Jak wyegzekwować należność za prace na rzecz wspólnoty
kojot
Użytkownik
Witam. Od 2009r byliśmy skonfliktowani.Nikt z nikim nie rozmawiał.Jesteśmy wspólnotą 4 rodzinną.Tak się złożyło,że 2010r tylko ja mieszkałem w bloku.Pozostali wyjechali.Od października musiałem palić w co.Ogrzewałem cały blok do końca kwietnia.Poza tym wykonywałem inne prace jak wywóz popiołu,wrzucanie opału.W 2011 r przyszedł nowy właściciel jednego z mieszkań i by zażegnac konflikt wybraliśmy go na pelnomocnika.Na zebraniu podjęliśmy uchwałę,że wspólnota zapłaci mi za prace w formie zwolnienia z czynszu na okres 6 m-cy.Czy taka forma jest legalna,czy lepiej jak spiszemy umowę zlecenie,a wspólnota wypłaci mi zaległe pieniądze z konta? Proszę o porady.Pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Umowy nie trzeba zawierać, ponieważ uprawnienie współwłaściciela do pobierania wynagrodzenia za świadczone czynności wynika z obowiązujących przepisów. Wystarczy dokument (możecie go nazwać uchwalą) podpisany przez właścicieli lokali, z którego wynika Państwa ustalenie.
członkowie zarządu pobierający wynagrodzenie za swoją działalność na rzecz wspólnoty mają obowiązek rozliczyć się z fiskusem i zapłacić podatek.
Rozliczenia dokonuje się raz w roku w zeznaniu podatkowym za poprzedni rok obrachunkowy. W rubryce dotyczącej przychodów „z innych źródeł” należy wpisać kwotę wynagrodzenia, które sumuje się z innymi przychodami.
Wspólnota mieszkaniowa powinna je natomiast wykazać na formularzu PIT - 8 C, należy go doręczyć członkowi zarządu , który pobrał wynagrodzenie oraz urzędowi skarbowemu.
dzwonią ale w którym... to nie ma znaczenie , grunt że jest cytacik
No tak, ale moim zdaniem rozliczenie wynagrodzenia odbywa się na takich samych zasadach.
Nie mają, należało zaznaczyć, że to jedynie analogia, przepraszam.