Remont części wspólnych

krychna54krychna54 Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam!
Mam dylemat, proszę o pomoc. Moja mama jest włascicielem mieszkania należacego do wspólnoty, w której 7 mieszkań jest w rekach prywatnych włascicieli, 5 to mieszkania gminy. Wspólnota postanowiła w tym roku zrobić remont: kominów dymowych i wentylacyjnych, dachu, wyciagniecie instalacji gazowej do pionu, remont instalacji wodno kanalizacyjnej. Cały ten remont ma kosztować około 230 tyś, zł. Dowiedziałam sie bedąc za mame na zebraniu wspólnoty, że wspólnota nie jest zobowiazana do ogłaszania przetargu, ze jest jakaś firma która to zrobi. Czy nmie powinno wpłynac kilka ofert aby porównać ceny? Po drugie w niektórych kominach ma być zamontowana rura wkładu kominowego. Moja mama dwa lata temu miała robione centralne ogrzewanie gazowe przed wykupem mieszkania i na własny koszt montowała taki wkład ( mieszka na pierwszym piętrze dwu pietrowego budynku ( o dwóch klatkach). Czy mama teraz musi sie dokładać do montażu rur wsadowych do kominów w II klatce, skoro bedą z nich korzystać tylko własciciele tamtych mieszkań. Rozumiem że remont komina to sprawa co innego, jest to część wspólna ale wkłady w przewodach kominowych. zaznacze jeszcze że administrator nie wiedział ze mama taki wkład ma, nie sprawdzonio i zdaje się ze jest to w kosztorysie in westorskim, czy w takim razie kosztorys nie powinien zostac zweryfikowany. Czekam na jakies podpowiedzi!:cry:

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Firmę, która zrobi remont wybiera zarząd wspólnoty (najczęściej sąsiedzi) a nie administrator.
    Jak to robi - jego sprawa. Może rozsyła zapytania ofertowe, może zamieszcza gdzieś ogłoszenie - zapytaj.
    O wkładach kominowych
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/3139/budynki-mieszkalne-z-lat-19571960/
    Też uważam, ze to nie jest część wspólna
    Wspólnota może je zamówić i montować hurtem (będzie taniej), ale nie powinna tego rozliczać udziałami tylko odpowiednią sumę dla każdego lokalu oddzielnie
  • Opcje
    krychna54krychna54 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki za podpowiedź w sprawie wkłądu do komina. Też uważam, ze za wkłady każdy powinien płacić oddzielnie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.