Jesteśmy w kropce?

romek5257romek5257 Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
We wtorek odbyła się sprawa apelacyjna z powództwa wspólnoty mieszkaniowej,podniesione były zarzuty naruszenia prawa materialnego jak i postępowania sądowego przez pozwanego który domagał się uznania nieważności postępowania które tu ewidentnie zachodziły,sąd okręgowy nie podjął żadnej decyzji,był wyrażnie zakłopotany nie wiedział co ma robić,nie wyznaczył żadnego terminu do następnej rozprawy,z tego co słyszałem chce zobowiązać jeszcze powoda do przedstawienia dokumentacji której w sprawie nie ma,sytuacja nieco dziwna bo od samego początku w sprawie nie było żadnych ważnych dowodów,moje pytanie co może oznaczać taka sytuacja? czy może powstał problem zagadnienia prawnego?czy sąd może z urzędu zobowiązywać stronę do złożenia czego kolwiek?

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może.
    Podaj tutaj treść apelacji, to może coś więcej wywnioskujemy...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dokładnie nie pamiętam,akta są w sądzie,ale była z całą pewnością sam czytałem solidnie przygotowana przez adwokata,głównie chodziło w niej że strona powodowa nie miała zarządu który by mógł ją reprezentować,ani zaznaczam żadnego pełnomocnika na podstawie stosownego dokumentu.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Postaraj się wrzucić skan/kopię tej apelacji, bo bez tego można gdybać bez końca.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    No tak,dobrze jest wiedzieć na czy się stoi,ale ja pytam o to czy sąd skoro nie podjął na pierwszym posiedzeniu decyzji o odrzuceniu apelacji to czy można powiedzieć że zdaniem sądu była ona zasadna?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli Sąd tak jak piszesz "chce zobowiązać jeszcze powoda do przedstawienia dokumentacji której w sprawie nie ma", znaczy to IMO, że nie odrzucił apelacji, więc tym samym nie uznał jej jako niezasadna.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Takie wnioski sąd zawiera w orzeczeniu. Póki trwa postępowanie, nic nie jest przesądzone.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano czerwca 2011
    [cite] romek5257:[/cite]No tak,dobrze jest wiedzieć na czy się stoi,ale ja pytam o to czy sąd skoro nie podjął na pierwszym posiedzeniu decyzji o odrzuceniu apelacji to czy można powiedzieć że zdaniem sądu była ona zasadna?

Sąd może odrzucić apelację później, nie można tak powiedzieć.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jakby były podstawy to by już to zrobil,ale dlaczego skoro postępowanie cywilne ma charakter kontradyktoryjny to sąd jeszcze z urzędu zaczyna działać,przecież przepisy mówią że sąd wydaje wyrok na podstawie materiału zebranego w pierwszej instancji.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jesteśmy w kropce ?
    Nad "i"... :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano czerwca 2011
    [cite] romek5257:[/cite]Jakby były podstawy to by już to zrobil,ale dlaczego skoro postępowanie cywilne ma charakter kontradyktoryjny to sąd jeszcze z urzędu zaczyna działać,przecież przepisy mówią że sąd wydaje wyrok na podstawie materiału zebranego w pierwszej instancji.
    No tak, ale nieważność sąd bada z urzędu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To wiem,ale jak powód nie ma zdolności procesowej,to chyba jest przesłanką do takiej nieważności?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]
    [cite] romek5257:[/cite]No tak,dobrze jest wiedzieć na czy się stoi,ale ja pytam o to czy sąd skoro nie podjął na pierwszym posiedzeniu decyzji o odrzuceniu apelacji to czy można powiedzieć że zdaniem sądu była ona zasadna?

Sąd może odrzucić apelację później, nie można tak powiedzieć.

Na każdym etapie Sąd może odrzucić apelację. Romkowi chodzi o bieżący stan sprawy, więc i ja pisałem o aktualnym stanowisku Sądu.
    [cite] romek5257:[/cite]To wiem,ale jak powód nie ma zdolności procesowej,to chyba jest przesłanką do takiej nieważności?

A dlaczego?? Skąd te wnioski?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] romek5257:[/cite]To wiem,ale jak powód nie ma zdolności procesowej,to chyba jest przesłanką do takiej nieważności?

Ale czy na pewno nie ma? Sąd musi to stwierdzić.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Sprawę nie wniósł zarząd,ani nie reprezentował,więc co tam stwierdzać?uchybienia formalne są aż nadto widoczne gołym okiem,już nie mówię o merytorycznych brakach które sąd już nie powinien badać.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.