rozliczenie na mieszkanie a nie wg udziału
wspólnota 80
Użytkownik
Mam pytanie czy skrzynki na korytarzach w których mieszczą się nasze liczniki to część wspólna czy własność właścicieli, i w razie jakichkolwiek napraw koszty powinie być liczone według udziałów czy każde mieszkanie powinno zapłacić za swoją skrzynkę. Czyli faktura jest wystawiona na wspólnotę a wspólnota dzieli ją na ilość mieszkań i każdy płaci za swoją skrzynkę , tworzy się odrębne konto i tam wpłacają na pokrycie tego kosztu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zakupu / dostosowanie tych skrzynek może dokonać wspólnota ( będzie taniej i jeden wzór) a potem refakturować na każdego właściciela lokalu.
Nie trzeba tworzyć odrębnego konta bankowego wystarczy tylko wydzielić księgowo .
Moje pytanie brzmi. Jak mamy potraktować dostosowanie skrzynek elektrycznych właścicieli oraz skrzynek na część wspólną, zrobienie wyłącznika przeciwpożarowego, rozliczyć według udziału czy na mieszkanie, dostosowanie tych skrzynek nakazał protokołem z kontroli PGE. Na tą usługę jest wspólna faktura. Proszę o poradę jak to rozwiązać
Kto otrzymał zalecenia w sprawie indywidualnych skrzynek?
Na górze dużymi literami 3 zdania wyjaśnienia, że musicie to zrobić, bo zagrożenie przeciwpożarowe. I info, że za część wspólną zapłaci wm + za skrzynki opłata x zł zostanie rozliczona od lokalu a nie udziałami.
Trochę to naciągane, bo ktoś mógłby potem protestować, że nie dał zgody na swoją skrzynkę, ale może się uda