Prawo energetyczne a uchwała
helenkam
Użytkownik
Zarządca twierdzi, że w przypadku podjęcia przez wspólnotę uchwały dotyczącej założenia podzielników c.o. , wszyscy odbiorcy ciepła muszą się jej podporządkować co według mnie jest sprzeczne z zapisami prawa energetycznego. Wydaje mi się, ze w zapisach regulaminu rozliczania powinniśmy dopuścić mozliwość rozliczania z m2. Czy słusznie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Taka jest intencja art 45 PE. Rozliczenia z m2 jest alternatywą, gdy pierwszy system ulegnie "uszkodzeniu" - popsują się podzielniki kosztów, cokolwiek by to było.
Potwierdzeniem Twojego stanowiska są przepisy ustawy Prawo energetyczne, zwłaszcza art. 45a ust. 12. Jak widać nie jest prawdą, że jeden sposób rozliczeń jest ważniejszy, a drugi tylko "zapasowy", "awaryjny".
Wszystkie 3 metody (ciepłomierze, podzielniki, metraż / kubatura), wymienione w art. 45a ust. 8 pk 1a są równorzędne. Wspólnota wybiera jedną z tych metod i umieszcza w regulaminie, zatwierdzanym uchwałą. Jeśli wspólnota wybierze metodę podzielnikową, to ustawa nakazuje jej ujęcie w regulaminie zamiennej metody metrażowej / kubaturowej.
Zatem obie te metody powinny obowiązywać jednocześnie, równolegle: jeżeli podzielniki, to i metraż / kubatura. Do wyboru. Warunki tego wyboru i szczegóły rozliczeń ma określać regulamin.
O ile ja zrozumiałem Ownera, wybór dotyczy fragmentów:
[align=right](...) admin[/align]
Wybór to podjęcie decyzji: podzielniki czy metraż. Decyduje właściciel lokalu.
Kubatura wchodzi w grę w sytuacji, gdy lokale są różnej wysokości i opłaty od powierzchni nie odzwierciedlałyby udziału w ilości pobranego ciepła do ogrzania wysokiego lokalu, np. użytkowego na parterze.
We wspólnocie musi być jednolity system rozliczeń .
Konia z rzędem temu, kto wykaże sprzeczność, niezgodność tych dwóch cytatów.