ogrzewanie

zdzichzdzich Użytkownik
Mieszkam w budynku w, którym jest wspólnota mieszkaniowa oraz zarząd z właścicieli mieszkań, oraz zarządca wynajęta firma. Mam problem z ogrzewaniem C.O.gdyż nie mam spełnionych warunków bytowych tj 20 stopni w pokojach i 24 w łazience. Wielokrotnie informowałem o tym zarząd i zarządce i zero reakcji z ich strony. W związku z tą sytuacją mogę odmówić płacenia za C.O. skoro nie są u mnie spełnione parametry takie jakie być powinny, a informowanie nic nie daje??

Komentarze

• Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zima się kończy a dopiero teraz podnosisz problem niedogrzania? - (to tak na marginesie).
    Płacenia nie możesz odmowić ot tak bez niczego - niestety.

Skoro nie chcą po dobroci trzeba będzie wymusić prawnie wywiązywanie się osób odpowiedzialnych z obowiązków.
    Ale uprzedzam, że "walka" będzie ciężka, długa i "krwawa" - niestety głupolom ciężko pewne rzeczy przetłumaczyć.
    Napisz za pokwitowaniem (np. poleconym) pismo do zarządu wspólnoty (z zarządcą nie korespondujesz bo od tego jest zarząd a nie administrator) - wyznacz termin na odpowiedź - powołując się na art. 21 UoWL o podjęcie natychmiastowych działań nałożonych poniższym przepisem:
    "...ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
    z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych.
    § 39. 1. Instalacja i urządzenia centralnego ogrzewania w okresie ich użytkowania powinny być utrzymywane w stanie technicznym zapewniającym we wszystkich ogrzewanych pomieszczeniach właściwe temperatury określone Polską Normą.
    2. W przypadku gdy instalacja i urządzenia nie spełniają warunku, o którym mowa w ust. 1, należy określić przyczyny zakłóceń oraz podjąć działania usprawniające ich funkcjonowanie
    ..."

Możesz postarszyć ustawą-prawo budowlane, że w razie braku reakcji zgłosisz do PINB:
    "...Art. 61. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany:
    1) utrzymywać i użytkować obiekt zgodnie z zasadami, o których mowa w art. 5 ust. 2;
    Art. 91a. Kto nie spełnia, określonego w art. 61, obowiązku utrzymania obiektu budowlanego w należytym stanie technicznym, użytkuje obiekt w sposób niezgodny z przepisami lub nie zapewnia bezpieczeństwa użytkowania obiektu budowlanego, podlega grzywnie nie mniejszej niż 100 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku
    ..."
    ==================
    Powinno poskutkować chyba że członkowie zarządu to samobójcy i na dodatek większe głupole, wtedy zalecenia będą inne - daj znać.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] zdzich:[/cite]Mieszkam w budynku w, którym jest wspólnota mieszkaniowa oraz zarząd z właścicieli mieszkań, oraz zarządca wynajęta firma. Mam problem z ogrzewaniem C.O.gdyż nie mam spełnionych warunków bytowych tj 20 stopni w pokojach i 24 w łazience. Wielokrotnie informowałem o tym zarząd i zarządce i zero reakcji z ich strony. W związku z tą sytuacją mogę odmówić płacenia za C.O. skoro nie są u mnie spełnione parametry takie jakie być powinny, a informowanie nic nie daje??

