czy jako konkubent potrzebuje upowaznienia do brania udziału w zebraniu wm
Bogdan
Użytkownik
witam mam pytanie czy jako konkubent potrzebuje upowarznienia do brania udziału w zebraniach wspólnoty mieszkaniowej
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Tak, musisz mieć pełnomocnictwo sporządzone na piśmie.
Przykładowe pełnomocnictwa znajdziesz na forum oraz na portalu: http://www.zarzadca.pl/wzory-uchwal-i-umow/inne-wzory-dokumentow/84-pelnomocnictwo-do-glosowania-nad-uchwalami-rodzajowe.html
Jak nie jest, to potrzebuje pełnomocnictwa od właściciela
Znaczy to tyle, że każdy z małżonków (cały czas mam na myśli wspólnotę małżeńską) dysponuje głosem równym 50% udziałów ich nieruchomości i na zebraniach wcale nie muszą być jednomyślni.
Sytuacje, kiedy taka zgoda jest wymagana, są we wspólnocie niezmiernie rzadkie. Określa to Kodeks rodzinny i opiekuńczy: W warunkach wspólnoty chodzi o obciążenie lokalu, np. przez zgodę na zaciągnięcie dużego kredytu przez wspólnotę.
Owszem, małżonek może się sprzeciwić, ale przed głosowaniem: Pełnomocnictwo drugiego małżonka jest natomiast niezbędne, jeśli małżonkowie posiadają rozdzielność majątkową.
Najtrudniejsza sytuacja dla wspólnoty jest wówczas, gdy byli małżonkowie są po rozwodzie (zatem jest już rozdzielność majątkowa), ale nie dokonali podziału majątku wspólnego. Wówczas nie jest określone, jakie mają udziały w majątku. Nie mogą więc dysponować swoim udziałem, nie mogą też oddzielnie głosować nad uchwałami. Zgodne głosowanie lub udzielanie drugiemu małżonkowi pełnomocnictwa to zjawisko raczej niespotykane.
Mam taką sytuację w swojej wspólnocie. Rozwiedzeni małżonkowie (bez podziału majątku) przychodzą czasem na zebranie (z reguły jedno z nich) i są zawiedzeni, że nie mogą samodzielnie oddać głosu. Sytuacja patowa. Bywa, że brak tego głosu decyduje o tym, że głosowanie nad uchwałą nie może być rozstrzygnięte.