zmiana ceny i sposobu dostawy mediów a ich rozliczenie

golabek55golabek55 Użytkownik
edytowano sierpnia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,
mamy we wspólnocie spory problem. Zaraz po oddaniu do użytkowania naszego budynku w 2010 r. podłączyli nas nas tymczasowo do tzw. kotłowni kontenerowej (na paliwo płynne) na jakieś 3-mce. Uprzedzono nas, że koszt ogrzewania i ciepłej wody będzie wyższy, aniżeli w przypadku ciepła z sieci. Następnie przez 6-mcy korzystaliśmy już z usług miejskiego przedsiębiorstwa ciepłowniczego i tak jest docelowo, czyli również teraz. Rok 2010 był rozliczany całościowo, jako rok grzewczy. Z tymże po odłączeniu kotłowni kontenerowej nie dokonano odczytów liczników, ani CO, ani ciepłej wody użytkowej. Koszt jednostkowy ogrzewania oraz jednostkowy ciepłej wody został uśredniony. Z mojego punktu widzenia, Zarządcą jest Spółdzielnia Mieszkaniowa, która budowała lokale, popełniła błąd nie dokonując odczytu. Doprowadziło to do tego, że mieszkańcy, którzy mieli bardzo niskie zużycie w pierwszym okresie (albo nie mieli zuzycia wcale, ponieważ jeszcze się nie wprowadzili), a po podłączeniu do miejsckiej sieci mieli wysokie zużycie, muszą w tej chwili ponosić koszty uśrednione, czyli ponieść ciężar z okresu, w którym nie korzystali z mediów, czyli niejako ponieść koszty tych mieszkańców, którzy wcześniej mieli zużycie większe. Czy jest jakiś przepis/regulacja, który można powołać w tym przypadku - czy chodzi o "nienależytą staranność", o "niedopełnienie obowiązków" przez Zarządcę? Spółdzielnia - Zarządca nie podejmuje z nami żadnego dialogu, nie odpisuje na pisma z zapytaniami (jesteśmy w mniejszości - mieliśmy mniejsze zużycie w pierwszym okresie). Czy sposób rozliczenia mediów w tym przypadku jest prawidłowy/uczciwy? Może ktoś już spotkał się taką sytuacją lub może ma jakąś dobrą radę? Czy jest sens walczyć o swoje i w jaki sposób? Nie mając danych i informacji, jak również doświadczenia w tych sprawach, ciężko nam dokonać samodzielnego rozliczenia - tymbardziej, że bez danych licznikowych, zaraz po zdjęciu kotłowni kontenerowej, jak udowodnić, że nasze zużycie było mniejsze lub nie było go wcale?
pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    Zaraz po oddaniu do użytkowania naszego budynku w 2010 r. podłączyli nas nas tymczasowo do tzw. kotłowni kontenerowej (na paliwo płynne) na jakieś 3-mce. Uprzedzono nas, że koszt ogrzewania i ciepłej wody będzie wyższy, aniżeli w przypadku ciepła z sieci.
    W jakim okresie działała ta kotłownia kontenerowa?

Mleko się wylało. Popełniono błąd nie robiąc odczytów podzielników kosztów przy zmianie źródła dostaw EC do nieruchomości.
    Uśrednienie stawek rozliczeniowych jest chyba jedynym solidarnym wyjściem z tej sytuacji .
    Ciekaw jestem ilu jest takich "pokrzywdzonych" właścicieli lokali.?
    Czy uruchamianie , w oparciu o jakie kryteria, ponownego rozliczenia kosztów zakupu EC, ma sens?

