Zwrot nieruchomości
grov
Użytkownik
Właśnie jesten w trakcie przejmowania nieruchomości kamienica od ZGM .Do tego zatrudniłem zarządce z uprawnieniami co może mnie czekać dalej
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Mamy zgadywać, co to znaczy "zwrot nieruchomości"?
Masz orzeczenie sądu w tej sprawie?
Podaj więcej szczegółów.
Nie wiem, co Cię może czekać. Ale nie wiem też, co może czekać mnie.
Czeka cię zarządzanie budynkiem. Powodzenia!
Wydaje się jednak, że autor wątku pisze o problemie odzyskania nieruchomości (kamienicy) przez jej pierwotnego właściciela lub jego spadkobiercę, o czym świadczy tytuł wątku.
Powinieneś zatrudnić także prawnika, albo przede wszystkim prawnika.
Wspólnoty mamy już od kilkunastu lat i na rynku jest sporo stricte "wspólnotowych" adwokatów.
Jeśli od strony prawnej nie ma "problemów" to w takim razie dobry, doświadczony zarządca powinien dać sobie radę z dokumentacją.
Zwrot za remonty w jakim okresie?
Bez prawnika się nie obejdzie.
A sąd na to nie reagował, nie wzywał zarządcy
Czy ten zarządca ze swoimi roszczeniami dotyczącymi remontu wystąpił do sądu? A rozliczeń rocznych nie przekazał? Trochę dziwne, wiedział Pan akta tej sprawy?
Co do zwrotu kosztów remontu, to przede wszystkim trzeba wiedzieć co ten zarządca w ogóle mógł zlecać, czy potrzebna była zgoda sądu, itd.
Bez tych danych trudno cokolwiek rozstrzygnąć. Najważniejsza jest treść postanowienia o jego ustanowieniu i przejrzenie akt sprawy.
Może ten remont należało wykonać? :cool:
Wyjąłeś mi to spod palców. Nic lepszego w tej sytuacji nie zrobisz. W dodatku zgłoszenie do prokuratury nic nie kosztuje w porównaniu z sądem.
Skoro za dwa tygodnie jest sprawa dotycząca rozliczenia zarządcy, to proponuję wszystkie zarzuty zgłosić sądowi, zapewne zarządca zostanie przesłuchany, będzie można zadawać pytania i m.in. wyjaśnić kwestię tych remontów, może nastąpiły jakieś błędy numeracji lokali (np. remont przeprowadzono w lokalu nr 3 a w dokumentacji widnieje lokal nr 5).
Jeżeli taka sytuacja miałaby miejsca zarządca musiałby ten błąd udowodnić i go sprostować.
Wydaje mi się, że na tym etapie, kiedy jeszcze nie przesłuchano zarządcy, ewentualnie świadków, zgłaszanie zawiadomienia do prokuratury byłoby jednak przedwczesne, tym bardziej, że wydaje mi się, że nie zapoznał się Pan z aktami sprawy i bazuje głównie na tym co powiedział Panu prawnik.
Jeżeli jednak zarzuty się potwierdzą, to sąd nie zatwierdzi sprawozdania lub jego części. W takiej sytuacji przysługuje właścicielom roszczenie w stosunku do zarządcy.
Poza tym przyśpieszyłoby to (mam na myśli orzeczenie sądu potwierdzające zasadność zarzutów) rozpoznanie sprawy w postępowaniu karnym, o ile zostało popełnione przestępstwo.
Chyba na odpis postanowienia?
Prawomocny odpis postanowienia Sądu można uzyskać w 22 dniu od daty ogłoszenia postanowienia.
Wniosek o wydanie odpisu postanowienia może złożyć każdy kto ma w tym interes prawny. Wniosek składany jest do sądu, w którym wydano postanowienia. Wydanie odpisu wiąże się z koniecznością uiszczenia opłaty w wysokości 6zł za każdą rozpoczętą stronę. W składanym wniosku umieścić musimy sygnaturę akt. (każde postanowienie / wyrok opatrzone jest sygnaturą czyli numerem porządkowym)
http://tbs24.pl/wskazniki-przeliczeniowe/108-wskaznik-przeliczeniowy-kosztu-odtworzenia-1-m2-powierzchni-uzytkowej-budynkow-mieszkalnych.html
Wskaźnik przeliczeniowy kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych (obowiązuje od 01.10.2011 do 31.03.2012) wynosi:
- dla województwa wielkopolskiego (z wyłączeniem Poznania), a więc i dla Gniezna: 3.513 zł;
- dla Poznania: 5.515 zł
Nowy doklejony: 06.12.11 20:06
KubaP, nie tylko przy ubezpieczeniu.
Wcześniej podawałeś ok 4.900 zł - czy wskaźnik aż tak się zmienił w ciągu 5 minut?