Prezes obiecał i na tym się skończyło.....

mickamicka Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam
Mieszkam w 6 rodzinnej kamienicy.5 lokali jest wykupionych 1 jest gminny.W listopadzie 2010 roku był przegląd instalacji gazowej .Okazało się ze mamy wyciek więc w trybie 3 dni kazano nam wymienić instalację a własny koszt.2 rodziny zrezygnowały z gazu (mają elektryczną kuchenkę)sąsiedzi obok mają osobny zawór więc remont instalacji ich nie dotyczył zostałam ja i sąsiad z góry no i lokator gminny.Lokator gminny od ponad 10 lat ma butle gazową co wszyscy o tym wiedzą i nic z tym nie robią.Przy wymianie instalacji wezwaliśmy prezesa i zgodził się na podpięcie sąsiada gminnego do instalacji gazowej rury zostały pociągnięte listwa została zamontowana a licznika od tamtej pory nie ma.Boję się że sąsiad ma tą butlę gdyż u nich wszyscy palą papierosy,mają małe dzieci więc różne rzeczy mogą się stać.Z tego co słyszałam(może i źle słyszałam tego nie wiem)to nie może być gaz butlowy i ziemny.Proszę o szybką odpowiedź co można z tym zrobić.

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wezwaliśmy prezesa
    Kogo Pan Prezes reprezentuje ?
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prezes reprezentuje naszą kamienicę i lokatora gminnego.
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tu w kamienicy jest tak : zbierają się lokatorzy na tzw.zebranie wzywamy prezesa i mówimy na temat np. remontu gazu.Pan prezes zgodził się pokryć koszty remontu doprowadzenia rury do sąsiada gminnego i na tym się skończyło rura jest doprowadzona ale nie ma licznika bo nie ma kto pokryć kosztów założenia licznika.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pan prezes zgodził się pokryć koszty remontu
    Łaskawca! Przecież to są Wasze pieniądze, a remont dotyczył wspólnej instalacji gazowej - czemu miałby się nie zgodzić?
    Gazomierz zakłada PGNiG ("gazownia"). Pozostaje on własnością tego przedsiębiorstwa. Za to się nie płaci.
    Właściciel lokalu (gmina) powinien wystąpić do dostawcy (PGNiG) o zawarcie umowy na dostawy gazu do tego lokalu. Urzędnicy powinni wiedzieć, co należy zrobić, jakie załączniki dołączyć itp. A jak nie wiedzą, to w PGNiG wszystko im ładnie wytłumaczą.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Pan prezes zgodził się pokryć koszty remontu
    A Pan Prezes może się na coś nie zgodzić, jak były takie przypadki to wymień ?
    Prezes reprezentuje naszą kamienicę i lokatora gminnego
    Wobec kogo i czego ? Funkcję Prezesa wymyślił Pan Prezes czy Wy wspólnota mieszkaniowa ?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    Co do butli gazowych:
    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz. U. z 2002 nr 75, poz. 690
    § 157. ust. 6. Zabrania się stosowania w jednym budynku gazu płynnego i gazu z sieci gazowej.
    Przeczytaj ustawę o własności lokali, która reguluje funkcjonowanie wspólnot mieszkaniowych: http://www.zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Boję się że sąsiad ma tą butlę gdyż u nich wszyscy palą papierosy, mają małe dzieci, więc różne rzeczy mogą się stać
    Postudiuj to: http://nml-um.bip-wm.pl/public/get_file_contents.php?id=81684, http://www.ciop.pl/27138, http://osp-starybrus.blog.onet.pl/Uzytkowanie-butli-z-gazem-prop,2,ID393292408,n
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak rozmawialiśmy w styczniu tego roku o gazie to pan prezes powiedział że musi być projekt żeby lokatorom gminnym podłączyć gaz.Więc pisze co mówił prezes.
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    A jeśli chodzi o to kto wymyślił prezesa to nie wiem bo jak się tu wprowadzałam to już prezes był wybrany.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] micka:[/cite]Jak rozmawialiśmy w styczniu tego roku o gazie to pan prezes powiedział że musi być projekt żeby lokatorom gminnym podłączyć gaz.
    To prawda - budowa (a ściślej: rozbudowa) instalacji gazowej wymaga pozwolenia na budowę. Do wniosku o pozwolenie musi być dołączony projekt. Ale skoro napisałeś, że: "rury zostały pociągnięte listwa została zamontowana", to ten etap macie już za sobą.

"Prezes" to jeden z właścicieli lokali, szef spółki komunalnej, czy prywatny zarządca?
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Prezes" to jeden z właścicieli lokali, szef spółki komunalnej, czy prywatny zarządca?

na to pytanie to nie odpowiem bo nie wiem:) od paru miesięcy mieszkam w tej kamienicy ale co tu się wyrabia to przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    Wiem tylko tyle że jak coś chce się załatwic to się idzie do tbs-u do prezesa i się rozmawia a jeśli chodzi o pokrycie kosztów dla lokatora gminnego to prezes udaje się do burmistrza
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jak coś chce się załatwic to się idzie do tbs-u do prezesa
    Czyli chodzi o prezesa TBS, które (to TBS :wink: ) jest Waszym zarządcą.
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.