Wykup gruntu

11aw1111aw11 Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam
Nasza Wspólnota mieści się na 3 działkach. Generalnie podatki płacę do Urzędu Miasta i Urzędu Marszałkowskiego. Postanowiliśmy wykupić grunt bo ostatnia szansa na skorzystanie ze zniżek. Oto jaką informację przekazał nam Zarząd:

1. Gmina - hale garażowe. Nie przysługują zniżki przy wykupie, gdyż dotyczą tylko mieszkań. Cena gruntu nie mniej niż 800zł za metr kwadratowy.
2. Wojewoda - budynek właściwy. W tej chwili nie ma możliwości wykupu, ze względu na nieuregulowany stan prawny działki.
3. Droga dojazdowa - Skarb Państwa. Sytuacja jak wyżej.

Czy faktycznie zniżki są tylko pod mieszkania?
Po za tym jaki grunt (ile metrów) jet pod halą a jaki pod mieszkaniem które jest na piętrze?
Chyba że sprawa dotyczy parkingów naziemnych (mamy takie i takie).

Nie jestem prawnikiem, ale dziwi mnie też ten Skarb Państwa, skoro dzierżawę wieczystą płacimy do Gminy i Wojewody (to chyba przedstawiciel Skarbu Państwa) to skąd nagle oddzielna 3 strona przy wykupie gruntu?

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Tak zniżki są tylko na lokale mieszkalne.
    Dlaczego stan prawny działki jest nieuregulowany? Z jakiej przyczyny, jak to tłumaczy wojewoda?

Odnośnie gruntu wspólnoty, to jakie były na ten temat zapisy w akcie notarialnym zakupu lokalu? W jakim konkretnie gruncie nabył Pan udział związany z prawem własności lokalu?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] 11aw11:[/cite]Nasza Wspólnota mieści się na 3 działkach.

1. Gmina - hale garażowe. Nie przysługują zniżki przy wykupie, gdyż dotyczą tylko mieszkań. Cena gruntu nie mniej niż 800zł za metr kwadratowy.
    2. Wojewoda - budynek właściwy. W tej chwili nie ma możliwości wykupu, ze względu na nieuregulowany stan prawny działki.
    3. Droga dojazdowa - Skarb Państwa. Sytuacja jak wyżej.

A. Czy faktycznie zniżki są tylko pod mieszkania?
    B. Po za tym jaki grunt (ile metrów) jet pod halą a jaki pod mieszkaniem które jest na piętrze?
    C. Chyba że sprawa dotyczy parkingów naziemnych (mamy takie i takie).

A. Tak, upusty są , jeżeli mamy do czynienie z gruntem Skarbu Państwa , tylko dla lokali mieszkalnych.

B. gruntu ma tyle, ile ma udziału przypisanego do lokalu ( Udział % razy pow. działki gruntowej)

C. Jak nie są wyodrębnione , nie posiadają udziału w NW, to nie dotyczy . Jest część wspólna , niezależnie jak jest wykorzystywana.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jakim cudem jedna wspólnota działa na 3 działkach? To niezgodne z prawem (uowl)
  • Opcje
    11aw1111aw11 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Jakim cudem jedna wspólnota działa na 3 działkach? To niezgodne z prawem (uowl)
    .

Deweloper wybudował na 3 działkach (dwie należą do Gminy a jedna do Urzędu Marszałkowskiego), jakim prawem to już nie wiem :cry: i jeszcze zamiast wykupić grunt nam zostawił tego zbuka......

Wyobraźcie sobie jakie karkołomne obliczenia robią urzędnicy aby obliczyć podatki :bigsmile::bigsmile:

Jako mieszkaniec mam udziały w każdej działce i do tego dwa akty notarialne (na mieszkanie i na halę garażową) w każdym akcie notarialnym udziały w częsci wspólnej, aż normalnie mi żal tych urzędniczek :shocked:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Jakim cudem jedna wspólnota działa na 3 działkach? To niezgodne z prawem (uowl)
    koziorozka, gdyby chodziło tylko o działki, to nie byłoby problemu.
    Działka geodezyjna to nie to samo, co nieruchomość. Tutaj chodzi o różne nieruchomości, bo grunty mają różnych właścicieli (gmina, województwo, Skarb Państwa).
  • Opcje
    11aw1111aw11 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    B. gruntu ma tyle, ile ma udziału przypisanego do lokalu ( Udział % razy pow. działki gruntowej)

Ciekawa sprzeczność. Jeżeli chodzi o wartość głosu na zebraniu wspólnoty, są zdania podzielone i są też takie, że posiadanie miejsca w hali garażowej nie zwiększa udziału, ale już jak liczyć wykup gruntu tu nie ma wątpliwości, że jest część przynależna do miejsca postojowego......
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jest część przynależna do miejsca postojowego
    Nie za bardzo wiem, co masz na myśli. Kupiłeś udział w odrębnym lokalu, jakim jest hala garażowa, a nie "miejsce postojowe". Z kolei do własności hali garażowej jest przypisany udział w gruncie. Miejsce postojowe to tylko fragment posadzki do Twojego użytku.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] 11aw11:[/cite]
    .

Deweloper wybudował na 3 działkach (dwie należą do Gminy a jedna do Urzędu Marszałkowskiego), jakim prawem to już nie wiem
    To nie ma znaczenia na ilu działkach budował, chodzi o ustalenie, w jakiej ma Pan udziały związane z własnością lokalu.
    Nie wydaje mi się, aby w trzech.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    11aw1111aw11 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie ma znaczenia na ilu działkach budował, chodzi o ustalenie, w jakiej ma Pan udziały związane z własnością lokalu.
    Nie wydaje mi się, aby w trzech.

Oczywiście że mam udziały we wszystkich 3 działkach... w jednej mniej w drugiej więcej, są w końcu części wspólne budynku.... urzędnicy naliczyli mi w każdym razie opłaty za dzierżawę wieczystą na podstawie aktów notarialnych za każdą działkę :cry:

Budynek jest jeden ale ma 3 numery domów, dwie hale garażowe.... Wspólnota jest jedna...
    tak to jest w dużym mieście, małe działeczki - a duże domeczki :bigsmile:

W każdym razie dzięki za informacje, bo chyba już wiem to co chciałem się dowiedzieć a o resztę dopytam...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.