Jak najszybciej opracować i uchwalić regulamin rozliczania mediów.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    kotłownia działała od lutego do maja 2010; od października ciepło płynęło z sieci

rozumiem, że już nie da się przeprowadzić odczytów wstecz, ale czy można dochodzic odzkodowania od Zarządcy, że popełnił błąd - około 30 (na 50 mieszkań) poniosło szkodę ... mnie przyszła dopłata na 4500 zł, czyli wg "domowych obliczeń" o około 2000 zł za wysoka :( taka kwota to dla mnie naprawdę dużo pieniędzy ... zwłaszcza , że specjalnie w czasie kotłowni kontenerowej założyłam sobie elektryczny ogrzewacz wody, żeby zaoszczędzić - teraz widać, że to nie miało sensu, co więcej koszt wyszedł podwójne - za prąd i przy uśrednieniu ...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    czy można dochodzic odzkodowania od Zarządcy, że popełnił błąd - około 30 (na 50 mieszkań) poniosło szkodę
    Oczywiście, że można, ale... czy Sąd poprze ciebie, wydając orzeczenie przychylne tobie? Czy ty masz swoje odczyty przypadające na okres zmiany sposobu zasilania w EC? Nic nie napisałaś o ogrzewaniu NW. Czy u was jest ogrzewana NW?

Nagłośnienie takiego pozwu na terenie nieruchomości , będzie miało skutek ponownego rozliczenia kosztów zakupu EC.
    Ciekaw jestem jak zachowają się wtedy pozostali właściciele lokali ( ta 20 )?

Zawsze rozliczający może przerzucić 80 % kosztów EC na ogrzewanie lokalu , uznając, że chodzi o wysuszenie budynku...
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    Też uważam, że nic nie zwojujesz
    Poza tym od kogo chcesz dochodzić odszkodowania? Masz zarząd powierzony, czy właścicielski?
    Stąd wybierz: https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
    Bo może twój zarządca, to zwykły administrator?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    co to jest OC, a co jest NW???

tutaj nie wchodzi w grę ponowne rozliczenie, bo nie ma odczytu;
    to nie jest kwestia ponownego rozliczenia OC, tylko kwestia rozliczenia Zarządcy z wykonanych czynności i odpowiedź na pytanie, czy postąpił prawidłowo czy nie
    jakie są podstawy prawne, a nie nasze wolne dywagacje ...

mamy Zarząd powierzony, jest to zapisane w akcie notarialnym
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    co to jest OC, a co jest NW???
    OC - odpowiedzialność cywilna
    NW - nieruchomość wspólna np. Klatka schodowa , korytarze na piętrze.
    EC - koszt Energii cieplnej dostarczonej do nieruchomości (CW , ogrzewanie lokali)
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    golabek55, a jakie macie liczniki CO? skoro to nowy budynek to pewnie każdy ma swój licznik? Czy może macie jakieś podzielniki?

Skoro piszesz że "kontenerowa" działała do maja2010 a z sieci ciepło od października - to jak była ogrzewana ciepła woda od czerwca do września?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    @ors - słuszna uwaga; pomyliłam się - od czerwca do końca roku już płynęła ciepła woda z sieci; CO na nowo puścili od października już sieci miejskiej ...

