zarząd przekroczył swoje uprawnienia?
helenkam
Użytkownik
Budynek sześcioklatkowy i sześć wspólnot, rozliczenia centralnego ogrzewania klatkowe zgodne z udziałem wspólnoty w całym budynku. Nastąpiła zmiana porozumienia w części założenia podliczników na klatkę, wprowadzono zapis, że montaż podlicznika nie wymaga zgody pozostałych wspólnot. I tu mam pytanie czy zarządy pięciu wspólnot mogły bez uchwały zrobić taki prezent wspólnocie, która założyła sobie podlicznik. Po sprawdzeniu faktur właściciele oskarżają zarządy, że nie wyrażali zgody na taki zapis w porozumieniu
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Druga sprawa, to zmiana umowy o wzajemne rozliczenia. Macie taką umowę? Bo ci, co sobie podlicznik założyli nadal powinni się do niej stosować dopóki zarządy innej nie wynegocjują
Art. 22. 3. Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności:
8) ustalenie, w wypadkach nieuregulowanych przepisami, części kosztów związanych z eksploatacją urządzeń lub części budynku służących zarówno do użytku poszczególnych właścicieli lokali, jak i do wspólnego użytku właścicieli co najmniej dwóch lokali, które zaliczane będą do kosztów zarządu nieruchomością wspólną,
W sytuacji mam pytanie: co powinni zrobić właściciele, podjąć uchwałę, że nie wyrażają zgody na sposób rozliczenia , wypowiedzieć tę część porozumienia podpisaną przez zarząd
W tym przypadku winna brzmieć, że " zatwierdza się ustalenia podpisane przez Zarząd dotyczące rozliczeń między-wspólnotowych"