Głosowanie nad uchwałami
Marek
Użytkownik
Witam, mam pytanie na temat głowsowaia nad uchwałami.
U mnie we Wspólnocie głosowanie nad uchwałami odbywa się poprzez podpis za lub przeciw. Jeśli ktoś na karcie do głosowanie zostawi wolne miesjce (nie dokonana wyboru poprzez podpis) uznaje się jako wstrzymanie się od głosowania czy głos nie ważny czy że nie było głosowania nad tą uchwałą?
Pytam bo to ma wpływ na liczenie głosów bo godnie z ustawą "Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów". Czy ja większość osób odda nie ważny głos to uchwała nigdy nie przejdzie? Czy liczy się te ważne głosy jako rezultat głosowania a nie ważneg głosy liczy się do proporcji głosowania.
Dzieki za pomoc
U mnie we Wspólnocie głosowanie nad uchwałami odbywa się poprzez podpis za lub przeciw. Jeśli ktoś na karcie do głosowanie zostawi wolne miesjce (nie dokonana wyboru poprzez podpis) uznaje się jako wstrzymanie się od głosowania czy głos nie ważny czy że nie było głosowania nad tą uchwałą?
Pytam bo to ma wpływ na liczenie głosów bo godnie z ustawą "Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów". Czy ja większość osób odda nie ważny głos to uchwała nigdy nie przejdzie? Czy liczy się te ważne głosy jako rezultat głosowania a nie ważneg głosy liczy się do proporcji głosowania.
Dzieki za pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Opcja wstrzymał się u was nie występuję bo nic nie znaczy .
We wspólnocie muszą być podejmowane decyzje, czy się jest : za czy przeciw.
Czy remontować dach czy nie , czy ścigać dłużnika (sprzedaż lokalu) czy mu odpuścić,...
Zawsze można po zebraniu dozbierać głosy drogą indywidualną, na przykład wśród członków WM, którzy nie oddali głosu pomimo, że byli na zebraniu, nie mówiąc o właścicielach, którzy na zebraniu nie byli.
KubaP, czy ty czytasz do końca, czy tak sobie piszesz, żeby pisać??
Twierdzisz, że nieznajomość zarządu powoduje niechęć do podejmowania decyzji?? Co to ma wspólnego z zarządzaniem?
Czy wyobrażasz sobie żeby w WM o liczbie członków kilkuset każdy znał członków zarządu?
Może zróbcie sobie spotkania zapoznawczo-intergracyjne np. przy grillu, żeby lepiej zarząd i innych członków wspólnoty poznać...
Ręce opadają jak zwykle:sad:
Jeśli pójdę do Pana X i powiem mu, Panie X skreślił pan i TAK i NIE, proszę się zdecydować albo poprawić błąd (miałem podobną sytuację), on zdecyduje się skreśli poprawna decyzję, podpisze się obok i wszystko jest cacy.
W moim przypadku okazało się, ze nie rozumiał dokładnie uchwały i dlatego skreślił i TAK i NIE.
Nadal utrzymujesz, że głos wtedy jest nieważny?
Tak, taki głos jest nieważny z urzędu, jak przy wyborach do parlamentu.