@KubaP - dzięki za wyjaśnienie !
    nieruchomość wspólna nie jest ogrzewana, jest to budynek typu "włoskiego" z otwartą klatką schodową; reszta osób w podobnej jak ja sytuacji też się denerwuje ...; nie mam swoich odczytów, mam tylko dowód zakupu i montażu ogrzewacza elektrycznego wody ...
    każdy z nas ma w mieszkaniu liczniki na tzw. zdalny odczyt; tyle że Zarządca wtedy tego nie zrobił ... :) dowiedzieliśmy się o tym po fakcie ...
    Jest to nie sprawiedliwe, że jedni za drugich teraz muszą płacić, tylko dlatego, że Zarządca źle wykonał (wg mnie) swoje obowiązki ...
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ok. Zdalny odczyt to jedno. Ale masz ciepłomierz? Jesli tak, to sprawdz dokładnie jaki model... Moze byc tak ze licznik ma w pamieci odczyty z ostatnich miesiecy. Wodomierze ze zdalnym odczytem tez moga miec taka funkcje. Ale zarzadca moze o tym nie wiedziec albo moze nie chciec Wam o tym powiedziec
  • Opcje
    chromchrom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    każdy z nas ma w mieszkaniu liczniki na tzw. zdalny odczyt; tyle że Zarządca wtedy tego nie zrobił ... :) dowiedzieliśmy się o tym po fakcie ...
    To nie powinno być problemu z odczytem na 31 maja 2010 . Te urządzenia pamiętają stany na koniec miesiąca. 60 ostatnich odczytów.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    @ors i @chrom - dzięki za info ! postaram się wyegzekwować tę informację.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    golabek55, skoro SM robi problemy to oprócz zapytania ich o to czy można zrobić taki odczyt sprawdziłbym sam u producenta urządzenia, albo nawet poszperał w sieci - wystarczy że spiszesz sobie model i producenta - większość takich informacji można znaleźć bez problemu.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Golabek55, nie informuj na razie o niczym co wiesz zarządcę. Sama sprawdź typ urządzenia i to, czy ma pamięć, czy nie. W tej sytuacji zarządca może mącić, aczkolwiek to upraszcza problem i spowoduje, że rozliczenie stanie się możliwe. No ale komuś może być nie na rękę...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano sierpnia 2011
    W omawianej sprawie mamy do czynienia z nienależytym wykonaniem czynności przez zarządcę, moim zdaniem należałoby to zakwalifikować jako niedbalstwo, podstawę prawną roszczenia odszkodowawczego stanowi art. 471 kodeksu cywilnego.
    Jednak taki proces jest praktycznie nie do wygrania, ponieważ nie jesteście Państwo w stanie udowodnić szkody, no chyba że ewentualnie można spróbować odzyskać pieniądze za energię zużytą do podgrzania wody.

Zastanawia mnie inna sprawa - dlaczego korzystano z kotłowni kontenerowej, jak rozwiązano sprawę ogrzewania lokali na etapie projektowania, czy w umowach z nabywcami lokali są na ten temat jakieś zapisy?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2011
    @Zarządca, bardzo dziękuję za odpowiedź.

Spółdzielnia była inwestorem, a my jako członkowie wpłacaliśmy stopniowo na podstawie umów - wkład budowlany. W 1-szej umowie rezerwacyjnej oraz w 2-giej - o wybudowanie lokalu, nie było zapisów na temat przyszłego ogrzewania. Ponieważ był to warunek oddania do użytkowania budynku, narzucono nam rozwiązanie kotłowni kontenerowej. Wprowadzono nas w błąd, że będzie drożej 0,5zł na m2- w rzeczywistości kwoty wyszły dużo, dużo wyższe. Spółdzielnia podjęła sama decyzję o tej kotłowni. Z informacji uzyskanych z Miejskiego Przeds. Ciepłowniczego wiemy, że jako budynek nie zostaliśmy uwzględnieni w planach inwestycyjnych na 2009 (mimo, że blok już został odebrany od wykonawcy w 10/2009), ponieważ Spółdzielnia zbyt późno, jako inwestor - wystąpiła z takim wnioskiem. Było to dla nas zaskoczeniem, ponieważ umowy rezerwacyjne były podpisane w 2006, a Spółdzielnia od dawna miała w planach tę inwestycję. Tłumaczono się tym, że nie było pozwolenia na budowę (nie było jeszcze wtedy planu zagospodarowania przestrz.) - otrzymano je ok. 05/2008
    Zastanawiałam się, czy bez pozwolenia na budowę Spółdzielnia mogła z wyprzedzeniem złożyć wniosek do Ciepłowni o uwzględnienie w planach inwestycyjnych.
    Z drugiej strony, czy nie mogąc zapewnić dostępu do mediów z sieci, mogła zawrzeć z nami umowy wybudowanie lokalu. Wiadomo, że Spóldzielnia nie jest klasycznym deweloperem, więc odpowiedzialność jest inna. Umowy rezerwacyjne mieliśmy zawarte ze Spóldzielnią jako dewloperem na kwotę 3800 zł brutto, po trzech latach oczekiwania zmuszono nas do członkostwa (był to warunek zawarcia drugiej umowy-o wybudowanie lokalu) i bez uzasadnienia zmieniono cenę na 4700 zł brutto. Cała ta sprawa z tą Spółdzielnią ciągnie się od dawna i cały czas czujemy się traktowani w sposób nieuczciwy. Ale czy w ogóle jest jakaś szansa na dochodzenie swoich praw? UOKIK- odpisał nam, że klaule niedozwolone nie obowiązują w relacjach Spółdzielnia-członek :sad:
    Ponieważ nie ma jedności wśród lokatorów - wielu z nich zwyczajnie boi się zmiany, nie rozumiejąc, że już dawno mogłibyśmy zmienić Zarządcę, z korzyścią dla nas.
    Jeśli ktoś widziałby jakieś rozwiązanie, to będę wdzięczna.
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2011
    czy nie upłynęły okresy przedawnienia na kwestionowanie zapisów tej drugiej umowy, zawartej w 2008?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] golabek55:[/cite]
    Ponieważ nie ma jedności wśród lokatorów - wielu z nich zwyczajnie boi się zmiany, nie rozumiejąc, że już dawno mogłibyśmy zmienić Zarządcę, z korzyścią dla nas.
    Jeśli ktoś widziałby jakieś rozwiązanie, to będę wdzięczna.

