zgoda na ocieplenie budynku

janiak24janiak24 Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Jestem współwłaścicielką lokalu mieszkalnego w budynku, w którym są 4 lokale mieszkalne i są własnoscią innych współwłaścicieli.
Ma 1/4 udziału w tym budynku. Jeden z włascicieli lokalu zwrócił się z prośbą o wyrażenie zgody na ocieplenie części budynku, tj ścian które otaczają jego lokal mieszkalny. Wyraziłam na to zgodę. W niedługim czasie dowiedziałam sie, że w/w sąsiad nie jest jedynym współwłaścicielem mieszkania. Są innyni współwłaściciele, którzy nie żyją. W zgłoszeniu o wykonaniu robót nie wspomniał o tym fakcie. Ja dowiaadująć sie o tym fakcie chcę anulować udzieloną zgodę. Czy mogę to uczyni?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie bardzo. Kodeks cywilny:

Art. 61.
    § 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.

§ 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] janiak24:[/cite]Wyraziłam na to zgodę. W niedługim czasie dowiedziałam sie, że w/w sąsiad nie jest jedynym współwłaścicielem mieszkania. Są innyni współwłaściciele, którzy nie żyją. W zgłoszeniu o wykonaniu robót nie wspomniał o tym fakcie.

Jakie to ma znaczenie skoro nie żyją?
    Rozumiem, że chce Pani anulować udzieloną zgodę podając taką przyczynę, tak?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] janiak24:[/cite]Jestem współwłaścicielką lokalu mieszkalnego w budynku, w którym są 4 lokale mieszkalne i są własnoscią innych współwłaścicieli.
    Ma 1/4 udziału w tym budynku. Jeden z włascicieli lokalu zwrócił się z prośbą o wyrażenie zgody na ocieplenie części budynku, tj ścian które otaczają jego lokal mieszkalny. Wyraziłam na to zgodę. W niedługim czasie dowiedziałam sie, że w/w sąsiad nie jest jedynym współwłaścicielem mieszkania. Są innyni współwłaściciele, którzy nie żyją. W zgłoszeniu o wykonaniu robót nie wspomniał o tym fakcie. Ja dowiaadująć sie o tym fakcie chcę anulować udzieloną zgodę. Czy mogę to uczyni?

Dlaczego chcesz cofnąć zgodę na wykonanie robót ociepleniowych przez sąsiada, które pokryje on w całości, które poprawią standard i warunki w mieszkaniu?
    Nawet gdybyś myślała o spadkobiercach tego mieszkania, to przecież sąsiad chce komuś zrobić przysługę wykonując te prace.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]Dlaczego chcesz cofnąć zgodę na wykonanie robót ociepleniowych przez sąsiada, które pokryje on w całości, które poprawią standard i warunki w mieszkaniu? ... przecież sąsiad chce komuś zrobić przysługę wykonując te prace.
    Hm... szczerze wątpię.

a) sąsiad pokryje w całości, ale przecież nadmieniono powyżej, że ten sąsiad chce ocieplić wyłącznie "części budynku, tj. ściany, które otaczają jego lokal", należy więc stwierdzić, że sąsiad pokryje w całości, ale tylko w odniesieniu do części. Ostatecznie zatem w odniesieniu do całości pokryje tylko część. : ),

b) czy poprawią standard - na pewno w przypadku tej części, która zostanie docieplona, ograniczy straty ciepła, ale obawiam się, że zeszpeci budynek, jako całość, docieplenie dotyczy jego lokalu, a zgodę wydaje autorka wątku. Nie ma przełożenia jednego na drugie.

c) chce komuś zrobić przysługę - no tak, sobie. Ten "ktoś", to ów sąsiad w rzeczy samej.

Podsumowując, zgodę należy cofnąć po uprzednim porozumieniu się z sąsiadem i przeproszeniu go za zamieszanie. Oczywiście, jeśli jest to możliwe z prawnego punktu widzenia. Następnie należy przystąpić do rozmów z sąsiadem, jak również z pozostałymi właścicielami i wykonać roboty termomodernizacyjne kompleksowo na całym obiekcie. Wszyscy powinniście wziąć w tym udział, a nie tylko ten sąsiad.

Pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.