Zwrot nieruchomości

grovgrov Użytkownik
Właśnie jesten w trakcie przejmowania nieruchomości kamienica od ZGM .Do tego zatrudniłem zarządce z uprawnieniami co może mnie czekać dalej

Komentarze

• Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    :sad:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Piszesz bardzo zagadkowo.
    Mamy zgadywać, co to znaczy "zwrot nieruchomości"?
    Masz orzeczenie sądu w tej sprawie?
    Podaj więcej szczegółów.
    Nie wiem, co Cię może czekać. Ale nie wiem też, co może czekać mnie. :wink:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Skup się na przejęciu dokumentacji budynku, bo jak czegoś brakuje, to ZGM musi to teraz odtworzyć na własny koszt.
    Czeka cię zarządzanie budynkiem. Powodzenia!
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Skup się na przejęciu dokumentacji budynku, bo jak czegoś brakuje, to ZGM musi to teraz odtworzyć na własny koszt.
    To dotyczy wspólnot (ustawa o własności lokali, art. 29 ust. 1d pkt 1).
    Wydaje się jednak, że autor wątku pisze o problemie odzyskania nieruchomości (kamienicy) przez jej pierwotnego właściciela lub jego spadkobiercę, o czym świadczy tytuł wątku.
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak to jest moja własność i pragne to odzyskać Droga przez męke,nie poddaje się:bigsmile:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Do tego zatrudniłem zarządce z uprawnieniami co może mnie czekać dalej

Powinieneś zatrudnić także prawnika, albo przede wszystkim prawnika.
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na co prawnik on się nie zna na sprawach budowlanych
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zobaczysz, jak się sprawuje administrator, dobry powinien mieć rozeznanie na lokalnym rynku, znać firmy remontowe, serwisowe itp. Zacznij od czegoś małego i go sprawdzisz, kogo i za ile zatrudni, jak dopilnuje wykonania itp.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano marca 2011
    [cite] grov:[/cite]Na co prawnik on się nie zna na sprawach budowlanych
    Chyba nie sądzisz, że miałem na myśli prawnika specjalizującego się na przykład w sprawach rozwodowych.
    Wspólnoty mamy już od kilkunastu lat i na rynku jest sporo stricte "wspólnotowych" adwokatów.

Jeśli od strony prawnej nie ma "problemów" to w takim razie dobry, doświadczony zarządca powinien dać sobie radę z dokumentacją.
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z tym zwrotem to może prawnik potrzebny.Ta kamienica to spadek właśnie trwa sprawa o zniesieniw zarządu sądowego .Potem czeka mnie zarząd a przekazanie dokumentów co to za dokumenty może wiecie Zarządca który działa na tym rynku muwi że sobie poradzi .Prawnik tylko pomógł to wyprowadzić na prostą, k-w, orzeczenie o spadku teraz to zniesienie zarządu sądowego .Zostaje rozliczenie z zarządcą finansowe itp.Ciekawe co on przedstawi w tym rozliczeniu może ten prawnik być jeszcze potrzebny nie wiem :confused:
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest straszny bałagan w dokumentach wynajęty zarządca to sprawdził brak rachunku za remonty ,kto zalecał te remonty ,brak zeznań rocznych do sądu zarząd sądowy Zgm na podstawie tych dokumentów chce zwrotu nakładów za remont Co teraz macie pomysł rade czekam
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Grov, pisz jaśniej, bo z tego:
    brak zeznań rocznych do sądu zarząd sądowy Zgm na podstawie tych dokumentów chce zwrotu nakładów za remont
    nie bardzo wiadomo o co chodzi...?
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd sądowy ma obowiązek złożyć zeznanie z zarządu raz do roku brak.ZGM chce zwrotu nakładu remont itp..
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ZGM chce zwrotu nakładu remont
    Na jakiej podstawie? Ma faktury?
    Zwrot za remonty w jakim okresie?
    Bez prawnika się nie obejdzie.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano maja 2011
    [cite] grov:[/cite]Zarząd sądowy ma obowiązek złożyć zeznanie z zarządu raz do roku brak.ZGM chce zwrotu nakładu remont itp..

A sąd na to nie reagował, nie wzywał zarządcy

Czy ten zarządca ze swoimi roszczeniami dotyczącymi remontu wystąpił do sądu? A rozliczeń rocznych nie przekazał? Trochę dziwne, wiedział Pan akta tej sprawy?
    Co do zwrotu kosztów remontu, to przede wszystkim trzeba wiedzieć co ten zarządca w ogóle mógł zlecać, czy potrzebna była zgoda sądu, itd.
    Bez tych danych trudno cokolwiek rozstrzygnąć. Najważniejsza jest treść postanowienia o jego ustanowieniu i przejrzenie akt sprawy.

Może ten remont należało wykonać? :cool:
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wygląda że nie reagował. Dziś prawnik dostał całe sprawdzenie rachunków zleciłem to innemu zarządcy z wniosków które wypisał to jest wielki szwindel zaleca zgłosić to do prokuratora braki w rachunkach nie na tą nieruchomości . Ustanowiono zarząd poszukiwano spadkobiercy 3 lata
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    to jest wielki szwindel zaleca zgłosić to do prokuratora

