anulowanie długu

zdzichzdzich Użytkownik
edytowano kwietnia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witajcie.
Nurtuje mnie jedno pytanie czy zarządca może anulować dług wobec byłego członka zarządu bez informowania o tym fakcie zarządu wspólnoty czy kogokolwiek. Dług był za zużytą wodę i ściegi. Jest jakiś przepis mówiący/zezwalający na takie poczynania w ogóle ?

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano kwietnia 2011
    Zarządca nie ma prawa podejmować żadnych działań samodzielnie. On nie jest do tego, on tylko wykonuje to, co zarząd (ewentualnie cała wspólnota) zdecyduje.

Gdyby mój zarządca anulował czyjś dług, kazałbym mu zapłacić ten dług z własnej kieszeni. Abstrahuję od sytuacji szczególnie uzasadnionych i usprawiedliwionych.
    Jest jakiś przepis mówiący/zezwalający na takie poczynania w ogóle ?

Jest zapis określający, kto podejmuje jakie czynności.
    Art. 22
    1. Czynności zwykłego zarządu podejmuje zarząd samodzielnie.
    2. Do podjęcia przez zarząd czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu potrzebna jest uchwała właścicieli lokali wyrażająca zgodę na dokonanie tej czynności oraz udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do zawierania umów stanowiących czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu w formie prawem przewidzianej.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli zarządca jest naprawdę zarządcą, a nie administratorem, to mógłby podjąć taką decyzję gdyby miał wcześniej zgodę wspólnoty.
    Podobnie zarząd.
    Ponadto darując zadłużenie należy wystawić właścicielowi PIT-8C.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A ja uważam, że nikt długu darować nie może, zwłaszcza za media
    zarząd - bo to przekracza jego kompetencje
    uchwała - koszty mediów to NIE są koszty zarządu częścią wspólną
    Anulowałabym taki dług tylko przy 100% zgodzie wszystkich właścicieli
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] zdzich:[/cite]Witajcie.
    Nurtuje mnie jedno pytanie czy zarządca może anulować dług wobec ... wspólnoty ....
    Dług był za zużytą wodę i ściegi.
    Jest jakiś przepis mówiący/zezwalający na takie poczynania w ogóle ?
    Nie ma takiego przepisu. Jeżeli darowano dług jednemu właścicielowi to pozostali muszą go pokryć.
    Chyba, że chodzi o dług przedawniony. Taki dług pokrywają, podejmując stosowną uchwalę wszyscy właściciele lokali tworzący dana wspólnotę.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]A ja uważam, że nikt długu darować nie może, zwłaszcza za media
    zarząd - bo to przekracza jego kompetencje
    uchwała - koszty mediów to NIE są koszty zarządu częścią wspólną
    Anulowałabym taki dług tylko przy 100% zgodzie wszystkich właścicieli
    Wspólnota zajmuje się kosztami zarządu (nieruchomością) o czym mowa w ustawie o własności lokali np. art13. nie tylko kosztami z części wspólnej.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.