Części Wspólne -GRZEJNIKI NA KLATKACH I W SUSZARNIACH

BogunovBogunov Użytkownik
Dzieki za odpowiedz - a co z grzejnikiem w suszarni - po odlaczeniu go w zimie jak moge korzystac z szuszarni????
Skoro wykonawca przewidzial jeden grzejnik na klatce schodowej i w suszarni -to chyba nie dla jaj tylko do prawidlowej eksploatacji budynku. Idac tym tokiem rozumowania - ze koszty energii sa duze - zamieszkac nalezy w szalasie.

Komentarze

• Opcje
    edytowano listopada -1
    Witam,
    Mam nastepujacy problem do rozwiazania dotyczacy uzytkowania czesci wspolnych tj. suszarni i klatki schodowej - a dokladniej chodzi o uzytkowanie w okresie zimowym grzejnikow elektrycznych w tych pomieszczeniach (bo takie mamy zainstalowane od momentu oddania budynkow do uzytkowania). Dzialajac z upowaznienia zarzadu, zarzadca poinformowal czlonkow wspolnoty o podjeciu uchawal w sprawie grzejnikowelektrycznych w tych pomieszczeniach. Uchwaly zostaly przyjete. Glowny powod -to przedstawienia pod glosowanie tego problemu to wysokie koszty energii elektrycznej. W zwiazku z tym grzejniki elektryczne zostana odlaczone. w okresie letnim jest to zrozumiale, ale w okresie zimowym gdzie temperatura na zewnatrz jest ponizej 20 stopni dla mnie tak postawienie rzeczy jest nie zrozumiale. Suszarnia w okresie zimowym - bez grzejnika praktycznie nie do uzycia. Na klatce schodowej - jeden grzejnik na parterze zapobiega powstawaniu wilgoci w okresie zimowym. Po odlaczniu temperatura spada na klatce ponize 10 stopni celsjusza.
    Moje pytanie brzmi czy takie uchawaly nie sa sprzeczne z prawem budowalnym lub dotyczacym eksploatacji budynkow -czesci wspolnych.
    Pozdrawiam
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano maja 2011
    Każdy przypadek będzie inaczej wyglądał, w jednym budynku nic się nie stanie po odłączeniu grzejników na klatkach, w drugim powstanie wilgoć i grzyb. Jeśli to nie przeszkadza i nie wpływa na stan techniczny budynku, wspólnota może wyłączyć ogrzewanie na klatce lub po prostu je ograniczyć do minimum. 10'C na klatce to wcale nie jest za mało, najważniejsze by wilgoć nie wchodziła.
    U mnie w budynku nie ma na klatkach grzejników i jest OK, a budynek jest względnie nowy.

PS Dopisz w tytule GRZEJNIKI NA KLATKACH
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano maja 2011
    Z suszarnią masz rację, do prawidłowego jej funkcjonowania grzejniki są niezbędne.

Admin, gdzie są wcześniejsze posty z tego wątku?? To chyba nienormalne, że pierwszy post w wątku zaczyna się od podziękowania za odpowiedź, której nie ma...?
    [align=right]
    EDIT (Admin) wątki zostały połączone[/align]
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy takie uchawaly nie sa sprzeczne z prawem budowalnym lub dotyczacym eksploatacji budynkow -czesci wspolnych.
    Nawet jeżeli są sprzeczne (w co wątpię), to ta drogą niewiele zdziałasz.
    Skup się na tym, jak przekonać sąsiadów do swoich racji i przegłosować to, co ty uważasz za lepsze dla was i budynku i może znów zamontujecie grzejnik w suszarni
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziekuje wam za odpowiedzi.
    Przekonywanie sasiadów odpada. U nich jedyny argument - to czynnik ekonomiczny . Mieszkamy w nowych budynkach -wspolnota liczy 58 mieszkan- wiekoszosc -okolo 90%ma kredyty. Licza grosz do grosza. Inne argumenty -to takie ze nie korzystaja z suszarni. Takze nie zmusze ich do korzystania z tego przybytku. Jedynie 6 lokatorow jest ze mna a reszta przeciw. Nic pozostaje czekac -jakie beda skutki na przyszlosc odłaczenia grzejnikow.
    Chociaz 5 lokatorow jest zdesperowana oddac sprawe do Sadu.
    Pozdrawiam
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano maja 2011
    Chociaz 5 lokatorow jest zdesperowana oddac sprawe do Sadu.

Nie bardzo wiem, jaka miałaby być treść pozwu?

Postaraj się przekonać sąsiadów, że odłączenie grzejników przyczyni się do powstania grzyba na klatkach od wilgoci. A może jednak ty uznasz, że to nic wielkiego brak ogrzewania na klatce...?

Co do suszarni, jeśli większość (udziałami licząc) we wspólnocie zdecyduje, że nie potrzebuje suszarni i nie chce ponosić kosztów z nią związanych, to musisz uszanować ich decyzję. W korzystaniu z części wspólnych decyduje wspólnota niestety.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dlaczego brak grzejnika miałby spowodować grzyba na klatce schodowej?
    Mroźne powietrze jest suche, w przeciwieństwie do ciepłego.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Grzejniki mają to do siebie, że poza ogrzewaniem powietrza, osuszają je. Grzyb powstaje z wilgoci, grzejniki likwidują wilgoć, brak grzejnika MOŻE spowodować wilgoć, a tym samym grzyba.
    C.B.D.U.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    grzejniki likwidują wilgoć
    W jaki sposób?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Znam wiele budynków z nieogrzewanymi klatkami schodowymi, które nie mają nawet śladów grzyba.
  • Opcje
    wilkowyje40wilkowyje40 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Znam wiele budynków ...
    No i co z tego, my też znamy wiele budynków i się nie chwalimy...

