A co z elewacją?

mickamicka Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Chciałabym odświeżyć(tzn pomalować elewacje na piaskowy kolor.Teraz jest szara ponieważ przed oknem na podwórku mamy wysypaną szlakę która brudzi okna i resztę)moja kamienica znajduje się w środku podwórka na której znajdują się jeszcze dwie kamienice ale one stoją z przodu.Od ulicy mojej kamienicy nie widać nie jest też objęta konserwatorem.Mieszkam na parterze obok mieszka moja rodzina i oni też by chcieli odświeżyć elewację(nasza strona jest ocieplona i położona struktura na własny koszt oraz mamy wykupione na własność).Czy muszę mieć jakieś pozwolenia na tę czynność?Czy muszę iść do tbs-u do Prezesa i się zapytać o pozwolenie?Czy mogę pomalować bez żadnych zgód.

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy muszę iść do tbs-u do Prezesa i się zapytać o pozwolenie ?
    Koniecznie !
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na zmianę koloru kawałka elewacji uchwała jest potrzebna, gdy wszystkich lokali jest co najmniej 8
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W mojej kamienicy jest 6 lokali
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    obawiam się, że jest potrzebna zgoda wszystkich, ale niech się mądrzejsi w dziedzinie małych wspólnot wypowiedzą
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czyli bedzie mi potrzebne: zgoda prezesa wspolnoty i wszystkich włascicieli?
    Jezeli tak to moge zapomniec o malowaniu i dalej bede mieszkac w szaro brudnej kamienicy:(bo sasiedzi co mieszkaja nade mna sie nie zgodza.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Tak się zastanawiam...
    A niby co ci mogą zrobić, jak pomalujesz sama nikogo o nic nie pytając?
  • Opcje
    mickamicka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kiedys wspominalam sasiadce z gory ze chcialabym pomalowac elewacje na piaskowy kolor to powiedziala ze ona sie nie zgadza zeby mieszkala w pstrokatej kamienicy.A przeciez ta elewacje to ja za wlasne pieniadze zrobilam i nikt mi nie dokladal a po zatym to jej sciany to dach a nie moja elewacja
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] micka:[/cite]kiedys wspominalam sasiadce z gory ze chcialabym pomalowac elewacje na piaskowy kolor to powiedziala ze ona sie nie zgadza zeby mieszkala w pstrokatej kamienicy.
    A przeciez ta elewacje to ja za wlasne pieniadze zrobilam i nikt mi nie dokladal a po zatym to jej sciany to dach a nie moja elewacja.
    W mojej kamienicy jest 6 lokali

co na to zapis prawny....

Art. 199. K.C.
    Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    micka, zastanów się na spokojnie, co się stanie, jak samowolnie pomalujesz.
    Jakie będą tego konsekwencje? Bo ja - poza obrażoną sąsiadką - nie widzę, ale tylko ty znasz dokładnie sytuację
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]
    Art. 199. K.C.
    Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Malowanie elewacji to nie jest czynność rozporządzająca.

Ja to widzę tak:

Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli.W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.