Pełnomocnictwo na roczne zebranie wspólnoty.
jaste12
Użytkownik
Czy mogę przyjść na zebranie wspólnoty z ustanowionym przeze mnie pełnomocnikiem? Czy oboje mamy prawo zabierać głos? Ilu właścicieli może jeden pełnomocnik reprezentować na zebraniu wspólnoty i za nich głosować (oczywiście mając pełnomocnictwo rodzajowe)?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
gadać może każdy - głosować tylko jeden
pełnomocnictw do głosowania możesz mieć tyle, ilu właścicieli ci je da, nie ma ograniczenia liczby
jedna osoba może reprezentować tylu włascicieli ile otrzymała pełnomocnictw
Niektóre wspólnoty i ich zarządcy utrudniają wstęp na zebranie osobom spoza wspólnoty pod pretekstem ochrony danych osobowych.
Takie ogólne pełnomocnictwo do niczego nie upoważnia - poza "prawem słuchania" o czym mowa.
Aby natomiast dokonać skutecznie jakieś czynności prawnej w imieniu mocodawcy, w wypadku wspólnot (głosowanie uchwał) wymagane jest pełnomocnictwo rodzajowe, a jak dotychczas nie spotkałem się z przypadkiem aby to było przestrzegane w większości wspólnot. Nawet przedwczoraj mój durnowaty administrator napisał w zawiadomieniu o zebraniu że w razie nieuczestnictwa przekazać pełnomocnictwo innemu właścicielowi. Pytam się do czego? - skoro w zawiadomieniu nie ma nic na temat ewentualnych uchwał jakie będą podejmowane, więc jak mam przekazać swoją wolę pełnomocnikowi nie wiedząc co będzie treścią danej uchwały. Po co w takim razie pełnomocnictwo mam wystawiać innemu właścicielowi i tak biorącemu udział w zebraniu? Gdyby licencjonowany nie był durnowaty to powinien wiedzieć i znać prawo w tej kwestii. Oczywiście pomijam tu całkowicie "ubezwłasnowolniony" zarząd wspólnoty zupełnie niegramotny. Ot, szara rzeczywistość z którą ciężko jest walczyć.
Z drugiej strony - jeśli były to uchwały niekontrowersyjne i standardowe (absolutorium dla zarządu, plan gospodarczy, wysokość zaliczek) - to czy warto tracić czas i pieniądze dla udowodnienia, że nie dopełniono formalności, że pełnomocnictwa były nieprawidłowe? Weź pod uwagę, że właściciele mogą potwierdzić w sądzie udzielenie pełnomocnictw i tym samym nastapi usanowanie sytuacji prawnej. Cała para pójdzie w gwizdek.
W sasiedniej WM Sad Okregowy w Sz. wlasnie z hukiem uchylil pare takich uchwal(uzywano tylko pelnomocnictw ogolnych). Oni sie teraz zastanawiaja co zrobic z reszta( niezaskarzonych) uchwal,ktore byly podjete wczesniej przy uzyciu tych pelnomocnictw.
Również na tym forum podawano przykłady wygranych spraw o uchylenie uchwały oraz o zmuszenie gminy do spłacenia długu wobec wspólnoty.
Takie uogólnienia są nieuprawnione. Lepiej podaj nazwisko sędziego, który nie wie, co to jest większość głosów, a jeszcze lepiej zamieść skan wyroku z uzasadnieniem.
Niestety u mnie ani sędzia rejonowy ani trójca w okręgowym nie znają prawa. Skany i inne dane łącznie z nazwiskami napewno opublikuję po ostatecznym wyroku SN prostującym ewidentne błędy i niechlujstwo sędziów - cierpliwości.