zgoda na ocieplenie budynku
janiak24
Użytkownik
Jestem współwłaścicielką lokalu mieszkalnego w budynku, w którym są 4 lokale mieszkalne i są własnoscią innych współwłaścicieli.
Ma 1/4 udziału w tym budynku. Jeden z włascicieli lokalu zwrócił się z prośbą o wyrażenie zgody na ocieplenie części budynku, tj ścian które otaczają jego lokal mieszkalny. Wyraziłam na to zgodę. W niedługim czasie dowiedziałam sie, że w/w sąsiad nie jest jedynym współwłaścicielem mieszkania. Są innyni współwłaściciele, którzy nie żyją. W zgłoszeniu o wykonaniu robót nie wspomniał o tym fakcie. Ja dowiaadująć sie o tym fakcie chcę anulować udzieloną zgodę. Czy mogę to uczyni?
Ma 1/4 udziału w tym budynku. Jeden z włascicieli lokalu zwrócił się z prośbą o wyrażenie zgody na ocieplenie części budynku, tj ścian które otaczają jego lokal mieszkalny. Wyraziłam na to zgodę. W niedługim czasie dowiedziałam sie, że w/w sąsiad nie jest jedynym współwłaścicielem mieszkania. Są innyni współwłaściciele, którzy nie żyją. W zgłoszeniu o wykonaniu robót nie wspomniał o tym fakcie. Ja dowiaadująć sie o tym fakcie chcę anulować udzieloną zgodę. Czy mogę to uczyni?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Art. 61.
§ 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.
§ 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.
Jakie to ma znaczenie skoro nie żyją?
Rozumiem, że chce Pani anulować udzieloną zgodę podając taką przyczynę, tak?
Dlaczego chcesz cofnąć zgodę na wykonanie robót ociepleniowych przez sąsiada, które pokryje on w całości, które poprawią standard i warunki w mieszkaniu?
Nawet gdybyś myślała o spadkobiercach tego mieszkania, to przecież sąsiad chce komuś zrobić przysługę wykonując te prace.
a) sąsiad pokryje w całości, ale przecież nadmieniono powyżej, że ten sąsiad chce ocieplić wyłącznie "części budynku, tj. ściany, które otaczają jego lokal", należy więc stwierdzić, że sąsiad pokryje w całości, ale tylko w odniesieniu do części. Ostatecznie zatem w odniesieniu do całości pokryje tylko część. : ),
b) czy poprawią standard - na pewno w przypadku tej części, która zostanie docieplona, ograniczy straty ciepła, ale obawiam się, że zeszpeci budynek, jako całość, docieplenie dotyczy jego lokalu, a zgodę wydaje autorka wątku. Nie ma przełożenia jednego na drugie.
c) chce komuś zrobić przysługę - no tak, sobie. Ten "ktoś", to ów sąsiad w rzeczy samej.
Podsumowując, zgodę należy cofnąć po uprzednim porozumieniu się z sąsiadem i przeproszeniu go za zamieszanie. Oczywiście, jeśli jest to możliwe z prawnego punktu widzenia. Następnie należy przystąpić do rozmów z sąsiadem, jak również z pozostałymi właścicielami i wykonać roboty termomodernizacyjne kompleksowo na całym obiekcie. Wszyscy powinniście wziąć w tym udział, a nie tylko ten sąsiad.
Pozdrawiam.