legalizacja ciepłomierzy
emibr
Użytkownik
Witam,
Mam pytanie o liczniki ciepła w budynku wspólnoty mieszkaniowej. Otóż zgodnie z przepisami oraz artykułami, które ostatnio wertuję legalizacja liczników ciepła jest obowiązkowa i w zależności od przypadku koszt jej przeprowadzenia obciąża właściciela bądź wspólnotę mieszkaniową. Jak się natomiast przedstawia sytuacja jeśli wspólnota podejmie uchwałę o rezygnacji z takiej legalizacji?? Czy może w ogóle podjąć taką uchwałę? Jest ona zgodna z prawem?Nic na ten temat nie znalazłam nigdzie... A ponieważ otrzymałam informację o dużej niedopłacie z rozliczenia ciepła i mam wątpliwości co do wielkości zużycia ciepła, czy licznik poprawnie wskazuje ilość GJ, ponieważ nie posiada legalizacji. Czy mogę w jakiś sposób odwołać się od tego rozliczenia w związku z brakiem zalegalizowanego licznika ciepła??
Proszę o pomoc w tej kwestii
Mam pytanie o liczniki ciepła w budynku wspólnoty mieszkaniowej. Otóż zgodnie z przepisami oraz artykułami, które ostatnio wertuję legalizacja liczników ciepła jest obowiązkowa i w zależności od przypadku koszt jej przeprowadzenia obciąża właściciela bądź wspólnotę mieszkaniową. Jak się natomiast przedstawia sytuacja jeśli wspólnota podejmie uchwałę o rezygnacji z takiej legalizacji?? Czy może w ogóle podjąć taką uchwałę? Jest ona zgodna z prawem?Nic na ten temat nie znalazłam nigdzie... A ponieważ otrzymałam informację o dużej niedopłacie z rozliczenia ciepła i mam wątpliwości co do wielkości zużycia ciepła, czy licznik poprawnie wskazuje ilość GJ, ponieważ nie posiada legalizacji. Czy mogę w jakiś sposób odwołać się od tego rozliczenia w związku z brakiem zalegalizowanego licznika ciepła??
Proszę o pomoc w tej kwestii
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Skoro ciepłomierz nie ma legalizacji można podważyć jego wskazanie. A skoro można podważyć wiarygodność wskazań ciepłomierzy należałoby zmienić sposób rozliczeń.
Nie mniej zarządzający winien, moim zdaniem rozliczyć Państwa w inny sposób niż wskazany na ciepłomierzu (wg. innej metody).
Jakiej? Takiej, jaka wynika z regulaminu rozliczeń.
Jak to zrobi, to jest jej sprawa, która winna być poparta stosowna uchwałą, chyba.... że we wspólnocie są zwarte umowy na dostawę energii cieplnej do lokali ( właściciel lokalu - wspólnota) wtedy należy taki lokal ( bez legalizowanego ciepłomierza) traktować jako lokal nieopomiarowany i rozliczać wg m2 pul.
Ciepłomierz bez legalizacji nie jest ani żadnym miernikiem ani podzielnikiem. Jest to bezużyteczne urządzenie, którego wskazania nie można brać do rozliczenia z powodów o których pisał zarządca 2 posty wyżej.
Można sobie przyjąć wskazania takiego urządzenia do rozliczenia we wspólnocie, ale jeśli znajdzie się choćby jedna osoba, która to zakwestionuje, wtedy koniec.
Polecam bezwzględnie legalizację mierników, o ile wiem robi się raz na 5 lat.
Sprawdziłeś czy twa teoria działa np.w sądzie? Hipotetycznie ... Nie jeden obszedł się smakiem...
Legalizacja jest obligatoryjna w przypadku zawarcia umów na dostanę mediów . Jak wspólnota nie ma zawartych umów z właścicielami lokali na dostawę mediów to to prawo nie działa.
Wspólnota jest zobligowana do rozliczenia kosztów utrzymania nieruchomości,(tak wynika z zapisów UoWL) a jednym ze składników są media . Jak to zrobi i w oparciu o jakie zasady, to jest ich, suwerenna decyzja, wyrażona w uchwale/ regulaminie rozliczania mediów.
Moja WM nie ma umów z właścicielami na dostawę mediów (w tym przypadku ciepła) tylko z RADPECem.
Jak nie masz umów to wszelkie urządzenia służące do zliczania jednostek mediów są podzielnikami kosztów utrzymania nieruchomości. Legalizacja urządzenia pomiarowego obowiązuje na styku RADPEC - Wspólnota.
Zdecyduj się, czy prawo dotyczące legalizacji urządzenia pomiarowego działa/nie działa na linii RADPEC - wspólnota, czy wspólnota - właściciele??
Co ostatnie dwa posty mają wspólnego z tematem wątku???
KubaP, skoro zaznaczyłeś wcześniej w moim poście tekst:
Zdecyduj się, czy prawo dotyczące legalizacji urządzenia pomiarowego działa/nie działa na linii RADPEC - wspólnota, czy wspólnota - właściciele??,
a wcześniej (6. post wątku) pisałeś o umowach na media zawieranych przez wspólnotę z właścicielami, to chyba coś jest nie halo...? Dlatego napisałem zdecyduj się.
Przeczytaj jeszcze raz i jeszcze raz i pomyśl co ja tobie napisałem .. Jak zrozumiesz różnice między rozliczaniem mediów z udziałem umów zawartych między stronami (właściciel - wspólnota) , a bez ich udziału to możesz ponownie zacząć pisać w tym wątku.
Podpowiem ci , - Przy bezumownym rozliczaniu wszelkie urządzenia są tylko podzielnikami kosztów jakie wspólnota ma obowiązek rozliczyć, a legalizacja ma drugorzędne znaczenie.
Pytanie czytelnika:
Jestem właścicielem lokalu, członkiem wspólnoty mieszkaniowej. Budynek wyposażony jest w jednolity system ogrzewania, w lokalach zainstalowane są ciepłomierze oraz wodomierze. Czy urządzenia te należy legalizować?
Odpowiedź:
...Wszystkie wodomierze w gospodarstwach domowych podlegają zatem kontroli meteorologicznej, natomiast w przypadku ciepłomierzy – niektóre, wymienione w cyt. powyżej przepisie, ich rodzaje są z niej wyłączone. Zgodnie z § 7 pkt 4 i 7 ww. rozporządzenia wodomierze o nominalnym strumieniu objętości nie większym niż 500 m3/h oraz ciepłomierze do wody o nominalnym strumieniu objętości nie większym niż 500 m3/h, z wyłączeniem ciepłomierzy zwężkowych i ciepłomierzy składanych, których typ został zatwierdzony lub w stosunku do których stosuje się art. 27 albo art. 29a ustawy z dnia 11 maja 2001 r. - Prawo o miarach, podlegają prawnej kontroli metrologicznej obejmującą legalizację pierwotną i legalizację ponowną.
Więcej na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/76-techniczne/838-legalizacja-wodomierzy-i-cieplomierzy
Każdy więc ma wybór ... co mu lepiej pasuje. chochlik, chochlikiem, ale gospodarz portalu powinien to jak najszybciej "posprzątać"...