szczelność przewodu kominowego poniżej wlotu z paleniska
czesio67
Użytkownik
Witam.
Mam kominek podłączony do komina mniej więcej na wysokości 12m od podstawy. Na wysokości ok. 4m od podstawy (czyli około 8m poniżej wlotu kominka) pojawiło się pęknięcie w otynkowaniu komina.
Czy w tej sytuacji mogę bezpiecznie użytkować kominek, czy też kominiarz ma prawo zakazać jego używania?
Mam kominek podłączony do komina mniej więcej na wysokości 12m od podstawy. Na wysokości ok. 4m od podstawy (czyli około 8m poniżej wlotu kominka) pojawiło się pęknięcie w otynkowaniu komina.
Czy w tej sytuacji mogę bezpiecznie użytkować kominek, czy też kominiarz ma prawo zakazać jego używania?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Owszem, może nastąpić wyłączenie z użytkowania - nie tyle kominka, co komina.
Jednak ja bym się nie bał wezwać kominiarza, niech sprawdzi czy ten komin nie zagraża bezpieczeństwu w użytkowaniu. Bezpieczeństwo jest najważniejsze.
Nie mam cienia wątpliwości, że z opisanego powyżej powodu przewód kominowy powinien być wyłączony z eksploatacji do czasu jego uszczelnienia. Kominiarz nic tu nie poradzi i nie powinien mieć ani wyboru, ani dylematów. Kominiarz nie ma przygotowania zawodowego, wiedzy, ani umiejętności, aby ocenić, czy wystąpi realne zagrożenie, czy nie. Nie jest też jego rolą zabawa w zgadywacza, lub wróża.