I tutaj jest rozwiązanie. Zorganizuj zebranie i wyjaśnij na nim, że zarządca działa na wasza niekorzyść i ewidentnie zaniedbuje swoje obowiązki, to już powinno być podstawą do jego odwołania. Jeśli ponad 50% właścicieli, licząc udziałami, zdecydujcie o jego odwołaniu. Żeby to zrobić musicie zwołać zebranie w obecności notariusza i przy głosach ponad 50% odwołać go powołując nowy zarząd właścicielski. Oczywiście wcześniej powinniście mieć jakieś propozycje, kto będzie w zarządzie, kto chce się udzielać w waszej WM.
    Dobrze by było od razu mieć pomysł na zatrudnienie administratora, który będzie prowadził sprawy waszej WM.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    @Edie, dzięki za radę! Prosiłabym raczej o poradę merytoryczną w podniesionych przeze mnie kwestiach, czyli co zdarzeń przeszłych - chodzi o CO, kotłownię i może te umowy;
    w kwestiach przyszłych będziemy starali się to rozwiązać, w miarę możliwości poprzez zmianę Zarządcy ...bedzie to bardzo trudne, ponieważ nie mamy większości; a większość we wspólnocie stanowią własciciele, którzy sami nie mieszkają w lokalach, tylko je wynajmują - Zarządca nie udostępnia nam ich danych do korespondencji, zasłaniając się ochroną danych osobowych ..
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ochrona danych osobowych nie obowiązuje w takich sprawach wspólnoty. Macie prawo wiedzieć kto jest właścicielem w waszej WM i ich adresy zamieszkania lub kontakt telefoniczny. Po dotarciu do tych "nieobecnych" współwłaścicieli możesz starać się o ich pełnomocnictwo np. dla Ciebie tak, by sprawnie zarządzać wspólnotą zgodnie z interesem wszystkich współwłaścicieli.
    Jak najszybciej odwołajcie tego zarządcę!
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2011
    [cite] golabek55:[/cite]W 1-szej umowie rezerwacyjnej oraz w 2-giej - o wybudowanie lokalu, nie było zapisów na temat przyszłego ogrzewania. Ponieważ był to warunek oddania do użytkowania budynku, narzucono nam rozwiązanie kotłowni kontenerowej.
    A w dokumentacji projektowej, istniejącej w momencie zawierania umów jakie rozwiązania przyjęto odnośnie ogrzewania?
    Czy były jakieś zmiany, chodzi mi o dokumentację powykonawczą.
    Zmierzam do ewentualnej odpowiedzialności dewelopera, który powinien nabywcom zapewnić takie ogrzewanie jakie zaprojektowano.
    To nie ma znaczenia czy deweloper to spółdzielnia czy nie.

