rezygnacja

janjan Użytkownik
edytowano maja 2011 w Wolne tematy
czy jesli zarząd wsp. wybrany spośród właścicieli kategorycznie rezygnuje ze swojej działalności i na zebraniu właścicieli zwołanym w tym celu musi być odwołany przez głosowanie czy tylko informuje właścicieli o swojej decyzji?pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    musi być odwołany przez głosowanie, czy tylko informuje właścicieli o swojej decyzji
    Oświadcza swoją wolę i ... znika. Najlepiej jest jeśli do chwili takiej decyzji poszuka się chętnych do pracy w zarządzie, albo rozejrzy się za Zarządcą.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jan:[/cite]czy jesli zarząd wsp. wybrany spośród właścicieli kategorycznie rezygnuje ze swojej działalności i na zebraniu właścicieli zwołanym w tym celu musi być odwołany przez głosowanie
    czy tylko informuje właścicieli o swojej decyzji?
    Co innego jest rezygnacja z funkcji członka Zarządu a co innego jest odwołanie członków zarządu na podstawie złożonych w formie pisemnej oświadczeń o rezygnacji z funkcji członka Zarządu WM .

Uchwała odwołująca członków zarządu i powołująca nowych jest niezbędna.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Uchwała odwołująca członków zarządu (...) jest niezbędna
    Bo inaczej to co... ?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    Uchwała odwołująca członków zarządu (...) jest niezbędna
    Bo inaczej to co... ?
    ... nic nie załatwisz na zewnątrz wspólnoty np. w urzędach, sądach...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    nic nie załatwisz na zewnątrz wspólnoty
    No to pokaże uchwałę o powołaniu nowego Zarządu.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [cite] KubaP:[/cite]
    Uchwała odwołująca członków zarządu i powołująca nowych jest niezbędna.

Bzdura. Uchwała o odwołaniu zarządu jeśli ten w całym lub częściowym składzie rezygnuje z funkcji jest zbędna.

Niezbędna jest uchwała o powołaniu nowych członków zarządu.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Rezygnacja następuje przez oświadczenie o wypowiedzeniu, zgodnie z utrwalonym w piśmiennictwie poglądem należy tu przez analogię stosować przepisy kodeksu cywilnego w zakresie umowy zlecenia.

Wypowiedzenie należy złożyć albo zarządowi, jako organowi wspólnoty mieszkaniowej, albo wszystkim właścicielom lokali.

W tym przypadku wypowiedzenie jest skuteczne z chwilą, gdy zarząd wspólnoty powziął o nim informację. Jego przyjęcie nie wymaga akceptacji w formie uchwały. Dla oceny skuteczności ważne jest jedynie czy doszło do adresata w taki sposób, aby mógł się zapoznac z jego treścią, kwestie te regulują przepisy kodeksu cywilnego.
    Art. 61 k.c.§ 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią.

Pomocne piśmiennictwo:

"wypowiedzenie jest jednostronną czynnością prawną i jako takie nie wymaga zgody spółdzielni i wywołuje skutek prawny z chwilą, gdy doszło do jej wiadomości w taki sposób, że mogła zapoznac się z jego treścią ( tak SN w orz. z 10 maja 1976 r.,IV CR 135/76, niepubl.). Natomiast odwołanie przez członka jego oświadczenia woli o wystąpieniu ze spółdzielni, które doszło już do jej wiadomości, może nastąpic tylko za zgodą spółdzielni wyrażoną w dowolnej formie (wyrok z 8 kwietnia 1982 roku, II CR 86/82, OSPiKA 3/83, poz. 56).
    Komentarz do kodeksu cywilnego, R. Rdunicki, LexisNexis, 2005, s. 261.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    właśnie to mnie dotyczy. jestem zarządem jednoosobowym. złożyłem rezygnacje na piśmie. pismo wręczyłem zarzadzającemu na którym domagam się zwołania w trybie pilnym zebrania włascicieli. na zebraniu tym będzie ogłoszona rezygnacja moja z zarządu oraz w punkcie drugim -powołanie nowego zarządu.z wypowiedzi na forum wynika ze nad moją rezygnacją nie potrzeba głosować lecz nad powołaniem nowego zarządu tak.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] jan:[/cite]właśnie to mnie dotyczy. jestem zarządem jednoosobowym. złożyłem rezygnacje na piśmie. pismo wręczyłem zarzadzającemu na którym domagam się zwołania w trybie pilnym zebrania włascicieli. na zebraniu tym będzie ogłoszona rezygnacja moja z zarządu oraz w punkcie drugim -powołanie nowego zarządu.z wypowiedzi na forum wynika ze nad moją rezygnacją nie potrzeba głosować lecz nad powołaniem nowego zarządu tak.

