kontrola zarządu
biedrona121
Użytkownik
Dałam pelnomocnictwo notarialne za zarządzania i reprezentowania mnie jako wlasciciela dla zarządu WS. Przed zebraniem rocznym zwrocilam sie na zarządu aby udostepnił mojemu pełnomocnikowi dokumenty finansowe za 2010. Zarząd odmowił argumentując to że pelnomocnik jest osoba trzecią i nie ma prawa wglądu do dokumentów finansowych Wspólnoty.czy to jest zgodne z prawem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli jednak na zebraiu podejmowane byłby uchwały w trybie aktu notarialnego to musi być również notarialne pełnomocnictwo.
Nie chcę cie jednak marwić. Jeżeli zarządca jest sprytny, to dokumentacji ci nie wyda. Co prawda są różne prawne regulacje ale w ostateczności bezskuteczne. Najlepiej zmienić zarząd co często nie jest takie proste, mam na myśli zarząd z nadania dewelopera.
Niestety, ale jeżeli ten zarząd nie zmieni swojego stanowiska a właściciele lokali będą taki stan tolerować , pozostaje wyłącznie droga sądowa, np. złożenie pozwu o nakazanie udostępnienia dokumentacji.
Znasz też się na tym ?
Jak tak, napisz jak taka ewidencja pozaksięgowa wspólnoty winna wyglądać.
Powinna ujmować wszystkie zdarzenia gospodarcze w kwotach takich jakie są w dokumentach ewidencjonowanych.
Powinna jednolicie kwalifikować ewidencjonowane dokumenty do poszczególnych pozycji sprawozdawczych.
Powinna stwierdzać, że dokumenty mają być przechowywanie przez co najmniej 10 lat, bo w takim okresie ulegają przedawnieniu roszczenia majątkowe w rozliczeniach we wspólnocie.