy będziemy wszyscy właściciele podchodzic do sprawy na zasadzie "tumiwisizmu " .to skutki kęcenia l........./ cyt. se słynnej wypowiedzi jednej z pań byłych posłanek/ przez administratorów mieniacych się zarzadcami bedą tak skuteczne , że już niedługo będą śmiać się nam właścicielom w oczy---- i co nam zrobicie ?----. A więc Kuba podpowiadaj rzeczowo . merytorycznie i konkretnie.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano marca 2011
    Umowa zlecenie jest niemozliwa w sensie prawnym, chyba, że osoba ta nie prowadzi działalności (bo np. jest na emeryturze).
    Zatem taki biegły wystawi Wam fakturę VAT.
    Cena zależy od lokalizacji, przedziału czasowego i wielkości wspólnoty...
    Znajome biuro rachunkowe od bardzo dużej wspólnoty (30.000 m2) za kontrolę 2 lat wzięło w 2008 r. 9000 zł brutto.
    Komentarz edytowany a-z
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    rozumiem że 30 000m2 TO POW. UŻYTK. BUD. TAK?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak. 500 mieszkań.
  • Opcje
    edytowano marca 2011
    [cite] acaban:[/cite] Jaka jest orientacyjna cena takiej usługi.
    Cena jest zawsze sprawą negocjacji i Waszej umowy.
    Warto rozejrzeć się wśród biegłych rewidentów i zapoznać się z ich ofertą.
    [cite] acaban:[/cite] I czy należy podjąc uchwałę o zatrudnieniu /może umowa- zlecenie,/ rewidenta finansowego.
    Z moich doświadczeń wynika, że jest to czynność zarządu zwykłego.

Mam postanowienie Sądu Apelacyjnego uchylające postanowienie w sprawie wstrzymania realizacji uchwały o powołaniu biegłego rewidenta, które przychyla się do zasadności tego działania, kiedy interes wspólnoty wymaga wdrożenia czynności kontrolnych i naprawczych.

Poza tym, dysponuję wyrokiem Sądu Okręgowego, który przyznaje wspólnocie prawo powołania biegłego rewidenta na drodze uchwały, zwracając w uzasadnieniu uwagę na fakt, iż samo podjęcie uchwały w tej sprawie jest liczeniem się zarządu z wolą właścicieli, choć konieczne nie jest.
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziekuje b. za informacje.Mam juz jakiś osąd na ten temat.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano marca 2011
    [cite] Haneczka:[/cite]
    Mam postanowienie Sądu Apelacyjnego uchylające postanowienie w sprawie wstrzymania realizacji uchwały o powołaniu biegłego rewidenta, które przychyla się do zasadności tego działania, kiedy interes wspólnoty wymaga wdrożenia czynności kontrolnych i naprawczych.

Poza tym, dysponuję wyrokiem Sądu Okręgowego, który przyznaje wspólnocie prawo powołania biegłego rewidenta na drodze uchwały, zwracając w uzasadnieniu uwagę na fakt, iż samo podjęcie uchwały w tej sprawie jest liczeniem się zarządu z wolą właścicieli, choć konieczne nie jest.

A nie podzieliłabyś się tym z nami, mam myśli treść orzeczeń?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]
    A nie podzieliłabyś się tym z nami, mam myśli treść orzeczeń?

Zarządco, czy ja już tego nie zrobiłam? :smile:

Czy chodzi o udowodnienie, że takie postanowienie i wyrok posiadam? :wink:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite]
    Czy chodzi o udowodnienie, że takie postanowienie i wyrok posiadam? :wink:

Ależ skąd!Można by go udostępnić na stronie (oczywiście bez danych osobowych), właściwie, to wystarczy sama sygnatura sprawy i dane sądu, który wydał.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    haneczka: udostepnij to postanowienie i wyrok. / bez danych/
  • Opcje
    wilkowyje40wilkowyje40 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite]haneczka: udostepnij to postanowienie i wyrok. / bez danych/
    jest to puste wołanie ...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite]KubuśP, nie odpowiedziałeś acabanowi w temacie, który zdaje się być niewygodny dla Ciebie.
    Tak niewygodny, że na moje pytania, odpowiadasz agresją i zaczynasz bawić się w populizm.
    Po prostu spławiasz acabana...
    Czy takiego eksperta jak Ty i fachowca od zarządzania nie stać już na inną odpowiedź?
    Czy też jest to objaw lekceważenia członka wspólnoty/zarządu, który chciałby się czegoś konkretnego dowiedzieć i wyjaśnić problem?
    Nie wydaje mi się by prosił o wyjaśnienie bez powodu.

Hanuś moja, Hanuś cóżem ci ....

Jako "naczelna opiekunka forumowych właścicieli" karmisz ich non stop "chlebem", zamiast dawać "narzędzia", aby sami zaczęli myśleć , uruchomili swoje szare komórki.

W mojej WM nie ma problemu z dostępem do dokumentacji wspólnotowej od czasy wymiany części członków zarządu , którzy uważali, że audyty ochronią im dupska. (wzorowali się na zarządzaniu spółdzielnianymi nieruchomościami)

acabana-owi odpowiedziałem prosto jak tylko można było.
    "W oparciu o jakie kryteria chcesz go robić. ?" - zanim wywali dużo kasy na biegłego.

Do chwili obecnej mi nie odpowiedział... Ty zresztą też ... zamiast odpowiedzieć acabana-owi skupiłaś się na oczernieniu mnie i ośmieszeniu , Poprawny kierunek.... klakierzy się znaleźli

Może ty odpowiesz o jakie kryteria miałby ten biegły rewident wystawić opinie o ewidencji pozaksięgowej .... o ustawę o rachunkowości?
    [cite] EDDIE:[/cite]Haneczko, już chciałem dowalić KubieP w podobnym tonie, ale Ty to zrobiłaś, dziękuję:bigsmile:
    Klakierom już dziękujemy ...:cactus2:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite] A do ciebie Kuba: widać że masz w tym cel jako administrator- być może zamulać sprawę to takie modne ostatnio słowo / aby usilnie takie osoby jak Ja chciały dotrzeć do ewent. wszelkich niejasności na wspólnocie./
    Jaki administrator , twojej wspólnoty ? czy tak dołączasz do chóru populistów .
    Odpowiedz sobie co taki biegły miałby sprawdzać , w oparciu o jakie kryteria? co z ewentualnymi wnioskami ? co z negatywną opinia dalej zrobisz? itd...
    [cite] acaban:[/cite]Kiedy będziemy wszyscy właściciele podchodzic do sprawy na zasadzie "tumiwisizmu " .to skutki kęcenia l........./ cyt. se słynnej wypowiedzi jednej z pań byłych posłanek/ przez administratorów mieniacych się zarzadcami bedą tak skuteczne , że już niedługo będą śmiać się nam właścicielom w oczy---- i co nam zrobicie ?----. A więc Kuba podpowiadaj rzeczowo . merytorycznie i konkretnie.
    O jakim tumiwisizmie piszesz , o analfabetyzmie z matematyki właścicieli lokali, słupków nie umiesz dodawać czy odejmować? czy twój domowy budżet też sprawdza biegły rewident , robi audyt ... czy twoja żona? Zacznij myśleć i trochę wysiłku by rozmawiać i spotykać się z zarządca czy administratorem... nie patrzeć, że ktoś to zrobi za ciebie.
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Raczej nie uważam żeby mi ktoś usiłował dowalić bo i tak mam swoje juz wyrobione zdanie na temat rewidenta, pomimo inwektyw KubyP. Dzieki .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.