kto podwyzsza pensje administratorowi
acaban
Użytkownik
Kto jest kompetentny aby podwyższyc stawkę za administrowanie na wspólnocie. Czy potrzebna jest do tego uchwała podjeta przez właścicieli.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Podwyższamy od kwietnia, po zebraniu, na którym informujemy o sumie
Właściciele nie maja waloryzowanych pensji czy emerytur.
stawka, to też oznacza zł/m-c...
Chociaż zgodnie z ustawą, przy rozliczaniu kosztów wynagrodzenia zarządcy należy obciążać poszczególnych właścicieli od ich udziału).
Od dawna optuję za określaniem wynagrodzenia administratora / zarządcy kwotowo, czyli w zł/miesiąc.
Nakład pracy ani koszty własne zarządcy nie rosną przecież wprost proporcjonalnie do powierzchni użytkowej budynków wspólnoty.
Dochodzi do takich dziwactw, że pierwsze pytanie zarządcy w rozmowie na temat przejęcia nieruchomości to pytanie o powierzchnię użytkową obiektu. Nie o potrzeby remontowe, częstość rozliczania mediów, oczekiwania właścicieli wobec zarządcy, lecz o ten przelicznik, według którego obliczają swoje ewentualne wynagrodzenie.
W którymś z serwisów branżowych w Internecie spotkałem się z relacją, jak to pierwszą czynnością zarządcy po przejęciu nieruchomości w zarząd było... skrupulatne mierzenie powierzchni użytkowej. Jej wynikiem było żądanie podwyższenia wynagrodzenia zarządcy, bo pomiar "wykazał" większą powierzchnię, niż ta w dokumentacji nieruchomości oraz w księdze wieczystej. To się nazywa "przedsiębiorczość" i troska o klienta...
Poza tym poprzedni administrator miał układ z pełnomocnikiem gminy (spory udział), więc dmucham na zimne.
Teraz sytuacja jest dla wszystkich klarowna. Ten sposób naprawdę się sprawdza
Jeśli do mnie wystąpi zarządca o podwyżkę, to w pierwszej kolejności wysłucham argumentów i dowodów na potwierdzenie podwyższenia kosztów zarządzania. Ewentualnie zapoznam się z jakim stopniu obowiązki zarządcy uległy zwiększeniu, albo czasochłonność jego pracy uległa zmianie. Być może po prostu zarządca tak dobrze wykonuje swoją pracę, że zasługuje na podwyżkę. Dobry zarządca potrafi podpowiedzieć co zrobić, by koszty utrzymania/eksploatacji/użytkowania części wspólnej WM były możliwie najmniejsze.
Szkoda, że nikt dotąd nie wpadł na pomysł przyznawania zarządcom certyfikatów jakości nadawanych przez wspólnoty, to byłby najlepszy glejt.
Aha, zapomniałam dodać, że określenie "dobry" miewa różną wymowę np. w zestawie pt. Dobry Gamoń. :cool:
U mnie było odwrotnie. To ja wszystko sprawdzałem...
... i wynikiem było to, że obniżyliśmy wynagrodzenie administratora gdyż powierzchnia budynku była mniejsza niż ta od której miał wynagrodzenie.
długich lat pracy na rzecz twojej nieruchomości oraz podwyżek co roku najlepiej o 25 % az do przejrzenia na oczy przez Ciebie w odpowiednim czasie. I nie twierdzę że wszyscy adm- zarzadcy są niekompetentni i nie merytoryczni.