Czy deweloper może sprzedawać miejsca parkingowe na działce w której mieszkańcy mają udziały?
Mam pytanie w zwiazku z atrykułem "Deweloper nie może dysponować nieruchomością wspólną"
w moim przypadku miejsca parkingowe znajdują się na oddzielnej działce tz drodze dojazdowej oznaczonej oddzielnym numerem geodezyjnym ale wspólnej dla 3 bloków. w akcie notarialnym przy kupnie mieszkania zapisany mam udział i prawo do korzystania z tej nieruchomości - tz. drodze dojazdowej, ale jednocześnie jest zapis że w przyszłości zrzekam się prawa do 30 miejsc parkingowych ( większa część działki) które kiedyś deweloper wyznaczy na tej działce i sprzeda "prawo" do wyłącznego korzystania z nich tym co zapłacą. miejsca te deweloper wyznaczy i ponumeryje według swojego uznania - napewne nie będą to odzielne działki geodezyjne czy jest to zgodne z prawem skoro wszyscy mieszkańcy mają udziały i prawo do korzystania z tej działki ( czy ten zapis w akcie notarialnym jest zgodny z prawem)? i jeszcze jedno 3 blok dopiero jest w budowie
Będę wdzięczny za odpowiedź
w moim przypadku miejsca parkingowe znajdują się na oddzielnej działce tz drodze dojazdowej oznaczonej oddzielnym numerem geodezyjnym ale wspólnej dla 3 bloków. w akcie notarialnym przy kupnie mieszkania zapisany mam udział i prawo do korzystania z tej nieruchomości - tz. drodze dojazdowej, ale jednocześnie jest zapis że w przyszłości zrzekam się prawa do 30 miejsc parkingowych ( większa część działki) które kiedyś deweloper wyznaczy na tej działce i sprzeda "prawo" do wyłącznego korzystania z nich tym co zapłacą. miejsca te deweloper wyznaczy i ponumeryje według swojego uznania - napewne nie będą to odzielne działki geodezyjne czy jest to zgodne z prawem skoro wszyscy mieszkańcy mają udziały i prawo do korzystania z tej działki ( czy ten zapis w akcie notarialnym jest zgodny z prawem)? i jeszcze jedno 3 blok dopiero jest w budowie
Będę wdzięczny za odpowiedź
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
2. Czy ta działka stanowi własność wspólnoty mieszkaniowej?
3. Czy lokale wyodrębniane są sukcesywnie?
Stan ten odmienny jest od stanu przedstawionego w przedmiotowym artykule, ponieważ postawiona teza dotyczy sytuacji , w której nieruchomość gruntowa stanowi nieruchomość wspólną w rozumieniu art. 3 ustawy o własności lokali. Innymi słowy jest to grunt pod budynkami.
Udzielenie odpowiedzi na postawione pytanie wymaga w szczególności analizy dokumentacji - w szczególności treści umów - przedwstępnych oraz sprzedaży, dlatego też wykracza poza zakres i możliwości forum.
Własność nieruchomości nie może być przeniesiona pod warunkiem ani z zastrzeżeniem terminu.
Umowy notarialne są już zawierane, a budynek nr 3 (który jest na tej samej działce) nadal jest w budowie? Zatem udziały zostały wyliczone niezgodnie z prawem.
Postanowienie Sądu Okręgowego w Białymstoku z 23.09.2003, II Ca 544/03: