Koszty przebudowy miejsc postojowych
EDDIE
Użytkownik
W jaki sposób powinny być dzielone koszty przebudowy miejsc postojowych we wspólnocie? Według udziałów? Według mieszkańców faktycznie z nich korzystających?
Problem jest taki, że część mieszkańców ma miejsca postojowe wykupione na własność (księga wieczysta) w budynku na kondygnacji do tego przeznaczonej.
Załóżmy, że mieszkań jest 60, a 20 właścicieli ma miejsca własne w budynku. Miejsc na zewnątrz jest 20. Po to, by zyskać dalsze 10 miejsc postojowych trzeba poszerzyć (przebudować) parking.
Jak rozliczyć koszty z tym związane??
Problem jest taki, że część mieszkańców ma miejsca postojowe wykupione na własność (księga wieczysta) w budynku na kondygnacji do tego przeznaczonej.
Załóżmy, że mieszkań jest 60, a 20 właścicieli ma miejsca własne w budynku. Miejsc na zewnątrz jest 20. Po to, by zyskać dalsze 10 miejsc postojowych trzeba poszerzyć (przebudować) parking.
Jak rozliczyć koszty z tym związane??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dokładnie.
W tej sytuacji, "garażowicze" będą przeciwni wydaniu pieniędzy na przebudowę i zwiększenie ilości miejsc parkingowych. Tym bardziej, że na razie mieszkańców jest 45, a "garażowiczów" 19 :sad:
Jest szansa, że można ich przymusić z racji na zapewnienie parkingu wszystkim mieszkańcom?
Myślę, że pieniądze wydane na zorganizowanie miejsc parkingowych możny by było egzekwować od dewelopera, tylko, że właśnie ogłosił upadłość...
Szczegółów nie podano, a ja nie chciałem się "czepiać słówek".
Istotne jest, ze padło stwierdzenie o wykupieniu na własność i o księdze wieczystej.
Pytanie zaś dotyczyło sposobu rozliczenia kosztów rozbudowy parkingu.
Ponieważ parking jest na gruncie wspólnym i po rozbudowie będzie służył wszystkim właścicielom, nie ma możliwości przyjęcia innej metody rozliczenia kosztów, jak według udziałów.
Wspólnota możw je również wynająć za wynagrodzeniem, skoro miejsc będzie mniej niż chętnych.