Czy deweloper zwracał się do Was o wyrażenie zgody na zamontowanie kotłowni kontenerowej? Jeżeli tak, to w jakiej formie została wyrażona?

Jaka jest różnica w cenie, mam na myśli różnicę w odniesieniu do całego obiektu, czy ktoś to wyliczył?
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2011
    @Zarządca

postaram się sprawdzić w miarę możliwości dokumentację projektową, na wszystkich jej etapach
    Czy deweloper zwracał się do Was o wyrażenie zgody na zamontowanie kotłowni kontenerowej? Jeżeli tak, to w jakiej formie została wyrażona?
    Spółdzielnia nie otrzymała od nas zgody w żadnej formie ani pisemnej, ani przez głosowanie - na zebraniu prezes postawił nas przed faktem dokonanym - ja protokołowałam przebieg zebrania (mam ksero) - sprawdziłam - nie było głosowania w tym przedmiocie
    Jaka jest różnica w cenie, mam na myśli różnicę w odniesieniu do całego obiektu, czy ktoś to wyliczył?
    sąsiad sporządził kosztorys, z którego wynika, że w stosunku do cen rynkowych (chodzi o cenę m2 wybudowania lokalu - bez żadnego dochodu dla Spółdzielni, która działa "non profit"), to cena m2 jest zawyżona o ok. 800-1000 zł brutto; jeśli chodzi o całość to nie mam informacji, ale przypuszczam, że takie dane też są, ponieważ pewnie były podstawą wyliczenia różnicy na m2.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    sąsiad sporządził kosztorys, z którego wynika, że w stosunku do cen rynkowych (chodzi o cenę m2 wybudowania lokalu - bez żadnego dochodu dla Spółdzielni, która działa "non profit"), to cena m2 jest zawyżona o ok. 800-1000 zł brutto; jeśli chodzi o całość to nie mam informacji, ale przypuszczam, że takie dane też są, ponieważ pewnie były podstawą wyliczenia różnicy na m2.
    Mam na myśli różnicę kosztów ogrzewania, o ile mniej zapłacilibyście (globalnie) gdyby od początku korzystano z ogrzewania przewidzianego w dokumentacji.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]
    Mam na myśli różnicę kosztów ogrzewania, o ile mniej zapłacilibyście (globalnie) gdyby od początku korzystano z ogrzewania przewidzianego w dokumentacji.

nie wiem czy ktoś dokonał takich obliczeń, ale w porównaniu z sąsiednimi blokami to co najmniej 30-40%
  • Opcje
    edytowano listopada -1

nie wiem czy ktoś dokonał takich obliczeń, ale w porównaniu z sąsiednimi blokami to co najmniej 30-40%

Aby mówić o odszkodowaniu to trzeba najpierw ustalić kwotę, o ile "wyszło" drożej.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    golabek55 - sprawdźcie te liczniki, jak będziecie mieć odczyty wstecz to bez problemu ustalicie ile Was więcej ta impreza z kotłownią kosztowała i będzie prościej.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Gdyby nie było tych odczytów z wstecznych miesięcy, to prawdopodobnie można by na podstawie zużycia w sąsiednich budynkach wielorodzinnych ustalić jednostkowe zużycie energii cieplnej na m2 i tym posiłkować się w Sądzie. Nie wiem tylko co na to orzecznictwo sądowe w tego typu sprawach...?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.