zarobek członka wspólnoty
krzysp1982
Użytkownik
witam
wspólnota składa się z dwóch właścicieli prywatnych oraz lokalu należącego do gminy.
Czy mogę umieścić na własnym garażu reklamę firmy znajomego i czerpać z tego tytułu dodatkowy dochód bo np. na ogrodzeniu które jest częścią wspólną, gmina nie wyraża zgody więc pomysł z garażerm ale nie wiem czy jest to zgodne z prawem.
wspólnota składa się z dwóch właścicieli prywatnych oraz lokalu należącego do gminy.
Czy mogę umieścić na własnym garażu reklamę firmy znajomego i czerpać z tego tytułu dodatkowy dochód bo np. na ogrodzeniu które jest częścią wspólną, gmina nie wyraża zgody więc pomysł z garażerm ale nie wiem czy jest to zgodne z prawem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli jest to lokal wspólnoty, a tylko stanowisko masz własne, to nie możesz bez zgody wspólnoty.
Ogólnie: wm zarządza częścią wspólną, garaż jest tylko twój a nie wspólnoty. Jak na balkonie zechcesz sobie obrazek powiesić to też wm będziesz o to pytał?
Ustawa nie reguluje, jak pisała Koziorozka ale kodeks cywilny określa, że swoją własnością możesz rozporządzać tak, by było to zgodne z zasadami współżycia społecznego i tak, by nie zakłócać sąsiadom korzystania z ich nieruchomości. (KC art. 140, art. 144)