Prezes obiecał i na tym się skończyło.....
micka
Użytkownik
Witam
Mieszkam w 6 rodzinnej kamienicy.5 lokali jest wykupionych 1 jest gminny.W listopadzie 2010 roku był przegląd instalacji gazowej .Okazało się ze mamy wyciek więc w trybie 3 dni kazano nam wymienić instalację a własny koszt.2 rodziny zrezygnowały z gazu (mają elektryczną kuchenkę)sąsiedzi obok mają osobny zawór więc remont instalacji ich nie dotyczył zostałam ja i sąsiad z góry no i lokator gminny.Lokator gminny od ponad 10 lat ma butle gazową co wszyscy o tym wiedzą i nic z tym nie robią.Przy wymianie instalacji wezwaliśmy prezesa i zgodził się na podpięcie sąsiada gminnego do instalacji gazowej rury zostały pociągnięte listwa została zamontowana a licznika od tamtej pory nie ma.Boję się że sąsiad ma tą butlę gdyż u nich wszyscy palą papierosy,mają małe dzieci więc różne rzeczy mogą się stać.Z tego co słyszałam(może i źle słyszałam tego nie wiem)to nie może być gaz butlowy i ziemny.Proszę o szybką odpowiedź co można z tym zrobić.
Mieszkam w 6 rodzinnej kamienicy.5 lokali jest wykupionych 1 jest gminny.W listopadzie 2010 roku był przegląd instalacji gazowej .Okazało się ze mamy wyciek więc w trybie 3 dni kazano nam wymienić instalację a własny koszt.2 rodziny zrezygnowały z gazu (mają elektryczną kuchenkę)sąsiedzi obok mają osobny zawór więc remont instalacji ich nie dotyczył zostałam ja i sąsiad z góry no i lokator gminny.Lokator gminny od ponad 10 lat ma butle gazową co wszyscy o tym wiedzą i nic z tym nie robią.Przy wymianie instalacji wezwaliśmy prezesa i zgodził się na podpięcie sąsiada gminnego do instalacji gazowej rury zostały pociągnięte listwa została zamontowana a licznika od tamtej pory nie ma.Boję się że sąsiad ma tą butlę gdyż u nich wszyscy palą papierosy,mają małe dzieci więc różne rzeczy mogą się stać.Z tego co słyszałam(może i źle słyszałam tego nie wiem)to nie może być gaz butlowy i ziemny.Proszę o szybką odpowiedź co można z tym zrobić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Gazomierz zakłada PGNiG ("gazownia"). Pozostaje on własnością tego przedsiębiorstwa. Za to się nie płaci.
Właściciel lokalu (gmina) powinien wystąpić do dostawcy (PGNiG) o zawarcie umowy na dostawy gazu do tego lokalu. Urzędnicy powinni wiedzieć, co należy zrobić, jakie załączniki dołączyć itp. A jak nie wiedzą, to w PGNiG wszystko im ładnie wytłumaczą.
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz. U. z 2002 nr 75, poz. 690 Przeczytaj ustawę o własności lokali, która reguluje funkcjonowanie wspólnot mieszkaniowych: http://www.zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali
"Prezes" to jeden z właścicieli lokali, szef spółki komunalnej, czy prywatny zarządca?
na to pytanie to nie odpowiem bo nie wiem:) od paru miesięcy mieszkam w tej kamienicy ale co tu się wyrabia to przechodzi ludzkie pojęcie.