Przyszłość mieszkań komunalnych i TBS
pawlikp80
Użytkownik
"PO, która przygotowała projekt, ma nadzieję, że ustawa wejdzie w życie jeszcze w tej kadencji, a formalna sprzedaż ruszy w pierwszej połowie przyszłego roku. Jeśli tak się stanie, prawie 90 tys. rodzin, które wynajmują dziś czynszówki, będzie mogło wykupić je na własność." Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Czy ten projekt będzie dotyczył mieszkań ZBM komunalnych (tzw. kamienic), gdzie na dzień dzisiejszy gminy chcą zbyć lokal po bonifikatach od 60 % - 90 %.
W moim przypadku wykup mieszkania komunalnego z bonifikatą 60 %, nie wiem co zrobić.
Wykupić za 40 tyś. ,a za pół roku może być tak i z pewnością będzie ,że mieszkania będą wykupywać za symboliczną zł (jak to ma miejsce w spółdzielniach mieszkaniowych)
Poradźcie mi proszę, pilna sprawa.
Zainteresowanych wykupem mieszkań w Gliwicach woj. śląskim proszę o wiadomość prywatną.
Czy ten projekt będzie dotyczył mieszkań ZBM komunalnych (tzw. kamienic), gdzie na dzień dzisiejszy gminy chcą zbyć lokal po bonifikatach od 60 % - 90 %.
W moim przypadku wykup mieszkania komunalnego z bonifikatą 60 %, nie wiem co zrobić.
Wykupić za 40 tyś. ,a za pół roku może być tak i z pewnością będzie ,że mieszkania będą wykupywać za symboliczną zł (jak to ma miejsce w spółdzielniach mieszkaniowych)
Poradźcie mi proszę, pilna sprawa.
Zainteresowanych wykupem mieszkań w Gliwicach woj. śląskim proszę o wiadomość prywatną.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli na przykład zapłacisz 210 tys.zł za mieszkanie, które jest warte 300 tys. zł to ja nie wiem czy to jest drogo. Według mnie to prawie o 30% taniej.
Temat o wykupie mieszkań czynszowych już jest - https://forum.zarzadca.pl/discussion/3252/koniec-epoki-tbsow/#Item_1
Admina proszę o scalenie tematów.
Osobiście uważam, że sprzedaż mieszkań czynszowych to błąd. Nie każdy musi być właścicielem mieszkania, w którym mieszka. Nie każdego też stać na taki wydatek. Należy wspierać rozwój budownictwa non profit, a nie likwidować je.
Ja mam zabezpieczenie potrzeb mieszkaniowych spółdzielcze, ale to mieszkanie komunalne po dziadkach chciałem wykupić i bezpiecznie-legalnie podnajmować, prowadzić w nim działalność gospodarczą usługową (firma zarządzająca lub pośrednictwo) lub sprzedać po 5 latach bez zwrotu bonifikaty 60 %. Choć mam pewne wątpliwości bo przeczytałem projekt dot. tworzenia zasobów mieszkaniowych pod wynajem tzw. SGM-y