Terminy wykonania naprawy

krzysiakrzysia Użytkownik
edytowano kwietnia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Zgłosiłam administratorowi, że woda leje mi się do mieszkania, gdyż są nieszczelności w izolacji zewnętrznej. Z działu technicznego przybył ekspert, który potwierdził, że naprawy musi dokonać wspólnota. Było to pod koniec września. Do tej pory nic się nie wydarzyło. Nic nie zostało naprawione. Ja w tym czasie zapłaciłam fachowcowi za usunięcie wilgoci i zamalowanie plam. Przeznaczyłam na to pieniądze, które otrzymałam ze swojego ubezpieczenia. Teraz znowu doszło do zalania mieszkania, w dodatku zniszczona została podłoga. Kto mi za to zapłaci? Jak długo zarząd może zwlekać z naprawami, usuwaniem przyczyn awarii? Czy może tłumaczyć się mrozami? (były od listopada do lutego).

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może zarząd nie ma pieniędzy, może zapomniał...
    Pogadaj z jakimś członkiem zarządu, to twój sąsiad, może przyspieszy sprawę
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przeznaczyłam na to pieniądze, które otrzymałam ze swojego ubezpieczenia.

Błąd. Jeśli awaria dotyczyła części wspólnej, powinnaś likwidować szkodę z polisy wspólnoty, a nie ze swojej.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] krzysia:[/cite]Jak długo zarząd może zwlekać z naprawami, usuwaniem przyczyn awarii? Czy może tłumaczyć się mrozami? (były od listopada do lutego).

Naprawy powinny być usuwane bez zbędnej zwłoki, po wezwaniu, o tym czy mamy do czynienia ze zbędną zwłoką decydują okoliczności danej sprawy, np. opady atmosferyczne, niskie temperatury, itd.
    To ogólna reguła wynikająca z prawa zobowiązań, o której mowa w art. Art. 455

"Jeżeli termin spełnienia świadczenia nie jest oznaczony ani nie wynika z właściwości zobowiązania, świadczenie powinno być spełnione niezwłocznie po wezwaniu dłużnika do wykonania. "
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.