Proszę może w zawiadomieniach o zebraniu podać informację o rezygnacji.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    z wypowiedzi na forum wynika ze nad moją rezygnacją nie potrzeba głosować lecz nad powołaniem nowego zarządu tak
    Dokładnie tak jest
    Kłopot się zacznie, jak chętnych nie będzie. To często się zdarza, że do krytykowania chętnie, a do roboty brak
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jan:[/cite]złożyłem rezygnacje na piśmie. pismo wręczyłem zarzadzającemu na którym domagam się zwołania w trybie pilnym zebrania włascicieli. na zebraniu tym będzie ogłoszona rezygnacja moja z zarządu oraz w punkcie drugim -powołanie nowego zarządu.z wypowiedzi na forum wynika ze nad moją rezygnacją nie potrzeba głosować lecz nad powołaniem nowego zarządu tak.
    Twoja rezygnacja nie dojdzie do skutku, dopóki nie dostaną jej właściciele lokali - wszyscy, a nie tylko obecni na zebraniu.
    Ponieważ wciąż jesteś zarządem, to Ty powinieneś zwołać zebranie, a nie "zarządzający". Jeżeli jest powołany zarząd, to zarządca nie ma uprawnień do zwoływania zebrań właścicieli.
    W zawiadomieniu o zebraniu napisz o swojej rezygnacji - w ten sposób każdy właściciel będzie mógł się zapoznać z treścią Twojego oświadczenia. Tym samym oświadczenie woli zostanie prawidłowo złożone i przestaniesz być zarządem. Wybór nowego zarządu to oddzielna sprawa.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    jestem zarządem jednoosobowym. Złożyłem rezygnacje na piśmie. Pismo wręczyłem zarządzającemu
    To niech zarządzający weźmie sprawy w swoje ręce jako Zarządca. Wspólnota musi tylko tak chcieć (on też)... !?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]
    [cite] KubaP:[/cite]Uchwała odwołująca członków zarządu i powołująca nowych jest niezbędna.
    Bzdura.
    Taaaak, a masz na twoje rewelacje jakiś paragraf, orzeczenie sądowe uchwałę SN , etc.:bigsmile:
    nic nie załatwisz na zewnątrz wspólnoty
    No to pokaże uchwałę o powołaniu nowego Zarządu.
    no to pokaż ...:wink:, ale z logicznego punktu widzenia, jak się kogoś powołało to powinno się go odwołać w związku ze złożoną rezygnacją, moze to być w tej samej uchwale w której jest mowa o nowym skaldzie zarządu.

Art. 20.
    1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej
    niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego
    lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie
    osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.

2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy
    uchwały
    właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP: z logicznego punktu widzenia, jak się kogoś powołało to powinno się go odwołać
    Zarządca: W tym przypadku wypowiedzenie jest skuteczne z chwilą, gdy zarząd wspólnoty powziął o nim informację. Jego przyjęcie nie wymaga akceptacji w formie uchwały. Dla oceny skuteczności ważne jest jedynie czy doszło do adresata w taki sposób, aby mógł się zapoznac z jego treścią, kwestie te regulują przepisy kodeksu cywilnego.
    Art. 61 k.c.§ 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią
    Nie doszukuj się logiki w tym względzie.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [cite] KubaP:[/cite]
    [cite] EDDIE:[/cite]
    [cite] KubaP:[/cite]Uchwała odwołująca członków zarządu i powołująca nowych jest niezbędna.
    Bzdura.
    Taaaak, a masz na twoje rewelacje jakiś paragraf, orzeczenie sądowe uchwałę SN , etc.:bigsmile:

