spisanie należności
katarzyna11
Użytkownik
najemca miał dług wobec wspólnoty, była sprawa sądowa i nastąpiło 50% spisanie należności
jestem początkowa w rozliczaniu wspólnot mieszkaniowych, moje pytanie jak to zaksiegować?
z góry dziękuje serdecznie za pomoc :bigsmile:
jestem początkowa w rozliczaniu wspólnot mieszkaniowych, moje pytanie jak to zaksiegować?
z góry dziękuje serdecznie za pomoc :bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Co to znaczy 50% spisanie należności?
To takie lokalne określenie ugody jaka została zwarta w Sądzie.
Wspólnota darowała dłużnikowi 50% długu ( nie wiemy które koszty darowała: czy koszty za ciepło, czy koszty utrzymania NW) .
Teraz ten dług muszą pokryć pozostali właściciele lokali, jako "koszty nierozliczone z lat ubiegłych"
Pytająca ma problem jak to zaksięgować w ewidencji pozaksięgowej kosztów utrzymania nieruchomości.
W tym przypadku ciekaw jestem, czy należność została w efekcie uzgodnień w 50 % umorzona, czy też sąd uznał, że z jakiś tam powodów te 50 % wspólnocie się nie należy.
To ma znaczenie na przyszłość...
Spisane należności bez względu na to czy od najemcy czy z tytułu zaliczek na pokrycie kosztów eksploatacji należy sksięgować z konta "Należności od xxx" po stronie MA i zaksięgować w koszty operacyjne po stronie WN. Konto kosztowe zalezy od tego jaka jest ewidencja, może to być konto: "pozostałe koszty operacyjne" bądź "spisane należności".
Jak to nie jest zbyt jasne to pytaj o szczegółny na wiadomości prywatnej
Na tej podstawie dłużnikowi "pomniejszamy należności" w roku bieżącym i jednocześnie "zwiększamy koszty" roku bieżącego w tych pozycjach,
w których nastąpiło pomniejszenie - "koszty do rozliczenia z lat ubiegłych"
Powyższa "instrukcja" dotyczy wspólnot prowadzących ewidencje pozaksięgową na podstawie uchwały wspólnoty i w oparciu o ustawę o rachunkowości.
Nie spisujemy tego po stronie Ma, tylko po Wn na czerwono. To nie jest zapłata tylko zmniejszenie należności.
Inaczej bym księgował gdyby należności były tegoroczne (domyślam się, że w tym przypadku nie są)
Storno czerwone jest jedynie jeżeli należność jest tegoroczna. Jeśli z lat ubiegłych to nie możemy poniejszać przygotów/naliczeń tego roku.