Finansowanie zarządu i zarządcy osobno
darkfaust
Użytkownik
Witam,
Jestem pierwszy raz na forum i mam nadzieję, że pytanie, które tu zadam nie padło wcześniej.
Zakupiłem mieszkanie w kamienicy, która ma około 23-24 lokale, 8 właścicieli. Większość, jako, że jest rodziną, ustanowiła opłatę za funkcjonowanie zarządu (1 osoba) w wysokości 2 tys zł miesięcznie, osobno funkcjonuje opłacany zarządca. Zastanawiam się czy wolą większosci mogą podnosić sobie opłatę za funkcjonowanie zarządu jak tylko im się podoba czy też istnieje jakaś granica. Dodam, że nie chodzi o udział ze wskazaniem, a własność.
Wiem, że część decyzji musi podlegać całkowitej zgodzi wszystkich, np budowa kotłowi w piwnicy. Serdecznie proszę o pomoc.
pozdrawiam
M
Jestem pierwszy raz na forum i mam nadzieję, że pytanie, które tu zadam nie padło wcześniej.
Zakupiłem mieszkanie w kamienicy, która ma około 23-24 lokale, 8 właścicieli. Większość, jako, że jest rodziną, ustanowiła opłatę za funkcjonowanie zarządu (1 osoba) w wysokości 2 tys zł miesięcznie, osobno funkcjonuje opłacany zarządca. Zastanawiam się czy wolą większosci mogą podnosić sobie opłatę za funkcjonowanie zarządu jak tylko im się podoba czy też istnieje jakaś granica. Dodam, że nie chodzi o udział ze wskazaniem, a własność.
Wiem, że część decyzji musi podlegać całkowitej zgodzi wszystkich, np budowa kotłowi w piwnicy. Serdecznie proszę o pomoc.
pozdrawiam
M
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
rozumiem, że jeżeli 50% stwierdzi, że zarząd będzie pobierał 5 tys to nic nie stoi na przeszkodzie?
Tych 8 właścicieli ma wszystkie mieszkania czy każdy po jednym a reszta należy do gminy?
Owner, a 50,0001% to już nie??
Zastanawia mnie tylko jedno, jeśli termin zaskarżenia uchwały minął, to czy nie można zaskarżyć do sądu niegospodarności, bo to można zrobić w każdej chwili. Oczywiście to wynagrodzenie dla zarządcy musi być bezpodstawne i niezgodne z wykonywanym nakładem pracy, a raczej jej brakiem.