Wpis w stylu https://forum.zarzadca.pl/discussion/3047/czesci-wspolne-grzejniki-na-klatkach-i-w-suszarniach/#Item_10 :smile:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    grzejniki likwidują wilgoć
    W jaki sposób?

Ogrzewając powietrze?
    [cite] owner:[/cite]Znam wiele budynków z nieogrzewanymi klatkami schodowymi, które nie mają nawet śladów grzyba.

Tak samo jak mój budynek.

Przecież napisałem "brak grzejnika MOŻE spowodować wilgoć, a tym samym grzyba"
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem nasuwa sie jeszcze inne pytanie: czy faktycznie do wlaczania i wylaczania grzejnikow w klatkach jest potrzebna az uchwala WM?Czy nie nalezy to do czynnosci zwyklego zarzadu i sam Zarzad moze o tym doraznie zdecydowac?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To jest dysponowanie częścią wspólną, dlatego potrzebna jest uchwała WM.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    a przy okazji
    Doszczelniliśmy budynek, wymieniliśmy okna na klatkach schodowych, w piwnicach i przymierzamy się do wymiany części wspólnej instalacji c.o. na rury plastikowe.
    Jakiego rodzaju fachowiec oceni, czy mogę zdemontować kaloryfer przy drzwiach wejściowych bez większego uszczerbku na ogrzewaniu? Nie uśmiecha mi się bulić za audyt, coś tańszego bym wolała
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Doszczelniliśmy budynek
    A co, przeciekał?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano maja 2011
    [cite] owner:[/cite]
    [cite] koziorozka:[/cite]Doszczelniliśmy budynek
    A co, przeciekał?

Czyżby efektem nieszczelności mógł być tylko i wyłącznie przeciek?
    [cite] koziorozka:[/cite]a przy okazji
    Doszczelniliśmy budynek, wymieniliśmy okna na klatkach schodowych, w piwnicach i przymierzamy się do wymiany części wspólnej instalacji c.o. na rury plastikowe.
    Jakiego rodzaju fachowiec oceni, czy mogę zdemontować kaloryfer przy drzwiach wejściowych bez większego uszczerbku na ogrzewaniu? Nie uśmiecha mi się bulić za audyt, coś tańszego bym wolała

Rozumiem, że piszesz o drzwiach wejściowych do budynku, a nie do lokalu?

Skoro ktoś to projektował i przewidział grzejnik przy drzwiach wejściowych to nie dlatego, by mieszkańców naciągnąć na niepotrzebne koszty. Grzejnik na klatce schodowej ma to do siebie, że nie grzeje tylko i wyłącznie klatkę schodową, pośrednio wpływa na ogrzewanie lokali. Według mnie, jest zbyt duże ryzyko na negatywny wpływ braku grzejników tam gdzie powinny być na stan budynku, by je podejmować. Korzyści mogą być iluzoryczne, a w efekcie mogą okazać się stratą.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Projektował wg norm przedwojennych, budynek ma baaardzo grube mury
    Nikt nie wie, jakiego fachowca szukać?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano maja 2011
    [cite] koziorozka:[/cite]Projektował wg norm przedwojennych, budynek ma baaardzo grube mury

Aaaa, to zmienia postać rzeczy:cool:
    [cite] koziorozka:[/cite]
    Nikt nie wie, jakiego fachowca szukać?

Bez audytu się nie obejdzie, ale to przecież nie musi być bardzo drogie rozwiązanie. Chodzi przecież tylko o sprawę ogrzewania na klatce schodowej.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Audyt energetyczny dla zdjęcia jednego grzejnika na klatce schodowej? :shocked:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Skąd wiesz, ile jest klatek i grzejników na klatce??
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano maja 2011
    [cite] EDDIE:[/cite] Nie bardzo wiem, jaka miałaby być treść pozwu?

To byłby prawdopodobnie pozew o uchylenie uchwał dotyczących wyłączenia ogrzewania suszarni.

[cite] Bogunov:[/cite] Nic pozostaje czekac -jakie beda skutki na przyszlosc odłaczenia grzejnikow.

O skutkach mógłby wypowiedzieć się biegły w procesie. Jednak niewiele jest budynków wielorodzinnych z ogrzewanymi suszarniami ( w dodatku prądem elektrycznym),a zagrzybienia w nich nie ma.

Przy braku ogrzewania pranie nie schnie, ale z drugiej strony należałoby się jednak dostosować do woli większości. Różnie sąd to może osądzić.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]Grzejniki mają to do siebie, że poza ogrzewaniem powietrza, osuszają je. Grzyb powstaje z wilgoci, grzejniki likwidują wilgoć, brak grzejnika MOŻE spowodować wilgoć, a tym samym grzyba. C.B.D.U.

Wy się tu kłóćcie, a ja tym czasem polecam lekturę artykułu (przepraszam, ale mojego : ) ), wyniknie z niej naprawdę, co było do udowodnienia, a czego nie da się udowodnić.

Pozdrawiam, link poniżej:
    http://czajnik.blox.pl/2009/01/Centralne-ogrzewanie-wysusza-powietrze-prawda-czy.html
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]Przy braku ogrzewania pranie nie schnie
    Schnie, tylko pomału.
    Nawet na mrozie będzie schło, choć będzie zamarznięte. Tyle, że jeszcze wolniej. : )
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano maja 2011
    Czajnik5 troszkę czepiasz się słówek. Rozpatrując naukowo, zawsze pranie będzie schło, no chyba, że będziemy mieli temperaturę zera bezwzględnego.
    Przecież nie o to chodzi :bigsmile:
    Schnie, tylko pomału.

Nie pomału, tylko powoli:tongue:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.