Co jest przyczyną zbyt niskiej temperatury? Niska temperatura w sieci CO, zła izolacja ścian, stare okna??
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Odpowiedzi na tak postawione pytanie może udzielić dobry ekspert po dokładnym zapoznaniu się z sytuacją. Właściciel ma zgłosić taki problem jeśli występuje - rolą zarządu wspólnoty jest odpowiedź na to pytanie (czasami dopiero przy pomocy biegłego) i podjęcie odpowiednich środków zaradczych. Tego oczekuje Zdzicho - on nie jest ekspertem, może co najwyżej się domyślać.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Timber, jeśli grzejniki są ledwo ciepłe, albo wiatr hula w szparach między oknem i murem, to nie potrzeba eksperta ani ekspertyz. W tych dwóch sytuacjach działania zaradcze będą zgoła inne.
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli grzejniki są ledwo ciepłe to przyczyn głównych może być przynajmniej cztery a innych pomniejszych mających na to wpływ piętnaście.
    W drugim przypadku (wiatr hula) przyczyn również może być kilka ( zły montaż, za małe okna, źle uszczelnione, zła jakość wykonania samego okna - wygięcie ościeżnicy, niewłaściwa pianka uszczelniająca, uszkodzenia ościeży...itd)
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] timber:[/cite]Jeżeli grzejniki są ledwo ciepłe to przyczyn głównych może być przynajmniej cztery a innych pomniejszych mających na to wpływ piętnaście.
    W drugim przypadku (wiatr hula) przyczyn również może być kilka ( zły montaż, za małe okna, źle uszczelnione, zła jakość wykonania samego okna - wygięcie ościeżnicy, niewłaściwa pianka uszczelniająca, uszkodzenia ościeży...itd)
    Albo poprzestawiane kryzy u tych bardziej dogrzanych sąsiadów, czy zamontowane dodatkowe grzejniki.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    zdzichzdzich Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kroki dotyczące C.O. czynię od grudnia ale to nic nie daje kilka pism do zarządcy, zarząd wspólnoty informowany na bieżąco, kilku-razowe dzwonienie do firmy ciepłowniczej poprawiało sprawę na kilka dni po czym dalej to samo. Okna są kilkuletnie ale szczelne jak jest dość silny wiatr na dworze to firana nie rusza się. Kaloryfery po prostu są ciepłe na 3/4 wysokości na dole są chłodniejsze, do gorących to im dużo brakuje i pomaga jedynie dzwonienie do firmy ciepłowniczej. Będę musiał napisać kolejne pismo i zawrę w nim te artykuły co podaliście wyżej. Dzięki za odpowiedzi
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ile lat ma twój budynek? Czy jest izolowany termicznie?
  • Opcje
    zdzichzdzich Użytkownik
    edytowano listopada -1
    budynek ma około 15 lat i jest ocieplony styropianem, dodatkowo mam styropian ozdobny na suficie w celu dodatkowej izolacji
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wygląda na to, że masz zbyt chłodne kaloryfery, ale przyczyn tego może być co najmniej kilka, jak pisali poprzednicy...
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A czy to normalne, żeby w bloku po termomodernizacji zużycie ciepła wzrosło o 1/5? Taką rewelację przekazano na ostatnim zebraniu. Podobno to wina mroźnej zimy...
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Normalne to nie jest ale często spotykane tam gdzie "termomodernizację" przeprowadzili amatorzy a decyzje podjęły gospodynie domowe będące w zarządzie. Zima nie ma nic do tego.
  • Opcje
    UlkaUlka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a decyzje podjęły gospodynie domowe będące w zarządzie
    lub wszystkowiedzący specjaliści od wszystkiego, czyli od niczego.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zima nie ma nic do tego.

Pierwszy raz spotykam się z teorią, że sroga zima nie ma nic wspólnego z zużyciem ciepła. Odważna teoria...

Co do zimy 2009/2010, kilka razy spotykałem się z opinią, że owa zima spowodowała większe zużycie ciepła do ogrzewania mieszkań o około 20%.
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wygłaszam żadnych teorii o wpływie zimy na ogrzewanie - radzę czytać uważniej teksty. Stwierdziłem tylko, że w wypadku Marianny zima nie mogła spowodować i być przyczyną znaczącego wzrostu zużycia ciepła.
    Spotkałem się też z opiniami, że zima 2009/10 była stosunkowo łagodna.
    Dobrze przeprowadzona termomodernizacja budynku winna dać około 30% oszczędności energii. Nawet zakładając srogą zimę to i tak zużycie energii nie powinno wzrosnąć o 20% u Marianny.

p.s. najgorzej gdy gospodynie uważają się za specjalistki od wszystkiego - tak jest u mnie, to dopiero się dzieje.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Timber, twoje słowa były zbyt jasne i jednoznaczne, bym musiał czytać uważniej. Na słowa Marianny, że po termomodernizacji wzrosło zużycie ciepła i ma to być winą mroźnej zimy, napisałeś "Zima nie ma nic do tego" sugerując źle przeprowadzoną termomodernizację.

