garaże wspólnota
bazyl
Użytkownik
Mamy wspólnotę w której są garaże (odrębne trzy pomieszczenia w budynku, nie hala postojowa). Oppócz tego są na zewnątrz, na terenie posesji miejsca parkingowe dla tych co nie mają garaży. Status własności jest ten sam, i jedno i drugie stanowi własność w aktach notarialnych (nie są to pomieszczenia przynależne) Stawka eksploatacyjna pobierana jest u garażowców - za każdy metr mieszkania + za każdy metr garażu (nieco różnią się od siebie 1,50 pln i 0,90 pln ). Miejsca postojowe nie płacą nic (tzn tylko za każdy metr mieszkania 1,50 pln stawka) Tak samo sprawa wygląda z f-szem remontowym, garażowcy płacą f-sz remontowy za mieszkanie +f-sz remontowy za garaż (również stawka nieco zróżnicowana), postojowcy tylko za mieszkanie. Ponieważ jesteśmy młodą, roczną wspólnotą jesteśmy póki co na etapie wprowadzenia prawidłowych rozliczeń poprzez udziały i to załatwi ostatecznie temat sporów, natomiast mam pytanie - czy to jak wyglądało to przez porzedni rok było zgodne z prawem, bo że niesprawiedliwe, to wiadomo.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czyli te 3 pomieszczenia i miejsca parkingowe mają indywidualnych właścicieli?
Zadam proste, praktyczne pytanie - jak się zepsuje pompa albo klinkier przy garażu - ja płacę f-sz i płacę eksploatację,więc jest z czego pokryć , a jak się zepsuje klinkier na miejscu postojowym to niby z czego mamy zapłacić jego remont? Odśnieżanie miejsc postojowych też jest płacone Firmie zewnętrznej - a dlaczego garażowcy mają za to płacić (skoro nie są to ich miejsca) a właściciele miejsc nie.
Piszesz Garaże to samodzielne lokale z udziałem w NW , natomiast miejsca postojowe stanowią nieruchomości wspólną bo z nimi nie jest związany udział w NW.
nie bardzo rozumiem co to wg ciebie oznacza.
- Czy w AN zapisano, że pewna grupa właścicieli lokali może korzystać z miejsc parkingowych zgodnie z oznakowaniem
- czy każdy może tam parkować jak popadnie?
- Czy miejsc parkingowych na zewnątrz wystarcza dla wszystkich właścicieli lokali?
z tego samego o czym piszesz wyżej, bo to jest nieruchomość wspólna w FR dotyczy NW.
... bo to jest część wspólna .
- A dlaczego nie odśnieżają tego ci co z tego korzystają?
- A opłaty wieczystego użytkowania gruntu .... przecież wszyscy właściciele płacą, od tych miejsc parkingowych też.
W tej chwili wszyscy (także garażowcy) płacą za lokal + miejce parkingowe po 1,50 zł
Uchwalcie sobie np. za lokal 1,30 + miejsce 20 gr i tym sposobem większości stawka się nie zmieni a garażowcy za miejsce nie będą płacili
W takiej sytuacji nie dziwi pytanie:
Wydaje mi się jednak, że te miejsca postojowe stanowią własność wspólnoty a osoby, które z nich korzystają mają jedynie zapisy w aktach notarialnych na okoliczność korzystania z wyłączeniem pozostałych współwłaścicieli.
Należałoby w szczególności dotrzeć do tych zapisów.