Uchwała Wspólnoty Mieszkaniowej a prawa najemcy
navarel
Użytkownik
Witam
Kilka tygodni temu wynajęłam mieszkanie na osiedlu, do którego przynależy siłownia, miejsce na grilla itd. Kilka lat temu wspólnota uchwaliła że najemcy nie maja prawa korzystać z tych udogodnień, ponieważ mieli kilku trudnych lokatorów i w ten sposób udało się ich pozbyć. ja do trudnych lokatorów raczej nie należę a płacę duże pieniądze na mieszkanie z którego "atrakcji korzystać nie mogę". czy jest to zgodne z prawem? Słyszałam że posiadając umowę najmu mieszkania nabywam prawa do lokalu, poza tym płace czynsz, w który wliczone jest utrzymanie tego całego sprzętu itd. Czy ktoś mógłby mi nakreślić co moge z tym fantem zrobić?
Kilka tygodni temu wynajęłam mieszkanie na osiedlu, do którego przynależy siłownia, miejsce na grilla itd. Kilka lat temu wspólnota uchwaliła że najemcy nie maja prawa korzystać z tych udogodnień, ponieważ mieli kilku trudnych lokatorów i w ten sposób udało się ich pozbyć. ja do trudnych lokatorów raczej nie należę a płacę duże pieniądze na mieszkanie z którego "atrakcji korzystać nie mogę". czy jest to zgodne z prawem? Słyszałam że posiadając umowę najmu mieszkania nabywam prawa do lokalu, poza tym płace czynsz, w który wliczone jest utrzymanie tego całego sprzętu itd. Czy ktoś mógłby mi nakreślić co moge z tym fantem zrobić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wspólnota nie może uchwalić, że ktoś nie może korzystać z czegoś bo coś tam. Prawo współwłasności pozwala na korzystanie z wszelkich części wspólnych pod warunkiem, że nie ogranicza się tego prawa innym współwłaścicielom.
Dopóki nie przeszkadzasz innym, za zgodą właściciela lokalu, możesz korzystać z wszelkich pomieszczeń przynależnych jak tylko masz ochotę.
EDDIE - to co piszesz to Twoja "nadinterpretacja ustawy" Wspólnota może uchwalić ,że "ktoś" nie może korzystać z ich wspólwlasności. Oczywiście nie dotyczy to czlonków wspólnoty. Ten "ktoś" to reszta miasta.Jeżeli jest uchwala wspólnoty i nie zostala zaskarżona to ona funkcjonuje. Wynajmujący wlaścicel mógł ją zaskarżyć i w sądzie przekonywać ,że naruszy to jego interes. Prawdopodobnie tego nie zrobił, bo nie mialby szans.Nigdzie w uowl nie znalazlem uprawnień najemcy. Nie mylmy uprawnień wlaśności z wynajmem.:bigsmile:
:bigsmile:Oczywiście logiczną podpowiedzią jest zwrocenie się do właściciela o wyjaśnienia.:bigsmile:
Odrębną sprawą jest przypadek zakłócania miru domowego lub stwarzania uciążliwości swoim działaniem. Tego nie ma prawa zarówno właściciel lokalu, jak i jego najemca.
MirekL, tutaj nie chodzi o współwłasności, tylko o własności.
Też tak uważam, najem lokalu nie musi się łączyć z prawem do współkorzystania z siłowni.
Właściciel może jednak scedować swoje uprawnienie na inną osobę, np. na najemcę lokalu, ponieważ prawa do współkorzystania i współposiadania rzeczy wspólnej nie musi wykonywać osobiście.
Moim zdaniem uchwała wspólnoty niewiele tutaj zmienia, wspólnota nie może ograniczać właściciela w wykonywaniu jego ustawowych uprawnień.
A właściciel może to prawo scedować (jak pisze Zarządca) na kogoś innego albo nie
To co zrobiła nie ma moim zdaniem znaczenia prawnego. Odnośnie najemcy - decyduje jego umowa, tak jak już napisałeś, z czym ja się zgadzam.
Dobrze, pozostańmy.
Konkluzja jest taka, że jeśli masz od właściciela lokalu zgodę na korzystanie z siłowni i miejsca na grilla, to nie przejmuj się uchwałą wspólnoty zakazującą ci tego. Taka uchwała nie ma mocy prawnej, ponieważ jest sprzeczna z kompetencjami wspólnoty.
tak czy owak, navarel, powinieneś porozmawiać o tym z właścicielem mieszkania. Jeśli on nie zareaguje to albo zaakceptujesz ten stan albo zmienisz mieszkanie.
Ze słów navarel wnioskuję, że właściciel zezwala najemcy na korzystanie z przynależności owego lokalu.
Ty jako najemca nie jesteś dla zarządu partnerem do rozmowy
Przekaż pismo od właściciela zarządowi, tak jak pisze Koziorozka, i na tym zakończ przepychanki. Niech właściciel odbierze klucze portierowi i przekaże tobie.
Jeżeli chodzi o inne sprawy, związane z korzystaniem z majątku wspólnego, mają zastosowanie Regulaminy Wspólnoty przyjęte przez ogół właścicieli lokali.
Na pewno wynajmujący właściciel lokalu nie mógł ci obiecać korzystania z tej siłowni, skoro wiedział, że takie zasady / uwarunkowania prawa wewnętrznego w tej wspólnocie są obowiązujące. Pozostaje ci się dogadać z Zarządem Wspólnoty , może się uda i dojdziecie do porozumienia.
W tym wątku nie zajmujemy się korzystaniem z majątku wspólnego, nie to jest jego problemem.
Ani zarząd wspólnoty, ani wspólnota, ani ktokolwiek inny nie ma prawa ingerencji, czy dysponowania prywatną własnością, jaką jest lokal przynależny do lokalu mieszkalnego.
Navarel jako lokator ma zgodę na korzystanie z lokalu przynależnego od właściciela, więc wobec wspólnoty ma takie samo prawo korzystania z tego lokalu jak jego właściciel.
Jeśli problemem tego wątku jest jednak część wspólna, to niech navarel mnie uświadomi.