Podatki w WM
majka25
Użytkownik
Może ktoś mi pomoże w rozwiązaniu problemu: WM nie prowadzi działalności, ale od niektórych przychodów musi odprowadzać podatek dochodowy np. odsetki na koncie bankowym, odsetki od lokat, wynajem pomieszczeń użytkowych. Czy pobieranie opłaty za współużytkowanie drogi i prześwitu bramy (posesje są obok siebie i mają wspólną bramę i drogę, ale budynki to dwie wspólnoty) należy zaliczyć jako przychód opodatkowany i odprowadzać podatek dochodowy CIT? Przychód ten jest przeznaczany na cele statutowe WM, ale nigdzie nie znalazłam podstawy prawnej, do której mogłaby odnieść to zagadnienie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dochód powstały z tego tytułu jest zatem opodatkowany podatkiem dochodowym od osób prawnych na zasadach określonych w art. 7 ust. 1 i ust. 2 ww. ustawy, bez względu na cel jego przeznaczenia.
O zwolnieniu w szczególności decydują dwie przesłanki:
1) cel na jaki ma być przeznaczony dochód (przeznaczenie na gospodarkę zasobami mieszkaniowymi)
2) źródło pochodzenia tego dochodu.
Proponuję, aby wystąpiła Pani o interpretację podatkową celem wyjaśnienia tej sprawy.
Natomiast jeśli potraficie do tego przychodu przypisać koszty (np. oświetlenie, sprzatanie), to możecie pomniejszyć ten przychód.
Odsetki od lokaty są opodatkowane, ale odsetki od rachunku podstawowego już nie.
http://www.rp.pl/artykul/117343,518786-Zyski-spoldzielni-z-lokat-sa-zwolnione-z-CIT.html
Nie płacimy, a kto zapłacił niech się o zwrot stara
Wyrok WSA we Wrocławiu
http://zarzadca.pl/interpretacje-podatkowe/886-i-sawr-49710-odsetki-z-lokat-zwolnione-z-podatku-cit.html
Teraz nawet jak mój US się czepi, to mam argument, że wm nie działała w złej woli, miała podstawę prawną i nawet jakby US nadal chciał podatku, to kary ni du du nie zapłacę :cheer:
Może to być argument w dyskusji, ale nic więcej. Tym bardziej, że inne wyroki (w tym NSA) są wprost przeciwne - one będą wspierały stanowisko US.
W kontynentalnym (europejskim) systemie prawnym, a więc i w Polsce, nie obowiązuje prawo precedensowe.
Wyroki w tej samej sprawie są sprzeczne. Więcej jest takich, jak ten krakowski, znam też podobny do niego wyrok NSA. Zatem wyrok wrocławski "przegrywa na punkty". To nie jest dominująca linia orzecznictwa sądów administracyjnych.
A wracając do tematu. Ty piszesz o ew. sprawie sądowej, ja o argumencie w rozmowie z US i zrobieniu dobrego wrażenia. Nie płacę podatku od odsetek nie dlatego, że chcę oszukać fiskusa, tylko dlatego, że znam ten wyrok. Innych nie muszę przecież znać, prawda? Ten korzystny dla wm wyrok to jakaś szansa a nie pewnik gwarantujący niepłacenie. I baaardzo duża szansa niezapłacenia kary.
Ważne, jaką wagę mają Twoje argumenty.
Moim zdaniem - jeden odosobniony wyrok to słaby argument.
Przeciwko niemu można wytoczyć obowiązującą interpretację ogólną Ministra Finansów z 2008 roku, orzecznictwo szeregu wojewódzkich sądów administracyjnych oraz orzecznictwo NSA. Ponadto żelazną zasadę, że zwolnień podatkowych (czyli wyjątków od reguły) nie można interpretować rozszerzająco.
Aby uzyskać zwrot podatku, trzeba by wygrać w sądzie sprawę swojej wspólnoty.
Nie jest możliwy zwrot podatku "na podstawie" wyroku, który dotyczy innego podmiotu, nawet w innym mieście ("Spółdzielnia Mieszkaniowa "A" w L."). To są bajki. Dla urzędnika US to nie jest żadna podstawa do podjęcia decyzji o zwrocie podatku.
Dla mnie ten wyrok to argument, żeby w tym roku podatku od odsetek nie płacić
I jak nie naprawisz klawiatury, to nie licz, że ci ktoś pomoże, bo pisanie wielkimi literami jest sprzeczne z netykietą