pomóżcie!!
helenkam
Użytkownik
Korzystanie z wszelkich urządzeń infrastruktury komunalnej i technicznej wymaga uzgodnienia z dysponentami sieci i obciąża całkowicie nabywcę nieruchomości. Istniejące na nieruchomości urządzenia infrastruktury technicznej i komunalnej mogą być wykorzystane przez nabywcę tylko i wyłącznie na warunkach określonych przez dysponenta tych urządzeń""
tyle zapisu z aktu notarialnego, po 12 latach zgodnego korzystania z jednego przyłącza wodociągowego i energetycznego wspólnego dla trzech klatek ale oddzielnych wspólnot zaczęły się problemy. Wspólnota w której znajduje się komora wodomierzowa każe nam się odłączyć z wodą i nie wyraża zgody na przeprowadzenie rurociągu wodnego przez ich wspólnotę. Wspólnota która posiada u siebie skrzynkę elektryczną każe wykonać oddzielne przyłącze. Dla mnie jest to niepotrzebne wydawanie pieniędzy, których nie mamy, żeby było śmieszniej to uchyby na wodzie nie przekraczają 3% a za prąd płacimy grosze. Od początku nie ma żadnego pisemnego porozumienia odnośnie warunków korzystania ze wspólnych urządzeń ale nie ma też problemu z płatnościami , przecież urządzenia te powinny służyć wszystkim wspólnotom. Czy wspólnota , wspólnocie może odciąć podłączenie do tych urządzeń?
tyle zapisu z aktu notarialnego, po 12 latach zgodnego korzystania z jednego przyłącza wodociągowego i energetycznego wspólnego dla trzech klatek ale oddzielnych wspólnot zaczęły się problemy. Wspólnota w której znajduje się komora wodomierzowa każe nam się odłączyć z wodą i nie wyraża zgody na przeprowadzenie rurociągu wodnego przez ich wspólnotę. Wspólnota która posiada u siebie skrzynkę elektryczną każe wykonać oddzielne przyłącze. Dla mnie jest to niepotrzebne wydawanie pieniędzy, których nie mamy, żeby było śmieszniej to uchyby na wodzie nie przekraczają 3% a za prąd płacimy grosze. Od początku nie ma żadnego pisemnego porozumienia odnośnie warunków korzystania ze wspólnych urządzeń ale nie ma też problemu z płatnościami , przecież urządzenia te powinny służyć wszystkim wspólnotom. Czy wspólnota , wspólnocie może odciąć podłączenie do tych urządzeń?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Skoro nie ma problemów, jak zrozumiałem, z rozliczeniami, to czy nie możesz dowiedzieć się, co tamte wspólnoty chcą zyskać przez te działania?
Niby wykonalne, ale czy przy braku problemów wspólnoty będą chciały wykonać ten manewr?
Prawo budowlane nie określa, co to jest działka gruntowa. Nie zawiera też wymogu, że "odrębna działka gruntowa winna mieć własne przyłącza mediów lub płacić za służebność przyłączy". (Taki wymóg dla działki gruntu byłby zresztą idiotyczny. Chyba, że KubaP pomylił "działkę gruntu" z "działką budowlaną".) Ustawa określa natomiast wymogi dla obiektu budowlanego (w zakresie mediów - art. 5.1 pkt 2).
Nie jest jednak prawdą, że Prawo budowlane nakłada wymóg, żeby każdy obiekt budowlany (budynek lub - jak w omawianym przypadku - część budynku) posiadał "własne przyłącza mediów" (o służebności ustawa w ogóle nie wspomina).
Obiekt budowlany powinien mieć zapewnione zaopatrzenie w wodę i inne media, niekoniecznie z własnego przyłącza:
[align=right](...) Admin[/align]
No właśnie w mojej klatce nie ma nic, weżmiemy kredyt i zaczniemy prace nad przyłączem wodnym, energetycznym, pojemniki na śmieci postawimy na klatce schodowej,forsuje się uchwały o podzielnikach ale przecież nie mozna stosować współczynników odnośnie położenia lokalu w bryle budynku, gdyż każda klatka rozlicza się oddzielnie, Miałam nadzieję, że podpisując umowę z jednym zarządcą dojdzie do ujednolicenia regulaminów rozliczeń chociażby centralnego ogrzewania a wymyślił zakładania ciepłomierzy na instalacji przy wejściu do klatki. Ja tutaj zyskam gdyż to klatka ostatnia ale czy tak powinno byc
Będziecie się rozliczać ze wspólnotą sąsiednią z faktycznie zużytego ciepła
We wspólnocie ponosi się koszty związane z posiadaniem , co by to nie oznaczało .
wcale mi się nie marzy, gdyż ostatnia klatka to właśnie moja.