Jaka procedura przy głosowaniu nad uchwałą?
poldek
Użytkownik
Mam pytanie.
Jaka powinna być procedura przy głosowaniu w drodze indywidualnego zbierania głosów nad uchwałą?
1.Czy musimy dostarczyć każdemu z właścicieli liste do głosowania i czekać na jego głos?
2. Czy można zamknąć listę po oddaniu na TAK głosów przez ponad 50%ogółu właścicieli?
Pytam bo nie mamy zbyt dużo czasu na czekanie aż listownie lista wróci do Zarządu a na miejscu można uzbierać wymagane 51%.
Oczywiście po zaprotokółowaniu głosowania prześlemy uchwałę i listę do wszystkich.
Jaka powinna być procedura przy głosowaniu w drodze indywidualnego zbierania głosów nad uchwałą?
1.Czy musimy dostarczyć każdemu z właścicieli liste do głosowania i czekać na jego głos?
2. Czy można zamknąć listę po oddaniu na TAK głosów przez ponad 50%ogółu właścicieli?
Pytam bo nie mamy zbyt dużo czasu na czekanie aż listownie lista wróci do Zarządu a na miejscu można uzbierać wymagane 51%.
Oczywiście po zaprotokółowaniu głosowania prześlemy uchwałę i listę do wszystkich.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zbierać podpisy teoretycznie należy od wszystkich, ale w praktyce jak masz na TAK ponad 50% to możesz skończyć. Potem wrzucasz do skrzynek zawiadomienie, że dnia x wm przyjęła x% głosami uchwałę o treści: xxx
Wysyłanie listów uważam za marnotrawienie kasy
Sprawa jest pilna i dlatego 51% możemy uzbierać w jeden, dwa dni.
No to masz w takim razie uchwałę z głowy. Nie zapomnijcie po jej uchwaleniu poinformować wszystkich o wyniku i treści uchwały. To obowiązek w przypadku indywidualnego tryby zbierania głosów.
Już czytałem gdzieś ten tekst. Tak jak w tamtym przypadku, tak samo zapewne i w tym, Koziorozce chodziło o wysyłanie listów do właścicieli mieszkających w budynku wspólnoty. Inni właściciele powinni o fakcie mieszkania pod innym adresem poinformować wspólnotę, jeśli nie chcą być pomijani z informacjami dotyczącymi WM.
Jeżeli zarząd wysyła zawiadomienie listownie, to chyba zna adres? Czyli wspólnota została poinformowana.
Żaden przepis tego nie reguluje wprost, z wyjątkiem kwestii o obowiązku powiadomienia właścicieli na piśmie o treści podjętych uchwał z udziałem głosów zebranych indywidualnie.
Głosowanie należy przeprowadzić w taki sposób, aby nie naruszyć praw właścicieli lokali, np. art. 27 uwl , w którym mowa o prawie i obowiązku właściciela do udziału w zarządzie nieruchomością wspólną.
Z treści zapytania wynika, że sprawa, nad którą ma być to głosowanie przeprowadzone jest kontrowersyjna (są przeciwnicy), uchwałę mogą więc zaskarżyć niezadowoleni właściciele.
Moim zdaniem jeszcze na etapie głosowania należy z projektem tej uchwały dotrzeć do wszystkich właścicieli, nie może być tak, że uchwała podejmowana jest pokątnie, czyli większość się zmawia a pozostali otrzymują zawiadomienia i niech sobie ewentualnie skarżą.
Jak rozumiem głosujecie Państwo na jednej karcie do głosowania, dlatego proponuję zebrać na niej większość, uchwała będzie już podjęta, ale do pozostałych osób (szczególnie tych, które nie mieszkają lub nieobecnych w czasie zbierania) proponuję wysłać oddzielne karty do głosowania z informacją, że po zagłosowaniu prosicie o ich zwrot.
Uchwała będzie tak naprawdę podjęta w momencie, gdy zagłosuje za nią większość, ale każdy może się wypowiedzieć.
Po kilku dniach można ogłosić wyniki.
Odnośnie "zamykania listy", to moim zdaniem nie ma czegoś takiego, jeżeli jest większość, to uchwałę podjęto, osoby, które nie zagłosowały zawsze mogą taką kartę donieść, jednak ich głos dla bytu uchwały nie ma już żadnego znaczenia.
Kartki uprzedzające o głosowaniu obiegiem są wrzucane do skrzynek pocztowych. To sprawa właściciela i wynajmującego, jak się w tej sprawie porozumieją.
Mam też kilku zawiadamianych mailem.
Jak właściciel nie ma maila i porozumienia z wynajmującym to jego sprawa. W końcu ma też jakieś obowiązki związane ze swoją własnością. Jak by chciał, to może zostawić administratorce kase na znaczki i koperty, ale jeszcze takiego "obowiązkowego" nie mam
Dokładnie tak samo jest w mojej WM.
Skąd wnioskujesz, że nie pojmuję tego??
Przeczytaj, co napisałeś.
Skąd wniosek z powyższego tekstu, że zarząd wysyła zawiadomienie/a??