Wykup gruntu
11aw11
Użytkownik
Witam
Nasza Wspólnota mieści się na 3 działkach. Generalnie podatki płacę do Urzędu Miasta i Urzędu Marszałkowskiego. Postanowiliśmy wykupić grunt bo ostatnia szansa na skorzystanie ze zniżek. Oto jaką informację przekazał nam Zarząd:
1. Gmina - hale garażowe. Nie przysługują zniżki przy wykupie, gdyż dotyczą tylko mieszkań. Cena gruntu nie mniej niż 800zł za metr kwadratowy.
2. Wojewoda - budynek właściwy. W tej chwili nie ma możliwości wykupu, ze względu na nieuregulowany stan prawny działki.
3. Droga dojazdowa - Skarb Państwa. Sytuacja jak wyżej.
Czy faktycznie zniżki są tylko pod mieszkania?
Po za tym jaki grunt (ile metrów) jet pod halą a jaki pod mieszkaniem które jest na piętrze?
Chyba że sprawa dotyczy parkingów naziemnych (mamy takie i takie).
Nie jestem prawnikiem, ale dziwi mnie też ten Skarb Państwa, skoro dzierżawę wieczystą płacimy do Gminy i Wojewody (to chyba przedstawiciel Skarbu Państwa) to skąd nagle oddzielna 3 strona przy wykupie gruntu?
Nasza Wspólnota mieści się na 3 działkach. Generalnie podatki płacę do Urzędu Miasta i Urzędu Marszałkowskiego. Postanowiliśmy wykupić grunt bo ostatnia szansa na skorzystanie ze zniżek. Oto jaką informację przekazał nam Zarząd:
1. Gmina - hale garażowe. Nie przysługują zniżki przy wykupie, gdyż dotyczą tylko mieszkań. Cena gruntu nie mniej niż 800zł za metr kwadratowy.
2. Wojewoda - budynek właściwy. W tej chwili nie ma możliwości wykupu, ze względu na nieuregulowany stan prawny działki.
3. Droga dojazdowa - Skarb Państwa. Sytuacja jak wyżej.
Czy faktycznie zniżki są tylko pod mieszkania?
Po za tym jaki grunt (ile metrów) jet pod halą a jaki pod mieszkaniem które jest na piętrze?
Chyba że sprawa dotyczy parkingów naziemnych (mamy takie i takie).
Nie jestem prawnikiem, ale dziwi mnie też ten Skarb Państwa, skoro dzierżawę wieczystą płacimy do Gminy i Wojewody (to chyba przedstawiciel Skarbu Państwa) to skąd nagle oddzielna 3 strona przy wykupie gruntu?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dlaczego stan prawny działki jest nieuregulowany? Z jakiej przyczyny, jak to tłumaczy wojewoda?
Odnośnie gruntu wspólnoty, to jakie były na ten temat zapisy w akcie notarialnym zakupu lokalu? W jakim konkretnie gruncie nabył Pan udział związany z prawem własności lokalu?
A. Tak, upusty są , jeżeli mamy do czynienie z gruntem Skarbu Państwa , tylko dla lokali mieszkalnych.
B. gruntu ma tyle, ile ma udziału przypisanego do lokalu ( Udział % razy pow. działki gruntowej)
C. Jak nie są wyodrębnione , nie posiadają udziału w NW, to nie dotyczy . Jest część wspólna , niezależnie jak jest wykorzystywana.
Deweloper wybudował na 3 działkach (dwie należą do Gminy a jedna do Urzędu Marszałkowskiego), jakim prawem to już nie wiem i jeszcze zamiast wykupić grunt nam zostawił tego zbuka......
Wyobraźcie sobie jakie karkołomne obliczenia robią urzędnicy aby obliczyć podatki :bigsmile::bigsmile:
Jako mieszkaniec mam udziały w każdej działce i do tego dwa akty notarialne (na mieszkanie i na halę garażową) w każdym akcie notarialnym udziały w częsci wspólnej, aż normalnie mi żal tych urzędniczek :shocked:
Działka geodezyjna to nie to samo, co nieruchomość. Tutaj chodzi o różne nieruchomości, bo grunty mają różnych właścicieli (gmina, województwo, Skarb Państwa).
Ciekawa sprzeczność. Jeżeli chodzi o wartość głosu na zebraniu wspólnoty, są zdania podzielone i są też takie, że posiadanie miejsca w hali garażowej nie zwiększa udziału, ale już jak liczyć wykup gruntu tu nie ma wątpliwości, że jest część przynależna do miejsca postojowego......
Nie wydaje mi się, aby w trzech.
Oczywiście że mam udziały we wszystkich 3 działkach... w jednej mniej w drugiej więcej, są w końcu części wspólne budynku.... urzędnicy naliczyli mi w każdym razie opłaty za dzierżawę wieczystą na podstawie aktów notarialnych za każdą działkę
Budynek jest jeden ale ma 3 numery domów, dwie hale garażowe.... Wspólnota jest jedna...
tak to jest w dużym mieście, małe działeczki - a duże domeczki :bigsmile:
W każdym razie dzięki za informacje, bo chyba już wiem to co chciałem się dowiedzieć a o resztę dopytam...