Być może nie powinienem pisać o opinii mroźnej zimy 2009/2010, bo jest to fakt, a nie opinia, oparty na średnich temperaturach w tamtym okresie. Średnia temperatura dla zimy (dla Poznania) wynosi -0.3'C, tamtej zimy było to -2,7'C. W dodatku niskie temperatury utrzymywały się wyjątkowo długo, praktycznie dopiero w kwietniu zaczęła się wiosenna pogoda z temperaturami pozwalającymi na mniejsze zużycie ciepła do ogrzewania.
    Dobrze przeprowadzona termomodernizacja budynku winna dać około 30% oszczędności energii. Nawet zakładając srogą zimę to i tak zużycie energii nie powinno wzrosnąć o 20% u Marianny.

Z tym się zgadzam, lecz nie zmienia to wpływu zimy na zużycie ciepła.

PS Wyrażając opinie starajmy się kierować opiniami obiektywnymi, czymś popartymi, w innym przypadku posty będą nadawały się bardziej do działu WOLNE TEMATY.
  • Opcje
    UlkaUlka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Termomodernizacja składa się z wielu możliwych usprawnień, w literaturze określa się, że średni % uzyskania oszczędności kształtuje się na poziomie:
    o ocieplenie dachu lub stropu pod poddaszem – 10%
    o ocieplenie ścian - 15%
    o ocieplenie stropu nad piwnicą – 3%
    o wymiana okien – 15%
    o kompleksowa modernizacja instalacji grzewczej – 10%
    o wprowadzenie automatyki kotłowni – 7%
    o wymiana kotła – 15%

Nie wiemy na czym polegały prace termomodernizacyjne.
    EDDIE ma rację sezon 2009/2010 był zdecydowanie kosztowniejszy od wcześniejszych, biorąc pod uwagę poprzednie 5 lat. Ten właśnie sezon był dłuższy i mroźniejszy.
    Też się zgadzam, nie powinno aż tyle wzrosnąć, chociaż twierdzę, że jednak mogło. Przyczyn może być wiele i nie tylko związanych z termomodernizacją
    p.s. najgorzej gdy gospodynie uważają się za specjalistki od wszystkiego - tak jest u mnie, to dopiero się dzieje.
    Dlaczego zawsze używasz rodzaj żeński? Czyżbyś timber nie spotkał chłopa idioty?
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano marca 2011
    Zapewniam Cię Ulka że niejednego.
    p.s. no, jeżeli -2,7'C to jest mroźna zima to ja nie wiem już jak nazywa się zima ze średnią -1'C albo -15'C
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano marca 2011
    Timber, czy Ty zdajesz sobie sprawę co oznacza zmiana temperatury ŚREDNIEJ o 2,4'C??
    W ostatnich 40 latach temperatura średnia na świecie wzrosła o 1'C i już dzieje się tragedia z powodu globalnego ocieplenia, klimatolodzy biją na alarm itd. itp., a Ty piszesz o średniej temperaturze -15'C:bigsmile:

PS Najniższa średnia temperatura w zimie (dla stycznia) dla Anchorage na Alasce wynosi -13'C
  • Opcje
    timbertimber Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No i to jest mroźna zima, to rozumiem.
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wiemy na czym polegały prace termomodernizacyjne.

Ocieplono ściany bloku, ale po drodze rozpłynęło się gdzieś ocieplenie stropodachu. Jak zaciągano kredyt (uchwała) to właśnie na sfinansowanie obu tych przedsięwzięć. A później, kiedy już była uchwała o kosztach, to nagle z termomodernizacji zrobił się remont dachu (pokrycie papą termozgrzewalną).
    Spotkałem się też z opiniami, że zima 2009/10 była stosunkowo łagodna.

To zużycie przedstawiono nam rok do roku: 2009 do 2010.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.