Udziały -czy jest sens
sella
Użytkownik
Witam wszystkich piszących i bardzo proszę o małą podpowiedź ,czy jest sens zaskarżać Uchwalę w sprawie zmiany udziałów ,kiedy :
już w roku ubiegłym była ta Uchwała uchwalana i nie została zrealizowana z powodu nieuprawnionej osoby podczas głosowania (zdaniem notariusza)
- w tym roku ponownie uchwalona tą samą Uchwałę z uczestnictwem notariusza ,nie było wszystkich osób obecnych i nie było też pełnomocnictw poświadczonych notarialnie
-chodzi o zmianę udziałów bez przeprowadzenia kompleksowej inwentaryzacji (tamta nie oddaje stanu faktycznego),"im "chodzi tylko o zaklepanie dalszych przekrętów,bez rozliczenia strat i wyprostowania wszystkich niejasnych sytuacji z określeniem dokładnej pow. użytkowej i pow. pomieszczeń przynależnych
-w dokumentacji Zarządu znajduje się pismo z roku ubiegłego wyrażające sprzeciw na zmianę w takiej wersji jak w Uchwale i dodatkowo ,co powinno być najpierw zmienione i ustalone
- W Sądzie Wieczysto-K też był już wniosek informacyjny o niezgodności ze stanem faktycznym ,różnych błędach ,które wynikają też miedzy wypisem w rejestru a KW a KW indywidualnymi np. moją i nie tylko
- zmiana miałaby jedyni przyklepać zaległe ,bardzo istotne nieprawidłowości z wyliczeniem udziałów pierwotnych ,które to nie oddają stanu faktycznego ,mianowicie chodzi o udziały kilku właścicieli lokal, którzy mają po dwa różne udziały do jednej działki i KW i inne do drugiej w KW lokalowej, w dodatku brak udokumentowanej dokładnej inwentaryzacji
Czy w takiej sytuacji WM może skutecznie dokonać zmiany udziałów ,prawnie ? gdy nikt jej nie zaskarży ?
Zostało też wysłane pismo do Właściciela ,który sprzedawał tak wadliwe AN w sprawie wielu wskazanych uchybień ,jak chociażby różnych praw we współwłasności
Waham się z tą decyzją z uwagi na fakt ,że w tej wspólnocie jest cały szereg innych nieprawidłowści , które będę musiała (jak się okazuje rozwiązać tylko pod kątem mojego nieprawidłowgo AN i to powoduje ,że czekam na odpowiedź od prawnika ,
Dlatego jestem ciekawa ,jak obrót sprawy , taka sytuacja może przybrać , w chwili nie zaskarżenia niniejszej Uchwały ?
Za sugestię z góry dziękuję .
już w roku ubiegłym była ta Uchwała uchwalana i nie została zrealizowana z powodu nieuprawnionej osoby podczas głosowania (zdaniem notariusza)
- w tym roku ponownie uchwalona tą samą Uchwałę z uczestnictwem notariusza ,nie było wszystkich osób obecnych i nie było też pełnomocnictw poświadczonych notarialnie
-chodzi o zmianę udziałów bez przeprowadzenia kompleksowej inwentaryzacji (tamta nie oddaje stanu faktycznego),"im "chodzi tylko o zaklepanie dalszych przekrętów,bez rozliczenia strat i wyprostowania wszystkich niejasnych sytuacji z określeniem dokładnej pow. użytkowej i pow. pomieszczeń przynależnych
-w dokumentacji Zarządu znajduje się pismo z roku ubiegłego wyrażające sprzeciw na zmianę w takiej wersji jak w Uchwale i dodatkowo ,co powinno być najpierw zmienione i ustalone
- W Sądzie Wieczysto-K też był już wniosek informacyjny o niezgodności ze stanem faktycznym ,różnych błędach ,które wynikają też miedzy wypisem w rejestru a KW a KW indywidualnymi np. moją i nie tylko
- zmiana miałaby jedyni przyklepać zaległe ,bardzo istotne nieprawidłowości z wyliczeniem udziałów pierwotnych ,które to nie oddają stanu faktycznego ,mianowicie chodzi o udziały kilku właścicieli lokal, którzy mają po dwa różne udziały do jednej działki i KW i inne do drugiej w KW lokalowej, w dodatku brak udokumentowanej dokładnej inwentaryzacji
Czy w takiej sytuacji WM może skutecznie dokonać zmiany udziałów ,prawnie ? gdy nikt jej nie zaskarży ?