Pokaż mi swoje paragrafy na swoje twierdzenie o rezygnacji zarządu :bigsmile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [cite] EDDIE:[/cite]Pokaż mi swoje paragrafy na swoje twierdzenie o rezygnacji zarządu :bigsmile:
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/3122/rezygnacja/#Item_14
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    CTR C + CTR V ale nie link, tylko konkrety, żeby nie było niedomówień.
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kiedy i na czyj wniosek powołuje zarząd sąd.czy dotyczy to zarządu o którym dyskutujemy?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [usunięto autopoprawka]
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kubap, nie chowaj głowy w piasek, pokaż te paragrafy. Chyba, że wycofujesz się ze swoich "pomysłów"..?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jan:[/cite]kiedy i na czyj wniosek powołuje zarząd sąd.
    czy dotyczy to zarządu o którym dyskutujemy?
    Sąd ustanawia nie Zarząd WM lecz zarządcę przymusowego na wniosek właściciela lokalu lub grupy właścicieli.

Art. 26. Ustawy o własności lokali

1. Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy ustaną przyczyny jego powołania.

2. Jeżeli w terminie dwóch lat od dnia wyodrębnienia własności pierwszego lokalu w nieruchomości, w której liczba lokali wyodrębnionych oraz niewyodrębnionych jest większa niż siedem, właściciele lokali nie dokonają wyboru zarządu
    ani nie powierzą zarządu nieruchomością wspólną w umowie zawartej w formie aktu notarialnego, to ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd może żądać także dotychczasowy zarządca nieruchomości, który sprawował zarząd nieruchomością
    w dniu, w którym wyodrębniono własność pierwszego lokalu, i kontynuował zarząd tą nieruchomością przez okres co najmniej dwóch lat.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To jest rozmowa głuchego z niemową.KubaP stosuje zasadę " moje musi być na wierzchu". To wynika z doktrynerskiego podejścia do uowl. Odwołanie Zarządu to przywilej a nie obowiązek. Oczywiście można uchwalic odwołanie zarządu i powołanie nowego w jednej uchwale, ale co bedzie jak nie bedzie woli właścicieli? Zarząd bedzie musiał sprawować "urząd" do odwołania".
    jan - jeżeli chcesz odejść z "klasą", zwołaj zebranie, z zawiadomieniem o Twojej rezygnacji i konieczności wyboru nowego Zarządu. Na zebraniu będziesz miał możliwość wytłumaczenia Twojej decyzji. Jak będzie reakcja wspólnoty? wasz problem.:bigsmile:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano lutego 2013
    (...)
    Odpisujesz mi cytując coś co nie dotyczy mojego zarzutu/pytania:
    Art. 20.
    1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej
    niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego
    lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie
    osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.

2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy
    uchwały
    właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.

Po chu...steczkę piszesz mi o uchwale w sprawie powołania zarządu, skoro pisałem:
    Uchwała o odwołaniu zarządu jeśli ten w całym lub częściowym składzie rezygnuje z funkcji jest zbędna.

Niezbędna jest uchwała o powołaniu nowych członków zarządu.

Po kiego drugiego chu...steczkę piszesz to, jeśli pisałem ci o twojej bzdurze, bo pisałeś o konieczności uchwały do odwołania zarządu, a dyskusja była o rezygnacji zarządu i wobec tego uchwała do tego jest niepotrzebna, a nawet zbędna.

