ogrzewanie
zdzich
Użytkownik
Mieszkam w budynku w, którym jest wspólnota mieszkaniowa oraz zarząd z właścicieli mieszkań, oraz zarządca wynajęta firma. Mam problem z ogrzewaniem C.O.gdyż nie mam spełnionych warunków bytowych tj 20 stopni w pokojach i 24 w łazience. Wielokrotnie informowałem o tym zarząd i zarządce i zero reakcji z ich strony. W związku z tą sytuacją mogę odmówić płacenia za C.O. skoro nie są u mnie spełnione parametry takie jakie być powinny, a informowanie nic nie daje??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Płacenia nie możesz odmowić ot tak bez niczego - niestety.
Skoro nie chcą po dobroci trzeba będzie wymusić prawnie wywiązywanie się osób odpowiedzialnych z obowiązków.
Ale uprzedzam, że "walka" będzie ciężka, długa i "krwawa" - niestety głupolom ciężko pewne rzeczy przetłumaczyć.
Napisz za pokwitowaniem (np. poleconym) pismo do zarządu wspólnoty (z zarządcą nie korespondujesz bo od tego jest zarząd a nie administrator) - wyznacz termin na odpowiedź - powołując się na art. 21 UoWL o podjęcie natychmiastowych działań nałożonych poniższym przepisem:
"...ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych.
§ 39. 1. Instalacja i urządzenia centralnego ogrzewania w okresie ich użytkowania powinny być utrzymywane w stanie technicznym zapewniającym we wszystkich ogrzewanych pomieszczeniach właściwe temperatury określone Polską Normą.
2. W przypadku gdy instalacja i urządzenia nie spełniają warunku, o którym mowa w ust. 1, należy określić przyczyny zakłóceń oraz podjąć działania usprawniające ich funkcjonowanie..."
Możesz postarszyć ustawą-prawo budowlane, że w razie braku reakcji zgłosisz do PINB:
"...Art. 61. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany:
1) utrzymywać i użytkować obiekt zgodnie z zasadami, o których mowa w art. 5 ust. 2;
Art. 91a. Kto nie spełnia, określonego w art. 61, obowiązku utrzymania obiektu budowlanego w należytym stanie technicznym, użytkuje obiekt w sposób niezgodny z przepisami lub nie zapewnia bezpieczeństwa użytkowania obiektu budowlanego, podlega grzywnie nie mniejszej niż 100 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku..."
==================
Powinno poskutkować chyba że członkowie zarządu to samobójcy i na dodatek większe głupole, wtedy zalecenia będą inne - daj znać.
Co jest przyczyną zbyt niskiej temperatury? Niska temperatura w sieci CO, zła izolacja ścian, stare okna??
W drugim przypadku (wiatr hula) przyczyn również może być kilka ( zły montaż, za małe okna, źle uszczelnione, zła jakość wykonania samego okna - wygięcie ościeżnicy, niewłaściwa pianka uszczelniająca, uszkodzenia ościeży...itd)
Pierwszy raz spotykam się z teorią, że sroga zima nie ma nic wspólnego z zużyciem ciepła. Odważna teoria...
Co do zimy 2009/2010, kilka razy spotykałem się z opinią, że owa zima spowodowała większe zużycie ciepła do ogrzewania mieszkań o około 20%.
Spotkałem się też z opiniami, że zima 2009/10 była stosunkowo łagodna.
Dobrze przeprowadzona termomodernizacja budynku winna dać około 30% oszczędności energii. Nawet zakładając srogą zimę to i tak zużycie energii nie powinno wzrosnąć o 20% u Marianny.
p.s. najgorzej gdy gospodynie uważają się za specjalistki od wszystkiego - tak jest u mnie, to dopiero się dzieje.
Być może nie powinienem pisać o opinii mroźnej zimy 2009/2010, bo jest to fakt, a nie opinia, oparty na średnich temperaturach w tamtym okresie. Średnia temperatura dla zimy (dla Poznania) wynosi -0.3'C, tamtej zimy było to -2,7'C. W dodatku niskie temperatury utrzymywały się wyjątkowo długo, praktycznie dopiero w kwietniu zaczęła się wiosenna pogoda z temperaturami pozwalającymi na mniejsze zużycie ciepła do ogrzewania.
Z tym się zgadzam, lecz nie zmienia to wpływu zimy na zużycie ciepła.
PS Wyrażając opinie starajmy się kierować opiniami obiektywnymi, czymś popartymi, w innym przypadku posty będą nadawały się bardziej do działu WOLNE TEMATY.
o ocieplenie dachu lub stropu pod poddaszem – 10%
o ocieplenie ścian - 15%
o ocieplenie stropu nad piwnicą – 3%
o wymiana okien – 15%
o kompleksowa modernizacja instalacji grzewczej – 10%
o wprowadzenie automatyki kotłowni – 7%
o wymiana kotła – 15%
Nie wiemy na czym polegały prace termomodernizacyjne.
EDDIE ma rację sezon 2009/2010 był zdecydowanie kosztowniejszy od wcześniejszych, biorąc pod uwagę poprzednie 5 lat. Ten właśnie sezon był dłuższy i mroźniejszy.
Też się zgadzam, nie powinno aż tyle wzrosnąć, chociaż twierdzę, że jednak mogło. Przyczyn może być wiele i nie tylko związanych z termomodernizacją Dlaczego zawsze używasz rodzaj żeński? Czyżbyś timber nie spotkał chłopa idioty?
p.s. no, jeżeli -2,7'C to jest mroźna zima to ja nie wiem już jak nazywa się zima ze średnią -1'C albo -15'C
W ostatnich 40 latach temperatura średnia na świecie wzrosła o 1'C i już dzieje się tragedia z powodu globalnego ocieplenia, klimatolodzy biją na alarm itd. itp., a Ty piszesz o średniej temperaturze -15'C:bigsmile:
PS Najniższa średnia temperatura w zimie (dla stycznia) dla Anchorage na Alasce wynosi -13'C
Ocieplono ściany bloku, ale po drodze rozpłynęło się gdzieś ocieplenie stropodachu. Jak zaciągano kredyt (uchwała) to właśnie na sfinansowanie obu tych przedsięwzięć. A później, kiedy już była uchwała o kosztach, to nagle z termomodernizacji zrobił się remont dachu (pokrycie papą termozgrzewalną).
To zużycie przedstawiono nam rok do roku: 2009 do 2010.