Czy Zarząd, który nie uzyskał absolutorium ma mandat do dalszego działania

Zarzadca.plZarzadca.pl Użytkownik
edytowano czerwca 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Jaki jest związek pomiędzy podjęciem lub niepodjęciem uchwały o udzieleniu absolutorium Zarządowi Wspólnoty Mieszkaniowej a dalszym jego funkcjonowaniem? Czy Zarząd, który nie uzyskał absolutorium ma mandat do dalszego działania czy tez powinien być odwołany?

odpowiedź z publikacji Wydawnictwa C.H. Beck "Teczka zarządcy nieruchomości" dla czytelników serwisu forum.zarzadca.pl:
https://forum.zarzadca.pl/teczka_zarzadcy/25/glosowanie-nad-absolutorium-a-dalsze-funkcjonowanie-zarzadu-wspolnoty-20062011

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [cite] Beata Mikołajewska (C.H. Beck):[/cite]Może się zdarzyć, że nieudzielenie absolutorium nie wynika stąd, że większość właścicieli głosowała przeciwko uchwale, ale stąd, że głosujący za jej przyjęciem, a więc za udzieleniem absolutorium stanowią mniejszość. Pozostali głosujący wstrzymali się od głosu lub nie głosowali. Wynik głosowania jest taki sam jak w poprzednim przypadku i także może nastąpić zmiana zarządu, ale przesłanka do takiego działania jest na pewno słabsza.
    Nieprawda. Jeżeli nie było większości ani za uchwałą o udzieleniu absolutorium, ani przeciw niej, to uchwały po prostu nie ma. Trzeba kontynuować głosowanie aż do rozstrzygnięcia, czyli uzyskania większości "za" lub "przeciw" uchwale. Uchwała musi być podjęta.
    Art. 29.2. Właściciele podejmują uchwałę w przedmiocie udzielenia absolutorium zarządowi lub zarządcy
    Szanowni zarządcy!
    Jeśli nawet nie chciało się Wam nosić teczki, to jeszcze nie znaczy, że jesteście skazani na "Teczkę zarządcy" wydawnictwa C.H.Beck.
    Jest jeszcze forum zarządca.eu. :smile:
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy Zarząd, który nie uzyskał absolutorium ma mandat do dalszego działania czy też powinien być odwołany ?
    Przecież wszyscy wiemy, że Zarząd WM który nie uzyskał absolutorium może działać dalej, tylko po co te "absolutoria"... ?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    Czy Zarząd, który nie uzyskał absolutorium ma mandat do dalszego działania czy też powinien być odwołany ?
    Przecież wszyscy wiemy, że Zarząd WM który nie uzyskał absolutorium może działać dalej, tylko po co te "absolutoria"... ?
    Jak nie rozróżniasz wykonywanie mandatu przy udzielonym absolutorium lub bez niego to z ciebie za właściciel lokalu ... populista?
    Bez mandatu Zarząd może wykonywać tylko te czynności, które "nie szkodzą" wspólnocie... a wspólnota w tym czasie musi wybrać nowych członków Zarządu
    Wymachiwanie szabelką nie wskazane.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]Jak nie rozróżniasz wykonywanie mandatu przy udzielonym absolutorium lub bez niego to z ciebie za właściciel lokalu ... populista?
    Bez mandatu Zarząd może wykonywać tylko te czynności, które "nie szkodzą" wspólnocie... a wspólnota w tym czasie musi wybrać nowych członków Zarządu
    Wymachiwanie szabelką nie wskazane.
    Gdzie to wyczytałeś??
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    Gdzie to wyczytałeś??
    w książeczce o Mao Ce-tung...
    czy ja muszę coś czytać, żeby tu na forum, później napisać... podobnie jak Ty.
    Widać ty tak robisz, cytujesz innych non stop.. bez opamiętania :wink: mnie takie działanie nie kręci..
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]Bez mandatu Zarząd może wykonywać tylko te czynności, które "nie szkodzą" wspólnocie... a wspólnota w tym czasie musi wybrać nowych członków Zarządu
    To jakaś nowa teoria. Tyle, że kompletnie bezpodstawna.
    Brak absolutorium nie oznacza braku mandatu. Dopóki zarząd nie zostanie odwołany, ma pełnię uprawnień wynikających z ustawy. Absolutorium nie ma znaczenia dla umocowania zarządu wspólnoty.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]czy ja muszę coś czytać, żeby tu na forum później napisać.
    Wypadałoby najpierw coś przeczytać, ale to nie jest przymusowe. Ty piszesz "z głowy", czyli z niczego.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano czerwca 2011
    [cite] owner:[/cite]
    To jakaś nowa teoria. Tyle, że kompletnie bezpodstawna.
    Brak absolutorium nie oznacza braku mandatu. Dopóki zarząd nie zostanie odwołany, ma pełnię uprawnień wynikających z ustawy. Absolutorium nie ma znaczenia dla umocowania zarządu wspólnoty.
    ...no tak, jeszcze orzeczonka Rejonowy nie wydał, a i Trybunał się nie wypowiedział ... a bez tego Ownerek ani rusz ...
    to są teorie, których on nie akceptuje, ale z czasem zmienia zdanie, tylko zapomina o tym światu to ogłosić ....
    co innego deprecjonowanie adwersarzy...
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]
    Gdzie to wyczytałeś??
    w książeczce o Mao Ce-tung...
    czy ja muszę coś czytać, żeby tu na forum później napisać. Widać ty tak robisz cytujesz innych non stop..:wink:

Jak zwykle rozmowa jak głuchego z niemową. Taki duży i nie wie, że moje pytanie dotyczyło ŹRÓDŁA wiedzy, niekoniecznie w formie czytanej.
    KubaP, w taki sposób prowadź sobie dyskusje ze swoją wspólnotą, może już prowadzisz i przesiąkłeś tą głupią ironią, beznadziejnym moralizatorstwem i usilnym kreowaniem się na wszechwiedzącego, najmądrzejszego.
    Im szybciej dotrze do Ciebie, że na tym forum tak się nie da, tym lepiej.
    Czasem zamiast wypisywać takie dyrdymały, lepiej uderz się w pierś i napisz "mój błąd".
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]

Jak zwykle rozmowa jak głuchego z niemową. Taki duży i nie wie, że moje pytanie dotyczyło ŹRÓDŁA wiedzy, niekoniecznie w formie czytanej.
    KubaP, w taki sposób prowadź sobie dyskusje ze swoją wspólnotą, może już prowadzisz i przesiąkłeś tą głupią ironią, beznadziejnym moralizatorstwem i usilnym kreowaniem się na wszechwiedzącego, najmądrzejszego.
    Im szybciej dotrze do Ciebie, że na tym forum tak się nie da, tym lepiej.
    Czasem zamiast wypisywać takie dyrdymały, lepiej uderz się w pierś i napisz "mój błąd".
    i znowu cytaty ... podaj żródło
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wymachiwanie szabelką nie wskazane
    Hmm, to się nie nazywa... szabelka :bigsmile:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite] i znowu cytaty ... podaj żródło

Jakie cytaty???:shocked:

O źródło to ja pytałem:bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.