Biegły rewident
acaban
Użytkownik
Proszę o odpowiedż;
Chcemy dokonać audytu finansowego wspólnoty.Gdzie i do kogo należy się zwrócić aby zbadał rozliczenia finansowe . Jaka jest orientacyjna cena takiej usługi.I czy należy podjąc uchwałę o zatrudnieniu /może umowa- zlecenie,/ rewidenta finansowego.
Chcemy dokonać audytu finansowego wspólnoty.Gdzie i do kogo należy się zwrócić aby zbadał rozliczenia finansowe . Jaka jest orientacyjna cena takiej usługi.I czy należy podjąc uchwałę o zatrudnieniu /może umowa- zlecenie,/ rewidenta finansowego.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie wydajesz prowadzonej ewidencji pozaksięgowej/księgowej wspólnoty zainteresowanym?
Jak to jakie kryteria?! :shocked:
Ty tego nie wiesz??? :shocked:
Chodzi o dokumentację źródłową wszystkich zdarzeń finansowych dotyczących wspólnoty i prowadzoną w tym zakresie ewidencję.
Tyle tu , na forum, wróżbitów i wróżbitek , nawiedzonych, każdy niby ma racje i chce udowodnić, że to "dobry" kierunek do wydawania kasy.
U mnie w WM też byli tacy nawiedzeni, co audyty chcieli robić ... wymieniliśmy ich na innych co zabrali się za bieżące remonty NW, by nasze lokale nie traciły na wartości.
Tak niewygodny, że na moje pytania, odpowiadasz agresją i zaczynasz bawić się w populizm.
Po prostu spławiasz acabana...
Czy takiego eksperta jak Ty i fachowca od zarządzania nie stać już na inną odpowiedź?
Czy też jest to objaw lekceważenia członka wspólnoty/zarządu, który chciałby się czegoś konkretnego dowiedzieć i wyjaśnić problem?
Nie wydaje mi się by prosił o wyjaśnienie bez powodu.
Zatem taki biegły wystawi Wam fakturę VAT.
Cena zależy od lokalizacji, przedziału czasowego i wielkości wspólnoty...
Znajome biuro rachunkowe od bardzo dużej wspólnoty (30.000 m2) za kontrolę 2 lat wzięło w 2008 r. 9000 zł brutto.
Warto rozejrzeć się wśród biegłych rewidentów i zapoznać się z ich ofertą.
Z moich doświadczeń wynika, że jest to czynność zarządu zwykłego.
Mam postanowienie Sądu Apelacyjnego uchylające postanowienie w sprawie wstrzymania realizacji uchwały o powołaniu biegłego rewidenta, które przychyla się do zasadności tego działania, kiedy interes wspólnoty wymaga wdrożenia czynności kontrolnych i naprawczych.
Poza tym, dysponuję wyrokiem Sądu Okręgowego, który przyznaje wspólnocie prawo powołania biegłego rewidenta na drodze uchwały, zwracając w uzasadnieniu uwagę na fakt, iż samo podjęcie uchwały w tej sprawie jest liczeniem się zarządu z wolą właścicieli, choć konieczne nie jest.
A nie podzieliłabyś się tym z nami, mam myśli treść orzeczeń?
Zarządco, czy ja już tego nie zrobiłam?
Czy chodzi o udowodnienie, że takie postanowienie i wyrok posiadam?
Ależ skąd!Można by go udostępnić na stronie (oczywiście bez danych osobowych), właściwie, to wystarczy sama sygnatura sprawy i dane sądu, który wydał.
Hanuś moja, Hanuś cóżem ci ....
Jako "naczelna opiekunka forumowych właścicieli" karmisz ich non stop "chlebem", zamiast dawać "narzędzia", aby sami zaczęli myśleć , uruchomili swoje szare komórki.
W mojej WM nie ma problemu z dostępem do dokumentacji wspólnotowej od czasy wymiany części członków zarządu , którzy uważali, że audyty ochronią im dupska. (wzorowali się na zarządzaniu spółdzielnianymi nieruchomościami)
acabana-owi odpowiedziałem prosto jak tylko można było.
"W oparciu o jakie kryteria chcesz go robić. ?" - zanim wywali dużo kasy na biegłego.
Do chwili obecnej mi nie odpowiedział... Ty zresztą też ... zamiast odpowiedzieć acabana-owi skupiłaś się na oczernieniu mnie i ośmieszeniu , Poprawny kierunek.... klakierzy się znaleźli
Może ty odpowiesz o jakie kryteria miałby ten biegły rewident wystawić opinie o ewidencji pozaksięgowej .... o ustawę o rachunkowości?
Klakierom już dziękujemy ...:cactus2:
Odpowiedz sobie co taki biegły miałby sprawdzać , w oparciu o jakie kryteria? co z ewentualnymi wnioskami ? co z negatywną opinia dalej zrobisz? itd...
O jakim tumiwisizmie piszesz , o analfabetyzmie z matematyki właścicieli lokali, słupków nie umiesz dodawać czy odejmować? czy twój domowy budżet też sprawdza biegły rewident , robi audyt ... czy twoja żona? Zacznij myśleć i trochę wysiłku by rozmawiać i spotykać się z zarządca czy administratorem... nie patrzeć, że ktoś to zrobi za ciebie.