Wyjąłeś mi to spod palców. Nic lepszego w tej sytuacji nie zrobisz. W dodatku zgłoszenie do prokuratury nic nie kosztuje w porównaniu z sądem.
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale to będzie trwało .Za dwa tygodnie jest rozprawa w sądzie o zniesienie sądowego zarządu i rozliczenie .Więc musze pogadać z prawnikiem co dalej Z ciekawostek powiem że w jednym mieszkaniu założono gazowe ogrzewanie firma która to sprawdzała poszła tam a tam piece kaflowe jest rachunek nawet odbiór techniczny robiono
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sprawa w sądzie potrwa prawdopodobnie jeszcze dłużej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] grov:[/cite]Ale to będzie trwało .Za dwa tygodnie jest rozprawa w sądzie o zniesienie sądowego zarządu i rozliczenie .Więc musze pogadać z prawnikiem co dalej Z ciekawostek powiem że w jednym mieszkaniu założono gazowe ogrzewanie firma która to sprawdzała poszła tam a tam piece kaflowe jest rachunek nawet odbiór techniczny robiono

Skoro za dwa tygodnie jest sprawa dotycząca rozliczenia zarządcy, to proponuję wszystkie zarzuty zgłosić sądowi, zapewne zarządca zostanie przesłuchany, będzie można zadawać pytania i m.in. wyjaśnić kwestię tych remontów, może nastąpiły jakieś błędy numeracji lokali (np. remont przeprowadzono w lokalu nr 3 a w dokumentacji widnieje lokal nr 5).
    Jeżeli taka sytuacja miałaby miejsca zarządca musiałby ten błąd udowodnić i go sprostować.
    Wydaje mi się, że na tym etapie, kiedy jeszcze nie przesłuchano zarządcy, ewentualnie świadków, zgłaszanie zawiadomienia do prokuratury byłoby jednak przedwczesne, tym bardziej, że wydaje mi się, że nie zapoznał się Pan z aktami sprawy i bazuje głównie na tym co powiedział Panu prawnik.

Jeżeli jednak zarzuty się potwierdzą, to sąd nie zatwierdzi sprawozdania lub jego części. W takiej sytuacji przysługuje właścicielom roszczenie w stosunku do zarządcy.
    Poza tym przyśpieszyłoby to (mam na myśli orzeczenie sądu potwierdzające zasadność zarzutów) rozpoznanie sprawy w postępowaniu karnym, o ile zostało popełnione przestępstwo.
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak poczekam do sprawy prawnik zapozna mnie z tym i zdecyduje co dalej Ja bym wolał się dogadać z tym ZGM przedstawie te niejasności zobaczymy raz już wyciągłem ręke i nic
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd sądowy zniesiono zostało rozliczenie z ZGM ,te rachunki to według nowego zarządcy to lipne papiery nie wiem co sąd na to .Co myślicie ma tą sprawe o rozliczenie
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] grov:[/cite]Zarząd sądowy zniesiono zostało rozliczenie z ZGM ,te rachunki to według nowego zarządcy to lipne papiery nie wiem co sąd na to .Co myślicie ma tą sprawe o rozliczenie
    Trudno ocenia oceniać opierając się jedynie na tym, co powiedział prawnik bez wglądu w akta sprawy.
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Co to znaczy bez wglądu w akta sprawy.W rachunkach są nieprawidłowości wynajenty zarządca ktury to oglądał zalecał zgłoszenie to prokuratorowi
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale Zarządca nie miał wglądu w akta i twierdzi, że bez tego trudno mu się wypowiadać w sprawie. :smile:
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak to jest po zniesieniu sądowego zarządu na nieruchomości nowy zarządca od razu przejmuje zarząd czy obowiązuje okres wypowiedzenia Ja nie wybierałem tego wybrał sąd
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] grov:[/cite]Jak to jest po zniesieniu sądowego zarządu na nieruchomości nowy zarządca od razu przejmuje zarząd czy obowiązuje okres wypowiedzenia Ja nie wybierałem tego wybrał sąd
    Decyduje data uprawomocnienia się postanowienia w tej kwestii.
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja to ta data jest momętem kiedy zawrzeć umowe z nowym zarządem.Dziś właśnie się uprawomocniło
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W takim razie zarząd został zniesiony i moim zdaniem można zawrzeć umowę.
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Fajnie ide do nowego zarządcy
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Niestety musze czekać na wyrok odpis ciekawe jak długo
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] grov:[/cite]Niestety musze czekać na wyrok odpis ciekawe jak długo

Chyba na odpis postanowienia?
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak na odpis
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [cite] grov:[/cite]Niestety musze czekać na wyrok odpis ciekawe jak długo

Prawomocny odpis postanowienia Sądu można uzyskać w 22 dniu od daty ogłoszenia postanowienia.
    Wniosek o wydanie odpisu postanowienia może złożyć każdy kto ma w tym interes prawny. Wniosek składany jest do sądu, w którym wydano postanowienia. Wydanie odpisu wiąże się z koniecznością uiszczenia opłaty w wysokości 6zł za każdą rozpoczętą stronę. W składanym wniosku umieścić musimy sygnaturę akt. (każde postanowienie / wyrok opatrzone jest sygnaturą czyli numerem porządkowym)
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sukces skoończone odzyskałem dom ,trwało to rok i cztery miesiące koniec Dziękuje za porady pomogły
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Gratuluję, kiedy parapetówka? :smile:
  • Opcje
    grovgrov Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jaka jest wartości odtworzeniowa dla gniezna
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano grudnia 2011
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano grudnia 2011
    Gniezno jest w województwie wielkopolskim.
    Wskaźnik przeliczeniowy kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych (obowiązuje od 01.10.2011 do 31.03.2012) wynosi:
    - dla województwa wielkopolskiego (z wyłączeniem Poznania), a więc i dla Gniezna: 3.513 zł;
    - dla Poznania: 5.515 zł

Nowy doklejony: 06.12.11 20:06
    KubaP, nie tylko przy ubezpieczeniu.
    Wcześniej podawałeś ok 4.900 zł - czy wskaźnik aż tak się zmienił w ciągu 5 minut? :smile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.