Czy opłata za prowadzenie rachunku bankowego jest kosztem podatkowym?

alicja60alicja60 Użytkownik
edytowano sierpnia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Zwracam się do księgowych i nie tylko kto miał taką sytuację.Czy mogę pomniejszyć przychód od odsetek za lokaty kosztami za opłatę rachunku bankowego ,czy naliczyć podatek 19 % od odsetek nie pomniejszając kosztów.

Komentarze

• Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli to jest ten sam rachunek bankowy (czyli wysoko oprocentowany rachunek rozliczeniowy) to według mnie nie ma przeciwwskazań.

Jeśli natomiast to odsetki pochodzą z lokat bankowych, albo oddzielnego rachunku (np w ING Banku - rachunek OKO) to według mnie nie możesz pomniejszyć przychodu z odsetek o koszty z rachunku rozliczeniowego
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przychody z lokat to jedno, a odrębną sprawą jest opłata za rachunek bankowy. Według mnie nie można kompensować jedno drugim.
    Z resztą na jedno ci wyjdzie w efekcie końcowym, ponieważ przychód z lokat i tak pomniejszy się o koszty w postaci opłat za konto bankowe. De facto podatek dochodowy zapłacisz od różnicy lokata minus opłata bankowa.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    EDDIE, a z jakiego powodu przychód z lokat ma się pomniejszyć o koszty w postaci opłat za konto bankowe (w jakim efekcie końcowym?)
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na szczęście moja księgowa podatku od odsetek bankowych nie odprowadza, trzyma się tego stanowiska ministra finansów:
    http://www.rp.pl/artykul/56685,345013-Szersze-zwolnienie-dla-wspolnot-i-spoldzielni.html
    A ja nie wnikam, czy zna inne interpretacje :wink:
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale to tylko z rachunku bieżącego.
    odsetki z lokat, rachunków oszczędnościowych są opodatkowane
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ors:[/cite]EDDIE, a z jakiego powodu przychód z lokat ma się pomniejszyć o koszty w postaci opłat za konto bankowe (w jakim efekcie końcowym?)

Ponieważ koszty pomniejszają przychód i w efekcie podatek płaci się od różnicy przychód minus koszty, czyli od dochodu.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ale kosztów prowadzenia rachunku bankowego nie da się powiązać z odsetkami z lokaty bankowej. Koszty rachunku bieżącego związane są GZM, a kosztów założenia lokaty bankowej chyba nie ma. Według mnie, nie ma podstawy prawnej, do odliczenia kosztów rachunku bankowego bieżącego od przychodów z lokaty bankowej i opodatkowania tylko tak obliczonego dochodu.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z tego co napisała Koziorozka, to w ogóle nie ma problemu, ponieważ od lokat wspólnota nie płaci podatku.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wiesz, ja tam wyczytałem w tym artykule co innego, ale każdy widzi to co chce widzieć:
    Należy jednak zachować ostrożność, bo w przeciwieństwie do środków na rachunku bieżącym nie są objęte zwolnieniem lokaty bankowe.

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ors, ja nie wiem, co chcę widzieć. Na pewno chcę się czegoś dowiedzieć czytając tekst.
    W tym tekście rzeczywiście pominąłem fakt, że zwolnienie nie obejmuje lokat bankowych.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Koszty uzyskania lokaty, czyli m. in. koszt prowadzenia rachunku na którym jest lokata są kosztami podatkowymi.
    I tylko te koszty.
    Do tych kosztów też należą opłaty za przelew pieniędzy między rachunkiem podstawowym, a rachunkiem na którym jest lokata.
    Te opłaty mogą pojawić się, gdy lokujemy pieniądze w innym banku niż mamy rachunek podstawowy.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z, zgadzam się, jeśli otworzymy rachunek w innym banku po to żeby mieć tam lokatę - to tak. Bo to jest koszt niezbędny do założenia tej lokaty.

Natomiast nie uznałbym za koszt podatkowy opłat za rachunek bankowy bieżący - podstawowy Wspólnoty, nawet jeśli w tym samym banku jest ta lokata.

A tak pobocznie - w jakich bankach do założenia lokaty potrzebny jest odpłatny rachunek?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ors:[/cite]
    Natomiast nie uznałbym za koszt podatkowy opłat za rachunek bankowy bieżący - podstawowy Wspólnoty, nawet jeśli w tym samym banku jest ta lokata.

