PEŁNOMOCNICTWO

PiotrKanPiotrKan Użytkownik
Proszę o podpowiedz oraz akt prawny o ile taki jest ?
Miałem pełnomocnictwo mojej sąsiadki ,która wyjechała do sanatorium i pozostawiła mi pełnomocnictwo do reprezentowania JEj osoby na zebraniu:
1.Zarzut Zarządu WM jak mogłem przyjąc pełnomocnictwo od sąsiadki skoro ona nie znała uchwał jakie przygotowała WM odp.Zarządu , ze pełnomocnictwem można się posiłkować od chwili kiedy Zarzad dostarczy zawiadomienie czyli nie wcześniej niż 7 dni przed zebraniem ?( ja miałem pełnomocnictwo na 2 tyg.przed zebraniem )
2.Czy pełnomocnictwo upoważnia mnie również do głosowania nad wyborem przewodniczacego zebrania czy tylko uchwały , było kilka pełnomoctnictw (na sali )ale nie przyjęto ich do głosowania nad wyborem przewodniczącego ?

Komentarze

• Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano marca 2011
    Pełnomocnictwo które posiadałeś było prawdopodobnie tzw. pełnomocnictwem ogólnym. Upoważniało cię do wysłuchania tego o czym mowa na zebraniu w imieniu sąsiadki i tyle.
    Do głosowania uchwał przekraczających zarząd zwykły (czyli praktycznie każdej bo do czynności zwykłych zarząd nie potrzebuje uchwały) wymagane jest pełnomocnictwo rodzajowe.
    "...Ustawa o własności lokali nie normuje kwestii pełnomocnictwa udzielanego przez poszczególnych właścicieli lokali. Dlatego w tym przedmiocie zastosowanie mają przepisy kodeksu cywilnego (art. 1 ust. 2 uwl), z czym związana jest kwestia charakteru przedmiotowych pełnomocnictw występujących w sprawie.
    Artykuł 98 kc stanowi, że pełnomocnictwo ogólne obejmuje umocowanie do czynności zwykłego zarządu, do czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu potrzebne jest pełnomocnictwo określające ich rodzaj, chyba że ustawa wymaga pełnomocnictwa do poszczególnej czynności.
    Pełnomocnictwo ogólne nie określa ani nie wyodrębnia czynności prawnych, do jakich pełnomocnik został umocowany, natomiast pełnomocnictwo rodzajowe powinno określać rodzaj czynności prawnej objętej umocowaniem oraz jej przedmiot. Jeżeli rodzaj czynności prawnej nie jest w pełnomocnictwie określony w sposób wyraźny, dla ustalenia rzeczywistej woli reprezentowanego mają zastosowanie reguły interpretacyjne obowiązujące przy tłumaczeniu oświadczeń woli (art. 56 i 65 kc) (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 4 listopada 1998 r. II CKN 866/97 OSNC 1999/3 poz. 66)..."
    - Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 15 października 2002 r.II CKN 1479/2000 OSN 2004/1/8

Jak wynika z pełnej treści orzeczenia aby pełnomocnictwo do głosowania nad uchwałami było ważne powinno określać rodzaj czynności prawnej objętej umocowaniem oraz jej przedmiot a także wymieniać konkretne zebranie właścicieli lokali i przewidziany na nim porządek obrad.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Miałem pełnomocnictwo mojej sąsiadki
    Podaj treść pełnomocnictwa.
  • Opcje
    PiotrKanPiotrKan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Upoważniam p.Piotra Kowalskiego do reprezentowania mnie na zebraniu współwłaścicieli WM przy ul;..........wraz z podejmowaniem uchwał Moje dane osobowe imie i nazwisko nr dowodu osobistego oraz podpis
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pełnomocnictwo nie zawiera najważniejszego zapisu: rodzaju uchwał, czyli rodzaju czynności prawnych, do których upoważnia Cię sąsiadka. Pełnomocnictwo w tym brzmieniu jest pełnomocnictwem ogólnym, uprawniającym jedynie do czynności zwykłego zarządu.

Kodeks cywilny:
    Art. 98. Pełnomocnictwo ogólne obejmuje umocowanie do czynności zwykłego zarządu. Do czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu potrzebne jest pełnomocnictwo określające ich rodzaj, chyba że ustawa wymaga pełnomocnictwa do poszczególnej czynności.
    Uchwały zaś z reguły dotyczą spraw przekraczających zarząd zwykły, bo tylko w takich sprawach są wymagane.

Jeśli w pełnomocnictwie byłaby data zebrania, zgodna z zawiadomieniem o zebraniu, to byłoby OK, ponieważ dotyczyłoby uchwał, wskazanych w porządku zebrania. Inna możliwość, to udzielenie pełnomocnictwa bezterminowego, które wymieni wszystkie możliwe rodzaje uchwał i ich przedmiot - przynajmniej te standardowe, które powtarzają się co roku (przyjęcie sprawozdania zarządu, absolutorium, plan gospodarczy, wysokość zaliczek, przeznaczenie nadwyżek na kosztach NW itp.) oraz uchwały dotyczące odwołania / zawieszenia zarządu lub jego członków, powołania nowego zarządu lub jego członków, zmiany sposobu głosowania itp. Jeśli jednak pojawi się "nietypowa" uchwała, której tematyka nie jest wymieniona w pełnomocnictwie, to może być ono kwestionowane - ale tylko w odniesieniu do udziału w głosowaniu nad tą uchwałą.

Reasumując: uważam, że zarząd słusznie nie uznał Twojego pełnomocnictwa.
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Polecam też akurat bardzo dobry artykuł na ten tamat w "Rz""
    'Głosowanie przez pełnomocnika we wspólnocie'
    27-07-2010, http://www.rp.pl/artykul/513932.html
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.