Montaż daszku na balkonie w prywatnym mieszkaniu

CompiaCompia Użytkownik
Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej na 4 piętrze (ostatnie).Po ociepleniu budynku sąsiadce pietro niżej cieknie woda .Zarządca wspólnoty mieszkaniowej chce załozyć siłą bez mojej zgody daszek na moim balkonie który zabiera 50% swiatła.Czy to jest w porządku ? Zarządca tłumaczy ze to jest część wspólna i ze ja nie mam prawa na ten temat wypowiadać.Dodam jeszcze ze mieszkanie jest własnosciowe,płacę sporo za fundusz remontowy.
Co mam rozbić zarządca grozi sądem?

Komentarze

• Opcje
    MajorMajor Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Montaż zadaszenia stanowi przebudowę, a nie remont, stąd roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę. Może Pani być stroną postępowania administracyjnego przy wydawaniu tej decyzji.

Inwestor uzyska pozwolenie na budowę w oparciu o zgodę współwłaścicieli wyrażoną w uchwale wspólnoty mieszkaniowej. W przypadku wspólnoty do 7 lokali – konieczna jest zgoda wszystkich współwłaścicili a dla wspólnoty powyżej 7 lokali – zgoda większości współwłaścicieli – zadaszenie jest czynnością przekraczającą zwykły zarząd.

Sprawy naruszenia współposiadania nieruchomości mogą zostać rozstrzygnięte przed sądem cywilnym – ograniczenia, uciążliwości, zacienienie mieszkania, naruszenie Pani interesu prawnego z tytułu zadaszenia balkonu.
  • Opcje
    CompiaCompia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dodam jeszcze że zgodziłam się na montaż daszku , który w okresie zimowym pod ciężarem sniegu poprostu spadł na balkon.Przyszli panowie i go wzieli zostawiając dziury w ociepleniu balkonu.
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Compia:[/cite]...Zarządca wspólnoty mieszkaniowej chce załozyć siłą bez mojej zgody daszek..
    [cite] Compia:[/cite]Dodam jeszcze że zgodziłam się na montaż daszku

czy chodzi o ten sam daszek i to samo miejsce?
  • Opcje
    CompiaCompia Użytkownik
    edytowano lipca 2009
    Tak i teraz zarządca chce zamontować daszek ponownie! .A co by było gdy by ten daszek spadł na mnie albo na kogoś innego a mieszkam blisko chodnika i ruchliwej szosy ?
  • Opcje
    MajorMajor Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ponowne zamontowanie daszku to już inna sytuacja - prawdopodobnie inwestor uzyskał pozwolenie na budowę przed pierwszym montażem daszku. Jeżeli sposób montażu daszku budzi Pani zastrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa a działania zarządcy wydają się mało wystarczające może Pani zgłosić ten fakt do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w miejscu zamieszkania.
  • Opcje
    CompiaCompia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wątpie czy zarządca ma jakiekolwiek pozwolenie na to,jest to człowiek pozbawiony kultury (wchodzi do domu bez pukania) itp.Ja mieszkam w miejscu gdzie ten daszek nie może być :zbiera się snieg w zimie ,daszek sie trzesie jak są jakieś wichury ,ptaki pozostawiają po sobie slady.Wydaje mi się że zarządca usłyszy o inspektoracie nadzoru budowlanego to zmięknie.Dziekuje za pomoc
  • Opcje
    CompiaCompia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A kto ponosi koszty wydania na pozwolenie na budowe daszku ? czy balko to jest częsć wspolna czy pywatna??
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    koszty ponosi inwestor tzn. wspólnota mieszkaniowa: inwestor wspólnota - pozwolenie na budowę - realizacja inwestycji - koszty inwestora (koszty wspólnoty)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.