kto podwyzsza pensje administratorowi

acabanacaban Użytkownik
Kto jest kompetentny aby podwyższyc stawkę za administrowanie na wspólnocie. Czy potrzebna jest do tego uchwała podjeta przez właścicieli.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Oczywiście, uchwała jest konieczna. Przecież to jest sięganie do kieszeni właścicieli.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] acaban:[/cite]Kto jest kompetentny aby podwyższyc stawkę za administrowanie na wspólnocie.
    Czy potrzebna jest do tego uchwała podjeta przez właścicieli.
    Zawsze ...Ogół właścicieli podejmując stosowną uchwalę , może być odrębna, a może być wpisana w plan gospodarczego jako stawka za administrowanie.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    aby podwyższyc stawkę za administrowanie
    Lepiej jest ustalac wysokośc wynagrodzenia miesięcznego, które jest bardziej czytelne aniżeli ustalanie i zmienianie stawki za 1m2.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    U mnie bez uchwały, wpisaliśmy do umowy coroczną waloryzacje o inflację podaną przez GUS - w tym roku to było 3%
    Podwyższamy od kwietnia, po zebraniu, na którym informujemy o sumie
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dlaczego dałaś się przekonać do waloryzacji? Co za tym przemawia?
    Właściciele nie maja waloryzowanych pensji czy emerytur.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    aby podwyższyc stawkę za administrowanie
    Lepiej jest ustalac wysokośc wynagrodzenia miesięcznego, które jest bardziej czytelne aniżeli ustalanie i zmienianie stawki za 1m2.
    Czy stawka to oznacza tylko zł/m2 pul?
    stawka, to też oznacza zł/m-c...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale jak jest w rzeczywistości to nie wiadomo (nawet teraz) !?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak to nie wiadomo?? :shocked: Przecież to nie jest tajemnica, ile zarabia zarządca zajmując się daną wspólnotą!
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    raczej zł/m2 /m-c
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kwota w złotych / miesiąc to nie "stawka", lecz wynagrodzenie. Stawka to kwota przypadająca na jakąś jednostkę, w praktyce z reguły na m2.
    Chociaż zgodnie z ustawą, przy rozliczaniu kosztów wynagrodzenia zarządcy należy obciążać poszczególnych właścicieli od ich udziału).

Od dawna optuję za określaniem wynagrodzenia administratora / zarządcy kwotowo, czyli w zł/miesiąc.
    Nakład pracy ani koszty własne zarządcy nie rosną przecież wprost proporcjonalnie do powierzchni użytkowej budynków wspólnoty.
    Dochodzi do takich dziwactw, że pierwsze pytanie zarządcy w rozmowie na temat przejęcia nieruchomości to pytanie o powierzchnię użytkową obiektu. Nie o potrzeby remontowe, częstość rozliczania mediów, oczekiwania właścicieli wobec zarządcy, lecz o ten przelicznik, według którego obliczają swoje ewentualne wynagrodzenie.

