Prywatne kolektory na dachu wspólnoty mieszkaniowej
szymkedz
Użytkownik
Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu się zastanawiam czy jest możliwość wykorzystania dachu WM jest to część wspólna. Mieszkam na ostatnim piętrze nad sobą mam strych i dach. Ustawienie dachu umożliwia założenie kolektorów. Ale nie bardzo wiem jak rozwiązać taką sytuację że dach jest częścią wspólną. M oże jest ktoś kto już zrobił coć takiego. W tym roku chciałbym zmienić ogrzewanie z pieców kaflowych na C.O. gazowe + solary o ile będzie to możliwe. Czy w takim przypadku również mogę ubiegać się o dofinansowanie na solary jeżeli dach nie należy do mnie. Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Do korzystania z części wspólnej musisz mieć zgodę współwłaścicieli w formie uchwały, a nie zgodę zarządu. Jest to określone w Art. 22 UWL
EDDIE nie wiem czy masz na myśli instalację dla domku jednorodzinnego czy dla wspólnoty? Zarówno w jednym i drugim przypadku można uzyskać dofinansowanie w wysokości 45% wartości całej inwestycji. W przypadku opisywanej wspólnoty mieszkaniowej zwrot inwestycji nastąpi po około 3 latach. Z reguły można przyjąć że w ciągu roku można zaoszczędzić do 60% na podgrzewaniu CWU. Jeśli miałbyś więcej szczegółowych pytań to z chęcią na nie odpowiem.
Jeśli masz jakieś dane od czego zacząć to zapodaj please
Zużycie ciepłej wody na dobę dla całej wspólnoty, bądź ogółem ciepła i zimna.
Muszę wiedzieć jak wygląda budynek: wysokość, rodzaj dachu, nachylenie oraz położenie względem stron świata. Montaż w kierunku południowym z możliwym delikatnym odchyleniem wschód, zachód.
Istniejąca kotłownia (jaki piec oraz istniejące zasobniki na wodę), wymiary samej kotłowni z uwzględnieniem miejsca na wstawienie nowych zasobników.
Oczywiście jeśli wasza wspólnota byłaby zainteresowana moglibyśmy wybrać się na spotkanie wraz z oględzinami miejsca instalacji.
Po sporządzeniu oferty i wyceny możemy poprosić bank o sporządzenie symulacji spłaty kredytu z uwzględnieniem dotacji.
Z obliczeń dla wspólnoty w której będziemy przeprowadzać instalację cała inwestycja zwróci się po około trzech latach. Rata miesięczna na jedno domostwo wynosi około 35zł. Trzeba też pamiętać o tym że automatycznie spadają koszta podgrzewania CWU.
Sądzę że mógłbyś przedstawić taki temat na spotkaniu wspólnoty. Koszta na jedno mieszkanie naprawdę są niewielkie a tak jak wspomniałem na pewno zmniejszą się rachunki za podgrzewanie wody.
Jeśli zbierzesz potrzebne mi dane mogę sporządzić ofertę dla waszej wspólnoty.
Pozdrawiam
Moim zdaniem ani zarząd, ani wspólnota mieszkaniowa nie mogą właścicielowi zabronić montażu kolektorów, choć na pewno ze względu na zabezpieczenie dachu i stosunki ogólnoludzkie takie kwestie należy wyjaśniać, nie jest to jednak ani przebudowa nieruchomości wspólnej, ani zmiana jej przeznaczenia.
Takie kwestie należałoby rozważać wyłącznie na gruncie kodeksu cywilnego w miejscu, w którym reguluje sprawy związane ze współwłasnością, w szczególności pod kątem art. 206 k.c.
Nie widzę też podstaw do zawierania umowy dzierżawy dachu (a raczej najmu), choć jest to dopuszczalne, nie można jednak współwłaściciela dachu do tego zmusić, o ile jego kolektory nie utrudnią korzystania z lokali (ewentualnie wszyscy będą chcieli takie mieć, ale jest na to za mało miejsca).
