Demontaż anten

alwalw Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam, mam pytanie odnośnie demontażu anteny z dachu.
Sytuacja wygląda następująco. Jestem mieszkanką jednej ze WM, jest to mała wspólnota licząca w sumie 32 lokale mieszkalne. Kilka miesięcy temu ZWM podjął decyzję odnośnie montażu wspólnej anteny satelitarnej. Zbierając podpisy, kto jest za wyżej wspomnianą inwestycją wprowadzali ludzi w błąd mówiąc, że budowa takiej anteny nie będzie mieszkańców nic kosztowała.
Zarząd wspólnoty mieszkaniowej w momencie zebrania ponad połowy głosów będących za taką budową rozpoczął inwestycję.
Szybko jednak się okazało, że na budowę anteny trzeba wydać blisko 30 000 zł z funduszu remontowego.
Część właścicieli mieszkań, ponieważ zostali oszukani odmówiło montażu w mieszkaniach.
Zarząd Wspólnoty nakazuje udostępnienia mieszkań w celu zamontowania u nich instalacji. Nie mniej jednak ci ludzie nie zgadzają się na pokrycie tych kosztów. Zarząd znalazł jeszcze jedno rozwiązanie na to żeby ludzi zmusić do wpuszczenia monterów do mieszkań, a mianowicie informuje, że wszystkie inne anteny będące zamontowanie na dachu zostaną zdemontowane.
I teraz moje pytanie, czy zarząd wspólnoty działa zgodnie z prawem? Czy mogą oni zdjąć anteny bez zgody właścicieli? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    Co w końcu uchwaliliście? Jak brzmi uchwała w sprawie pokrycia kosztów inwestycji?
    Czy mogą oni zdjąć anteny bez zgody właścicieli?
    Nie, nie mogą. Jeżeli zarząd to zrobi, członkowie zarządu mogą odpowiadać za przestępstwo zniszczenia mienia.
  • Opcje
    alwalw Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki, mogę poprosić o jakiś paragraf
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zniszczenie rzeczy to czyn zabroniony przez art. 288 K.K. polegający na niszczeniu cudzej rzeczy, uszkodzeniu jej lub uczynieniu niezdatną do użytku. Pod pojęciem uszkodzenia rozumie się każde naruszenie materii rzeczy, natomiast uczynienie rzeczy niezdatną do użytku to pozbawienie jej w całości lub w części dotychczasowych cech użytkowych bez powodowania uszkodzeń.
    Szybko jednak się okazało, że na budowę anteny trzeba wydać blisko 30 000 zł z funduszu remontowego.

Takiej inwestycji nie można finansować z FR.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [cite] EDDIE:[/cite]
    Takiej inwestycji nie można finansować z FR.
    A kto mi zabroni ?:bigsmile: FR to tylko nazwa taka jak EDDIE , określenie dla celów formalnych. :shocked:

Najważniejszy jest zapis w Regulaminie wspólnoty (przyjęty uchwałą właścicieli lokali) do czego będą wykorzystywane środki finansowe zbierane na FR w danej wspólnocie . Jak tylko na remonty nieruchomości wspólnej to nie można ich użyć w celu doposażenia nieruchomości o czym mowa w art.13.2 UoWL.

art.13 2. Na żądanie zarządu właściciel lokalu jest obowiązany zezwalać na wstęp do lokalu,
    ilekroć jest to niezbędne do przeprowadzenia konserwacji, remontu albo
    usunięcia awarii w nieruchomości wspólnej, a także w celu wyposażenia budynku,
    jego części lub innych lokali w dodatkowe instalacje.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Najważniejszy jest zapis w Regulaminie wspólnoty (przyjęty uchwałą właścicieli lokali) do czego będą wykorzystywane środki finansowe zbierane na FR w danej wspólnocie .

Czyli jednak jest warunek, który umożliwia wykorzystanie FR na "inne" cele. Niestety nie było o tym mowy w tym wątku wcześniej, dlatego napisałem, co napisałem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.