Opłaty za Garaż podziemny - naliczenie od udziału
kolej
Użytkownik
Witam wszystkich!
Przeczytałem już kilka wątków o podobnym temacie ale nie mam ostatecznej odpowiedzi. Kupiłem lokal mieszkalny + garaż (własność, oddzielna KW) znajdujący się w hali garażowej pod budynkiem. Hala garażowa posiada 42 miejsca postojowe (w akcie notarialnym podpisaliśmy, że nie będziemy z tych miejsc korzystać), które należą do części wspólnej oraz 8 garaży zabudowanych (własność, oddzielne KW).
Jeśli chodzi o koszty, to tak:
- 10zł za eksploatację garażu (nie wiem co to może oznaczać)
- ponieważ mam 2 udziały to liczą mi dwa razy za opłaty na części wspólne (koszenie trawy, konserwacja domofonów itd.)
teraz mamy zakładać monitoring na osiedlu i chcą abym płacić 2x 260zł opłaty jednorazowej i 2x 30zł miesięcznie za monitoring (bo mam 2 udziały - mieszkanie i garaż).
Czy to jest ok, czy mogę się od tego odwołać? Pomóżcie, bo przy obecnym kursie franka trzeba patrzeć na każdą złotówkę:)
Przeczytałem już kilka wątków o podobnym temacie ale nie mam ostatecznej odpowiedzi. Kupiłem lokal mieszkalny + garaż (własność, oddzielna KW) znajdujący się w hali garażowej pod budynkiem. Hala garażowa posiada 42 miejsca postojowe (w akcie notarialnym podpisaliśmy, że nie będziemy z tych miejsc korzystać), które należą do części wspólnej oraz 8 garaży zabudowanych (własność, oddzielne KW).
Jeśli chodzi o koszty, to tak:
- 10zł za eksploatację garażu (nie wiem co to może oznaczać)
- ponieważ mam 2 udziały to liczą mi dwa razy za opłaty na części wspólne (koszenie trawy, konserwacja domofonów itd.)
teraz mamy zakładać monitoring na osiedlu i chcą abym płacić 2x 260zł opłaty jednorazowej i 2x 30zł miesięcznie za monitoring (bo mam 2 udziały - mieszkanie i garaż).
Czy to jest ok, czy mogę się od tego odwołać? Pomóżcie, bo przy obecnym kursie franka trzeba patrzeć na każdą złotówkę:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Partycypuje Pan więc w kosztach zarówno "udziałem" związanym z garażem, jak i "udziałem" związanym z mieszkaniem.
Odnośnie wysokości stawki, to nie jesteśmy w stanie tutaj stwierdzić co się składa na "eksploatację", takie pojęcie ustawie o własności nie jest znane, rozumiem, że to koszty zarządu? A może ich część? Proszę po prosu sprawdzić wysokość kosztów zarządu na całą wspólnotę i wyliczyć ile z tego przypada na Pana proporcjonalnie do wielkości udziałów.
Jeżeli wspólnota płaci 1000 zł. za sprzątanie a Pana udziały wynoszą łącznie 1, to powinien Pan zapłacić 10 zł.
Jak się oblicza udział - ustawa:
Natomiast nie znaczenia czy ta firma odpowiada za halę, płaci Pan za część wspólną, nawet tę, z której nie korzysta.
Czyli jeżeli cała nieruchomość ma 1000 m2 pow. użytkowej, a Twoje mieszkanie ma np. 52 m2 to masz 52 / 1000 = 5,2 % udziału w nieruchomości wspólnej. Dodajesz do tego udział z garażu i to jest Twój procentowy udział w kosztach zarządu nieruchomością wspólną.
Zrzekliście się Państwo korzystania z części wspólnej w tym akcie? To absurd. Czy ten akt to umowa sprzedaży lokalu zawarta z deweloperem?
Ok, zgadzam się, z tym, że płacę za część wspólną - to oczywiste. Ale co w związku z garażem, jako oddzielną własnością?
Niestety tak.
Czym to było podyktowane?
A zatem płacicie Państwo za te wspólne garaże i macie zakaz korzystania z nich?
Na to wychodzi, Developer sprzedał wszystkie miejsca postojowe przed blokami i pod blokiem a w aktach notarialnych dodał zapis, że zrzekamy się korzystania z tych miejsc.
Oczywiście masz rację, trochę się zapędziłem ;-)
Tak masz rację, są to części wspólne, ludzie płacili za prawo korzystania i to koszmarne pieniądze - coś można z tym zrobić?
"Sąd Najwyższy w uzasadnieniu cytowanego na wstępie wyroku (wyrok z dnia 29 czerwca 2010 roku, sygn. akt: III CSK 325/09, niepubl.) wskazał co prawda na dopuszczalność ustanowienia prawa do wyłącznego korzystania w umowach deweloperskich, jednak podkreślił, że konieczne jest przy tym uwzględnienie, że „wszyscy właściciele mają prawo do nieruchomości wspólnej wyrażające się określonymi udziałami w jej współwłasności i wszyscy mogą z nieruchomości wspólnej korzystać zgodnie z jej przeznaczeniem społeczno – gospodarczym". W przypadku, gdy określony w umowach deweloperskich sposób korzystania powyższej przesłanki nie spełnia – „może być w każdej chwili zmieniony uchwałą większości właścicieli lokali"."
Treść artykułu na stronie czasopisma Zarządca Portal informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/802-deweloper-nie-zagwarantuje-prawa-do-wylacznego-korzystania-
Super, dzięki wielkie za nakierunkowanie w tym, wcale nie prostym temacie
6. W wypadku gdy na podstawie jednej czynności prawnej dokonanej przez właściciela lub przez wszystkich współwłaścicieli nieruchomości następuje wyodrębnienie wszystkich lokali, wysokość udziałów, o których mowa w ust. 1, określają odpowiednio w umowie właściciel lub współwłaściciele.
Pomocne piśmiennictwo:
"Zgodnie z art. 3 ust. 6, w wypadku gdy na podstawie jednej czynności prawnej dokonanej przez właściciela lub przez wszystkich współwłaścicieli nieruchomości następuje wyodrębnienie wszystkich lokali, wysokość udziałów we współwłasności nieruchomości wspólnej określają w umowie odpowiednio właściciel lub współwłaściciele.
Komentowany przepis umożliwia odstępstwo od reguły przewidzianej w art. 3 ust. 3 i 5, tj. od reguły, w świetle której udział stanowi stosunek (proporcję) pomiędzy powierzchnią użytkową lokalu a powierzchnią użytkową wszystkich znajdujących się w nieruchomości lokali (wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych), na rzecz ustanowionej swobodnie w umowie (jednostronnej czynności prawnej). Przykładowo właściciel ustanawiający odrębną własność wszystkich znajdujących się w jego budynku lokali oświadcza do aktu notarialnego, że z własnością każdego lokalu (o różnej powierzchni) związany będzie równy udział (np. 1/5) w nieruchomości (suma udziału musi równać się 1)".
Prawo mieszkaniowe, Adam Doliwa, CH BECK, Warszawa 2006, s. 610 - 611.
Czy garaż i lokal mają takie same udziały? Chodzi mi o stan wynikający z ksiąg wieczystych.
Ale niżej, Developer sprzedaje mi bez obciążeń niezbędny dla prawidłowego korzystania z przedmiotowego lokalu udział 2/618 w reszcie działek z osiedla.