Poza tym, to że wspólnota ma możliwość odwołania zarządu to po pierwsze wiem, a po drugie nie jest tematem tej rozmowy. Tytuł wątku brzmi REZYGNACJA
    (...)
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MirekLjest tak jak piszesz jest zwołane zebranie. na zebraniu nieodwołalonie składam rezygnacje.uchwała tu jest nie potrzebna.na zebraniu tym jest punkt wyb ór nowego zarządu i tu będzie /musi/ być uchwała.to wszystko wiem. ALE MAM PYTANIE? CO SIĘ STANIE JEŚLI WŁAŚCICIELE WŁAŚNIE NA TYM ZEBRANIU NIE DOJDĄ DO POROZUMIENIA I NIE WYBIORĄ NOWEGO ZARZĄDU.CZY KTOŚ MOŻE MNIE ZMUSIĆ DO PEŁNIENIA FUNKCJI WBREW MOJEJ WOLI???? i jeszcze jedno; ODPOWIADAJCIE PANOWIE /PANIE/ NA TEMAT.POZDR. JAN
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nikt nie może Cię zmusić do pełnienia funkcji wbrew Twojej woli.
    Czy pobierasz wynagrodzenie za pracę w zarządzie?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Stosownie do brzmienia art. 746 par. 2 kodeksu cywilnego przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie.
    Jednakże, gdy zlecenie jest odpłatne , a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę.
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tak pobieram wynagrodzenie 245zł/m-c /jestem zarzadem jednoosobowym/
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jan - jak nie wybiorą nowy Zarząd, to bedziecie bez Zarządu, i m.in. i Ty będziesz mógł żądać zarządcy przymusowego. To, że pobierałeś pieniadze nie ma znaczenia z chwilą rezygnacji nie będziesz ich pobierał i nie będzie żadnej szkody. Ważnym powodem rezygnacji jest - brak Twojej woli, i to wszystko.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    CZY KTOŚ MOŻE MNIE ZMUSIĆ DO PEŁNIENIA FUNKCJI WBREW MOJEJ WOLI ????
    NIE, NIE, NIE !!! Nie daj się zwieść, że ustępując ze swojej funkcji, powodujesz szkodę wyrządzoną wspólnocie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite]To, że pobierałeś pieniadze nie ma znaczenia z chwilą rezygnacji nie będziesz ich pobierał i nie będzie żadnej szkody.
    Masz prawo mieć inne zdanie, niż ustawodawca, ale nie można udzielać fałszywej rady szukającemu pomocy.
    JEŻELI powstanie szkoda (np. kara umowna lub odsetki za zwłokę w zapłacie zobowiązań wspólnoty z powodu braku zarządu), to rezygnujący zleceniobiorca ponosi odpowiedzialność za szkodę.
    Jeżeli nie ma szkody, nie ma też odpowiedzialności.
    Art. 746. §2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    nie można udzielać fałszywej rady szukającemu pomocy
    MirekL nie udziela fałszywej rady szukającemu pomocy (!?), stara się natomiast jemu wytłumaczyć, że NIKT nie może go do pełnienia - w dalszym ciągu - takiej "zaszczytnej" funkcji zmusić. Po co te dywagacje o tym, że jan spowodował szkodę w postaci kary umownej lub odsetek, skoro jan nic na ten temat nie pisze. Okazuje się, że niektórzy wiedzą lepiej, huzia na...Józia ! :wink:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    JEŻELI powstanie szkoda (np. kara umowna lub odsetki za zwłokę w zapłacie zobowiązań wspólnoty z powodu braku zarządu), to rezygnujący zleceniobiorca ponosi odpowiedzialność za szkodę.