Zostało też wysłane pismo do Właściciela ,który sprzedawał tak wadliwe AN w sprawie wielu wskazanych uchybień ,jak chociażby różnych praw we współwłasności
Waham się z tą decyzją z uwagi na fakt ,że w tej wspólnocie jest cały szereg innych nieprawidłowści , które będę musiała (jak się okazuje rozwiązać tylko pod kątem mojego nieprawidłowgo AN i to powoduje ,że czekam na odpowiedź od prawnika ,
Dlatego jestem ciekawa ,jak obrót sprawy , taka sytuacja może przybrać , w chwili nie zaskarżenia niniejszej Uchwały ?
Za sugestię z góry dziękuję .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zmiana udziału wymaga umowy właścicieli (czyli zgody wszystkich) - postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 24 listopada 2010, II CSK 267/10, http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1114-ii-csk-26710-korekta-udzialu-w-nieruchomosci-wspolnej
Jeszcze raz dziękuję.
Jak nie będzie takiej zgody , to poprzez sąd można ją uzyskać.
Rozumiem, że suma obecnych udziałów wpisanych w aktach notarialnych nie równa się jedności(100%) .
Taka zmianę ma wykonać (jeżeli nie sprzedał wszystkich lokali) pierwszy właściciel nieruchomości na swój koszt.
Powinien wykonać operat wyodrębnienia lokali przez uprawnioną osobę tj . rzeczoznawce majątkowego.
Takie wyprostowanie udziałów jest korzystne dla wspólnoty i należy zrobić to jak najprędzej.
Niech wspólnota zwróci się do gminy z żądaniem wyprostowania księgi wieczystej nieruchomości (macierzystej)
Wręcz ukrywają i zniechęcają mnie do wyjaśnienia tych licznych błędów ?Co do niektórych to rozumiem ,ale reszta ? ....dziwne,chyba nie o wszystkim wiedzą do końca .
A jeśli przyszło by mi samej to z art 199 i ustalenie ze stanem faktycznym ?
Ta uchwala ,jak można się było domyśleć to tylko proforma ,że niby są dobre chęci i coś się robi a ktoś zaskarzy a i tak nic nie zmieni aż w końcu odpuści z bezsilności.Bo ani właściciel jak 'grupka współwłaścicieli lokali,nie są zainteresowani zmianą ,dlatego nie ma wymaganej frekwencji .I to było celowe a pieniądze idą na bzdety,bo niby po co wzywać notariusza jak główny 'udziałowiec ' ,któremu ma się coś zmienić w KW ,nie przychodzi ?
W dalszej perspektywie, trzeba by jeszcze ustalić straty ,ale to chyba osobne powództwo będzie potrzebne .W jednym z pism miedzy zainteresowanymi stronami wyczytałam ,że właściciel wymyślił sobie ,że inwentaryzacja , to może być tylko za uchwałą większości ,ale nikt nie podejmie takiej uchwały ,bo Ci ludzi są 'dziwni' ,a więc tak cwanie to sobie ustawił ,że jest praktycznie nie do przebicia i nie odpowiada konkretnie na moje zapytania ,wręcz oszukuje .Zobaczę jak teraz odpowie i będę musiała coś przedsięwziąć ,bo ta sprawa mnie już kompletnie zbulwersowała.A dopytam jeszcze czy ta zgoda wszystkich to w razie nieobecności kogoś ,to pełnomocnictwo od notariusza czy zwykle ?
Pozdrawiam
Tu masz link do przekładowego wypisu z rejestru gruntów:
http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=8&ved=0CEUQFjAH&url=http://www.geo-bank.pl/Prawo/W32.pdf&rct=j&q=wypis z rejestru gruntów wzór&ei=ShzqTe2fOMmBOrrlpa0B&usg=AFQjCNHARluWy-TpS-oTaTWeIeihmbyBXQ&cad=rja
http://www.onfi.pl/wypis-z-rejestru-gruntow/
http://www.e-mieszkanie.info/ewidencja-gruntow-i-budynkow-kataster-nieruchomosci