W którymś z serwisów branżowych w Internecie spotkałem się z relacją, jak to pierwszą czynnością zarządcy po przejęciu nieruchomości w zarząd było... skrupulatne mierzenie powierzchni użytkowej. Jej wynikiem było żądanie podwyższenia wynagrodzenia zarządcy, bo pomiar "wykazał" większą powierzchnię, niż ta w dokumentacji nieruchomości oraz w księdze wieczystej. To się nazywa "przedsiębiorczość" i troska o klienta...
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dlaczego dałaś się przekonać do waloryzacji? Co za tym przemawia?
    Emeryci chyba co roku, właśnie w marcu mają podwyżki, płace w gospodarce też rosną. Podwyżka o % inflacji ma tę zaletę, że unikam co rok długich dyskusji i uchwały - administrator może by chciał więcej a właściciele nie zawsze umieją szybko liczyć ;)
    Poza tym poprzedni administrator miał układ z pełnomocnikiem gminy (spory udział), więc dmucham na zimne.
    Teraz sytuacja jest dla wszystkich klarowna. Ten sposób naprawdę się sprawdza
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ten sposób naprawdę się sprawdza
    Popieram !
  • Opcje
    poldekpoldek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ha Ha a my obniżamy bo za nic nie robienie to powinno się obniżać a nie podwyższać zarobki admina.A jak sie nie podoba to fora ze dwora i to w podskokach ( natychmiast).Co o tym myślicie?
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Popieram Poldek twój wpis: w myśl zasady wierz , dokładnie sprawdzaj i jak wszystko ok. to podwyższać pensje a w innym przypadku obniżać zarobki a gdy się nie godzi to wynocha.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Poldek, acaban, polecam większą rozwagę w wyrażaniu takich opinii. Jestem pracodawcą dla zarządcy i nie podzielam waszego zdania.
    Jeśli do mnie wystąpi zarządca o podwyżkę, to w pierwszej kolejności wysłucham argumentów i dowodów na potwierdzenie podwyższenia kosztów zarządzania. Ewentualnie zapoznam się z jakim stopniu obowiązki zarządcy uległy zwiększeniu, albo czasochłonność jego pracy uległa zmianie. Być może po prostu zarządca tak dobrze wykonuje swoją pracę, że zasługuje na podwyżkę. Dobry zarządca potrafi podpowiedzieć co zrobić, by koszty utrzymania/eksploatacji/użytkowania części wspólnej WM były możliwie najmniejsze.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Być może po prostu zarządca tak dobrze wykonuje swoją pracę, że zasługuje na podwyżkę
    To przecież jest logiczne, że dobrą pracę należy wynagradzac i to jak najbardziej sowicie.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano marca 2011
    [cite] EDDIE:[/cite]Dobry zarządca potrafi podpowiedzieć co zrobić, by koszty utrzymania/eksploatacji/użytkowania części wspólnej WM były możliwie najmniejsze.
    Potrafi jak chce, a dokładniej mówiąc, jak jest tym sam zainteresowany. A interesy mają różne oblicza...
    Szkoda, że nikt dotąd nie wpadł na pomysł przyznawania zarządcom certyfikatów jakości nadawanych przez wspólnoty, to byłby najlepszy glejt.

Aha, zapomniałam dodać, że określenie "dobry" miewa różną wymowę np. w zestawie pt. Dobry Gamoń. :cool:
  • Opcje
    Andrzej_KAndrzej_K Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite](...) pierwszą czynnością zarządcy po przejęciu nieruchomości w zarząd było... skrupulatne mierzenie powierzchni użytkowej.

U mnie było odwrotnie. To ja wszystko sprawdzałem...
    [cite] owner:[/cite]Jej wynikiem było żądanie podwyższenia wynagrodzenia zarządcy, bo pomiar "wykazał" większą powierzchnię, niż ta w dokumentacji nieruchomości oraz w księdze wieczystej.(...)

... i wynikiem było to, że obniżyliśmy wynagrodzenie administratora gdyż powierzchnia budynku była mniejsza niż ta od której miał wynagrodzenie.
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja tez jestem EDDIE jednym z wielu pracodawcą dla administratora. Ale najlepiej to sami sobie wyrabiamy zdanie o nim i o jego zaangażowaniu w pracę. Od tej osoby raczej nie ma co oczekiwać podpowiedzi jak obniżac koszty utrzymywania nieruchomości. Dlatego niedługo wyslemy go na zieloną lączkę aby tam pasał baranki a nie nas traktował jak stado baranow. Zgadzam sie należałoby przyznawać niektórym adm. /większości/ ordery "Dobry Gamoń od.....::" A te wyrażane opinie są moimi opiniami a ty jak chcesz to się zgadzaj lub nie Twój wybór. I życzę twojemu adm. - zarządcy
    długich lat pracy na rzecz twojej nieruchomości oraz podwyżek co roku najlepiej o 25 % az do przejrzenia na oczy przez Ciebie w odpowiednim czasie. I nie twierdzę że wszyscy adm- zarzadcy są niekompetentni i nie merytoryczni.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.