plan finansowy - głosowanie
kkubiak
Użytkownik
Witam,
mam kilka wątpliwości po zebraniu rocznym - uprzejmie proszę o podpowiedź co można w naszej sprawie coś zrobić.
1. Podczas zebrania rocznego odbyło się głosowanie nad planem finansowym 2011, obejmuje on znaczną podwyżkę funduszu remontowego z 2,84 do 4,72 zł m2. Podwyżka jest podyktowana zaciągnięciem kredytu termoizolacyjnego. Zdania członków wspólnoty są podzielone. Wyniki głosowania NIE zostały podane podczas zebrania, czy jest to zgodne z prawem?
2. Firmie zarządzającej niewątpliwie zależało na przegłosowaniu planu. Czy w sytuacji gdy podczas głosowania na zebraniu nie uzyskano wystarczającego poparcia dla planu, zarządca mógł "dozbierać" głosy od nieobecnych w indywidualnym trybie głosowania?
3. Czy każdy członek wspólnoty ma prawo do wglądu w karty głosowania?
4. Jakie są możliwości podważenia uchwały w sprawie przyjęcia planu finansowego (mam na myśli np. termin podania uchwały do wiadomości lub coś tym stylu)? Niestety przy założeniu, że aktywni członkowie wspólnoty, którzy sprzeciwiają się uchwale nie mają 50% udziałów.
Z góry dziękuję za odpowiedź
mam kilka wątpliwości po zebraniu rocznym - uprzejmie proszę o podpowiedź co można w naszej sprawie coś zrobić.
1. Podczas zebrania rocznego odbyło się głosowanie nad planem finansowym 2011, obejmuje on znaczną podwyżkę funduszu remontowego z 2,84 do 4,72 zł m2. Podwyżka jest podyktowana zaciągnięciem kredytu termoizolacyjnego. Zdania członków wspólnoty są podzielone. Wyniki głosowania NIE zostały podane podczas zebrania, czy jest to zgodne z prawem?
2. Firmie zarządzającej niewątpliwie zależało na przegłosowaniu planu. Czy w sytuacji gdy podczas głosowania na zebraniu nie uzyskano wystarczającego poparcia dla planu, zarządca mógł "dozbierać" głosy od nieobecnych w indywidualnym trybie głosowania?
3. Czy każdy członek wspólnoty ma prawo do wglądu w karty głosowania?
4. Jakie są możliwości podważenia uchwały w sprawie przyjęcia planu finansowego (mam na myśli np. termin podania uchwały do wiadomości lub coś tym stylu)? Niestety przy założeniu, że aktywni członkowie wspólnoty, którzy sprzeciwiają się uchwale nie mają 50% udziałów.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Co z kredytem?
Każdy właściciel może zaskarżyć uchwałę w sądzie, do tego nie trzeba 50% - przeczytaj art. 25 ustawy: http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
Ale najpierw wyjaśnij, czy uchwała została podjęta.
biorąc pod uwagę, że wczoraj otrzymałam podwyżkę opłat za mieszkanie, oznacza to, że uchwała o planie finansowym została przegłosowana.
Część właścicieli nie jest za zaciągnięciem tak dużego kredytu ponieważ jest to inwestycja nieopłacalna.
Dziękuję za podpowiedzi
Nie znam bardziej opłacalnego kredytu dla wspólnoty.
U mnie tez gmina naciskała, żeby się w styropian zapakować. Pełnomocnik na lata będzie miał spokój, bo na nic innego kasy nie będzie, właściciele zabulą. A to, że mamy grube mury i oszczędność byłaby groszowa gminy już nie obchodzi
To jak? Nie ma już dla nas ratunku? Pozostaje nam płacić?
Rozumiem, że słowo kredyt działa na wszystkich jak płachta na byka , ale żeby "zarobić" trzeba najpierw "włożyć"
Przecież każdy tego rodzaju kredyt, a szczególnie kredyt na termomodernizację musi być poprzedzony biznesplanem. Biznesplan uwzględnia po jednej stronie wielkość wydatków na pokrycie inwestycji, a po drugiej stronie wielkość zysków, które ma przynieść inwestycja. Porównując okres roku, dwóch czy trzech, łatwo wtedy oszacować bilans wydatków do zysków.
Czasem zyski są tak małe, że wydatki zwracają się po dość długim czasie, na tyle długim, że inwestycja nie opłaca się.