O ile wypowiedzenie miało miejsce bez ważnego powodu i wina wystąpi po stronie wypowiadającego, mam na myśli zawinienie, które doprowadziło do powstania szkody.
    Zatem w sytuacji, gdy zostanie zorganizowane zebranie i właściciele zostaną odpowiednio wcześniej powiadomieni o rezygnacji ze skutkiem na dzień tego zebrania a następnie zarządu nie wybiorą i powstanie szkoda, to odpowiedzialność za taki stan ponoszą sami właściciele, którym np. nie chciało się przybyć na zebranie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    nie można udzielać fałszywej rady szukającemu pomocy
    MirekL nie udziela fałszywej rady szukającemu pomocy (!?), stara się natomiast jemu wytłumaczyć, że NIKT nie może go do pełnienia - w dalszym ciągu - takiej "zaszczytnej" funkcji zmusić. Po co te dywagacje o tym, że jan spowodował szkodę w postaci kary umownej lub odsetek, skoro jan nic na ten temat nie pisze. Okazuje się, że niektórzy wiedzą lepiej, huzia na...Józia ! :wink:
    Oczywiście, że nikt nie może zmusić, wypowiedzenie jest skuteczne od razu, jednak warto i siebie i wspólnotę zabezpieczyć. Po co rezygnować od razu, z dnia na dzień, skoro można zorganizować zebranie i normalnie tę sprawę załatwić.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    jan: Na zebraniu nieodwołalnie składam rezygnację
    Zarządca: Po co rezygnować od razu, z dnia na dzień, skoro można zorganizować zebranie i normalnie tę sprawę załatwić
    Jan właśnie w taki sposób chce to załatwić.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [cite] MirekL:[/cite]Odwołanie Zarządu to przywilej a nie obowiązek.
    A od kiedy to jest przywilej?
    Uważam, że jak kogoś uchwałą powołałeś, to tą sama drogą należy go odwołać - niezależnie od przyczyn, takie są wymogi formalne, zachowanie ciągłości prawnych (reprezentowanie na zewnątrz wspólnoty). Wspólnota nie odwołuje tylko "za karę" tak jak sobie to wymyśliłeś
    [cite] MirekL:[/cite]Oczywiście można uchwalic odwołanie zarządu i powołanie nowego w jednej uchwale, ale co bedzie jak nie bedzie woli właścicieli?
    może być np.: zarządca przymusowy....:bigsmile:
    [cite] MirekL:[/cite] Zarząd bedzie musiał sprawować "urząd" do odwołania".
    Taka powinna być jego cywilna odwaga .... lub wszcząć, przy biernej postawie współwłaścicieli lokali, procedurę ustanowienia zarządcy przymusowego
    ""Art. 26.
    1. Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich
    obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel może
    żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd,
    który określi zakres
    jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy
    ustaną przyczyny jego powołania.""
    Inne działania są "gierkami i zagrywkami" urzędniczymi - gry na czas, ze szkodą dla wspólnoty a co za tym idzie dla właścicieli lokali
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jeśli zrezygnuje -co już jest przesądzone -zebranie 10 czerwca to uważam że umowy i ewent. pełnomocnictwa udzielone za mojej kadencji są obowiązujące czy nie ? byłem 5 lat czł. zarządu i tych umów trochę sie nazbierało.pozdrawiam
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    umowy i ewentualne pełnomocnictwa udzielone za mojej kadencji są obowiązujące czy nie ?
    Jan a co ty się tak przejmujesz tymi sprawami, nowy Zarząd sam zadecyduje co z tym fantem zrobić, obawiasz się czegoś czy kogoś ?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jan:[/cite]jeśli zrezygnuje -co już jest przesądzone -zebranie 10 czerwca to uważam
    że umowy i ewent. pełnomocnictwa udzielone za mojej kadencji są obowiązujące czy nie ?
    byłem 5 lat czł. zarządu i tych umów trochę sie nazbierało.
    Są obowiązujące , ale ... jak przyjdą nowi to mogą je zmienić/odnowić.
    Umowy są zwarte między wspólnotą a stroną usługi (np. zakładem energetycznym , wywozicielem odpadów , etc) a nie Tobą . Ty tylko byłeś /jesteś reprezentantem Wspólnoty, a zmiana reprezentanta nie daje podstaw do zmiany umów,
    chyba, że nowi chcą je renegocjować , ale to już inna bajka.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    jan: uważam że umowy (...) udzielone za mojej kadencji są obowiązujące czy nie ?
    Czy ty rzeczywiście uważasz, że wszelakie umowy - przez analogię - zawarte przez poprzedni nasz rząd są nieważne tylko dlatego, że nastąpiła zmiana rządu ?
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    gdy bym tak uważał to bym nie pytał.no i odpowiedż KubyP JEST MOIM ZDANIEM WŁAŚCIWA .odpowiada na moje p[ytanie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.