I w tym miejscu temat się kończy dla mojej WM
Zmienią się zasady udzielania dopłat, będą dostępne również dla właścicieli obiektów zasilanych z miejskiej sieci grzewczej.
http://www.zarzadca.pl/przeglad-prasy/prasa-ogolnopolska/1133-zmienia-sie-zasady-udzielania-doplat-do-solarow
Poza tym sąsiad jest współwłaścicielem tego dachu, ma prawo z niego korzystać.
Zamów baner, w jakieść firmie obsługującej agencje reklamowe, o treści:
"Allah Jest Wielki"
albo jeszcze lepiej: "O Panie! błogosław Ojcu Dyrektorowi Radia Maryja i naszej wspólnocie!" po czym wraz z sądiadem przeciągnijcie go ponad tymi solarami...
koziorozka, co Ty na to? ...przecież błogosławieństwo leży także w interesie właściciela baterii )
Art. 206. Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli.
Czy to właściciel lokalu użytkowego?
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 23 lutego 2010 r., sygn. akt: I AC 33/10:
"Ich właściciele umieszczają na elewacji budynku tablice informacyjne i reklamowe swoich lokali, powodowie posiadają 3 takie tablice. Tablice te wiszą bezpłatnie , ich umieszczanie nie było uzgadniane z zarządem wspólnoty. Sąd stwierdził, że na budynku wiszą jeszcze tablice po poprzednich właścicielach i najemcach, zdarzają się wypadki, że w elewacji po usunięciu tablicy pozostają otwory montażowe, przez co elewacja niszczeje....
Uchwałami podniesiono od właścicieli lokali użytkowych wysokość zaliczek na zarząd nieruchomością wspólną i ograniczono ich prawa w zakresie współposiadania takiej rzeczy przez wprowadzenie odpłatności za umieszczenie tablic informacyjnych na elewacji budynku. ..
Wbrew zarzutom apelacji, nie można uznać, że powodowie jako właściciel lokalu mogą korzystać w sposób dowolny z części wspólnych budynku, gdyż są właścicielami lokalu, podobnie wielkość udziału w nieruchomości nie przekłada się na prawo do korzystania w takiej proporcji z części wspólnych nieruchomości. Własność lokalu nie może bowiem prowadzić do wniosku, że właściciel nie jest ograniczony w korzystaniu z części wspólnej budynku. Elewacja jest taką częścią wspólną, i koszty jej remontu czy naprawy po demontażu tablic ponoszą wszyscy członkowie wspólnoty. Jest zaś rzeczą oczywistą, że montaże czy potem demontaż takich tablic narusza strukturę budynku powodując na przykład dziury w elewacji. Przedmiotowa więc uchwała różnicująca właścicieli w zakresie kosztów utrzymania elewacji poprzez wprowadzenie obowiązku zawierania umowy na montaż tablic informacyjnych, jest zgodna z prawem .Przy okazji uwaga generalna- prawo własności na które powołują się powodowie nie oznacza, że każdy właściciel może z tego prawa korzystać w sposób nieograniczony. Zgodnie bowiem z art.140 k.c. prawo własności może być wykonywane w granicach określonych przez ustawy i zgodnie ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem."
Orzeczenie na stronie czasopisma:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1231-i-aca-3310-oplaty-za-reklamy
Szkoda, że sąd nie podał podstawy prawnej do podjęcia takiej uchwały, zmuszającej do zawarcia umowy, a przez to ograniczającej prawa współwłaścicieli.
uważam, że to są tylko luźne wywody sądu apelacyjnego, które nie ostałyby się przed Sądem Najwyższym.
Wspólnota może zawrzeć taką umowę, ale nie może nikogo zmusić do jej zawarcia.
Koszty usunięcia uszkodzeń elewacji ponosi sprawca, to oczywiste, ale do tego nie jest potrzebna ani uchwała, ani wymuszona umowa, to wynika bezpośrednio z kodeksu cywilnego.
Ciekawi mnie dlaczego samba te solary chce "opodatkować". Tak z czystej złośliwości czy w czymś przeszkadzają?