zarobek członka wspólnoty

krzysp1982krzysp1982 Użytkownik
witam
wspólnota składa się z dwóch właścicieli prywatnych oraz lokalu należącego do gminy.
Czy mogę umieścić na własnym garażu reklamę firmy znajomego i czerpać z tego tytułu dodatkowy dochód bo np. na ogrodzeniu które jest częścią wspólną, gmina nie wyraża zgody więc pomysł z garażerm ale nie wiem czy jest to zgodne z prawem.

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy garaż jest twoją wyłączną własnością? Jeśli tak, możesz reklamować kogo chcesz, lecz w sposób zgodny z prawem.
    Jeśli jest to lokal wspólnoty, a tylko stanowisko masz własne, to nie możesz bez zgody wspólnoty.
  • Opcje
    krzysp1982krzysp1982 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzięki EDDIE za szybką odpowiedź. Garaż jest moją własnościa. Czy możesz jeszcze podać które rozporządzenie itp. reguluje tę kwestię
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    specjalnej ustawy o twoim garażu nie ma
    Ogólnie: wm zarządza częścią wspólną, garaż jest tylko twój a nie wspólnoty. Jak na balkonie zechcesz sobie obrazek powiesić to też wm będziesz o to pytał?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] krzysp1982:[/cite]dzięki EDDIE za szybką odpowiedź. Garaż jest moją własnościa. Czy możesz jeszcze podać które rozporządzenie itp. reguluje tę kwestię

Ustawa nie reguluje, jak pisała Koziorozka ale kodeks cywilny określa, że swoją własnością możesz rozporządzać tak, by było to zgodne z zasadami współżycia społecznego i tak, by nie zakłócać sąsiadom korzystania z ich nieruchomości. (KC art. 140, art. 144)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.