parkowanie na terenie wspólnoty-opłata za pilota

andy35andy35 Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Wspólnota mieszkaniowa uchwaliła budowe zapór w celu ograniczenia parkowania samochodom z poza wspólnoty. Po wybudowaniu szlabanu nagle zarząd wspólnoty wprowadził opłatę za pilota do szlabanu w kwocie 50 zł . Słowa o tym wydatku nie ma w uchwale a ceny pilotów stanowią około 50% wszystkich kosztów budowy zapór.
Moje pytanie jest następujące:
1. Czy legalnie zarząd wspólnoty bez konkretnej uchwały może zbierać jakąś opłatę (np za piloty do bramy)?
2. Osoba która nie zapłaci i nie dostanie pilota może uważać , że dostęp do części wspólnej została jej ograniczona?
Czy ktoś ma pomysł jak z tego wybrnąć oprócz odwołania zarządu , a dziś już zarząd ograniczył wjazd. Nadmienie że podnoszenie szlabanu odbywa się wyłącznie na pilota.

pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może jest tak, że za budowę zapór płacicie udziałami z f.rem. a za pilota od lokalu (liczby aut) - i to mi się wydaje sensowne
  • Opcje
    andy35andy35 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pod warunkiem że tak mówi uchwała , a w niej ani słowa o pilotach.
  • Opcje
    edytowano czerwca 2011
    Niekoniecznie. Może zarząd przyjął, że zapory to część wspólna a pilot sprawa indywidualna
    A uchwała może dotyczyć tylko części wspólnej
    Komentarz edytowany koziorozka
  • Opcje
    andy35andy35 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wszystko się zgadza , tylko że pilot jest jedynym urządzeniem który otwiera bramke. Wiec nie mam pilota nie moge wjechać na parking wspólnoty.

A czy można w ten sposób ograniczać dostepność do części wspólnej? Prościej było te piloty zakupić w ramach wspólnoty i wydać je wszystkim mieszkańcom.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] andy35:[/cite]Wszystko się zgadza , tylko że pilot jest jedynym urządzeniem który otwiera bramke. Wiec nie mam pilota nie moge wjechać na parking wspólnoty.

A czy można w ten sposób ograniczać dostepność do części wspólnej? Prościej było te piloty zakupić w ramach wspólnoty i wydać je wszystkim mieszkańcom.

Ale w ramach wspólnoty, to i tak z Państwa pieniędzy, w dodatku każdy ma inne potrzeby odnośnie liczby pilotów. Nie uważam, aby ktoś ograniczał Panu dostęp do części wspólnej skoro uchwała o wybudowaniu szlabanu została podjęta.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Prościej było te piloty zakupić w ramach wspólnoty i wydać je wszystkim mieszkańcom.
    Prościej, ale...
    Wspólnota zmienia zamek w drzwiach do klatki. Każde mieszkanie dostaje po 1 kluczu. Dlaczego właściciel dużego lokalu ma płacić więcej (bo ma większy udział) za ten klucz od właściciela kawalerki?
    Każde rozwiązanie ma minusy :confused:
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    pilot sprawa indywidualna
    W mojej wspólnocie każdy korzystający czy to z parkingu, czy to z garażu, płacił za pilota (i nie płakał)... :wink:
  • Opcje
    andy35andy35 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tu nie chodzi o płacz tylko samowolkę zarządu :((
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] andy35:[/cite]tu nie chodzi o płacz tylko samowolkę zarządu :((
    a kto, twoim zdaniem, ma pokryć koszty zakupu pilota dla ciebie?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli to "nowa" wspólnota, mieszkanie z rynku pierwotnego, to deweloper.
    Jeśli nie, to właściciel lokalu płaci za swojego pilota.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.