Na jakiej podstawie??
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zgadzam się w 100 %.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Podsumowując cały wątek (gdyby ktoś kiedyś szukał - będzie w jednym miejscu)

W przypadku odsetek od środków pieniężnych opodatkowaniu we Wspólnocie Mieszkaniowej podlegają:

1. odsetki od środków zgromadzonych na lokatach bankowych
    2. odsetki od środków zgromadzonych na rachunkach oszczędnościowych (takich jak np. OKO w ING Banku Śląskim)

zwolnione z podatku są odsetki od środków zgormadzonych na rachunku bieżącym Wspólnoty (czyli takim na którym Wspólnota dokonuje na bieżąco operacji)

Koszt uzyskania przychodu z punktu widzenia podatku CIT stanowią koszty:

założenia i prowadzenia lokaty, założenia i prowadzenia rachunku oszczędnościowego. Kosztem mogą być również koszty rachunku założonego w innym banku, pod warunkiem, że było to wymogiem do założenia lokaty (tj. bez tego rachunku nie dałoby się założyć lokaty). Kosztem mogą być również inne wydatki, których poniesienie było konieczne dla utworzenia takiej lokaty. W takich przypadkach opodatkowana jest kwota: odsetki - koszty.

Nie stanowią kosztu uzyskania przychodu z lokaty (rachunku oszczędnościowego) wydatki na rachunek bieżący podstawowy Wspólnoty, to jest taki, na którym Wspólnota dokonuje bieżacych operacji.

Proszę o ewentualne uwagi/uzupełnienia, aby było to jak najpełniejsze i czytelne.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ors, nie odpowiedziałeś dlaczego nie uznajesz kosztów prowadzenia rachunku bankowego wspólnoty?
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    EDDIE, koszt prowadzenia rachunku bankowego Wspólnoty - takiego który jest rachunkiem podstawowym nie ma żadnego związku z przychodem z lokaty. Wydatek może zostać uznany za koszt uzyskania przychodu jeśli można wykazać, że jego poniesienie ma, lub może mieć wpływ na wysokość przychodu. Koszty rachunku bankowego podstawowego są ponoszone w związku z bieżąca działalnością Wspólnoty i nie mają związku z zakładaną lokatą (chyba że umowa lokaty zawiera zapis że koszty prowadzenia rachunku wzrosna o jakąś wartość - wtedy można tą część zaliczyć w koszty uzyskania przychodu z lokaty).
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ors, piszesz o zupełnie innej sprawie. Nie łącz kosztów utrzymania rachunku bieżącego wspólnoty z rachunkiem związanym z lokatą. To, że koszt prowadzenia rachunku bankowego Wspólnoty takiego, który jest rachunkiem podstawowym nie ma żadnego związku z przychodem z lokaty, to jest oczywiste.

Ja zadałem pytanie odnośnie kosztów utrzymania rachunku bieżącego wspólnoty.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    EDDIE, nie rozumiem pytania w takim razie. Podaj jakiś przykład o jaki rachunek chodzi.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ty napisałeś:
    Natomiast nie uznałbym za koszt podatkowy opłat za rachunek bankowy bieżący - podstawowy Wspólnoty

Ja spytałem:
    Na jakiej podstawie??
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    EDDIE, wyrwałeś to zdanie z kontekstu. Nie wiem zatem o co dokładnie pytasz.

Mamy trzy możliwe sytuacje:

1. Wspólnota posiada rachunek bankowy bieżący - nie posiada żadnych lokat
    2. Wspólnota posiada rachunek bankowy bieżący w banku X i w tym samym banku posiada lokatę.
    3. Wspólnota posiada jeden rachunek - bieżący, podstawowy w banku X, ale założyła lokatę w banku Z i częścią umowy o lokatę jest umowa o rachunek bankowy w tym banku.

I teraz:

1. koszty rachunku oczywiście stanowią koszt podatkowy w normalnej sytuacji, ale ponieważ Wspólnota korzysta ze zwolnienia przedmiotowego przychodów "GZM" to kosztu w sensie podatkowym nia ma - pomijam zatem ten przypadek.
    2. W tym przypadku nie można powiązać kosztów rachunku z przychodem z lokaty. A zatem nie można pomnieszyć przychodu z lokaty o koszty prowadzenia rachunku - nie da się bowiem wykazać, że poniesienie tych kosztów ma wpływ na przychody z lokaty.
    3. W tym przypadku kosztem uzyskania przychodu z lokaty są koszty prowadzenia rachunku w banku Z. istnieje związek między poniesieniem tego kosztu i przychodem z lokaty (umowa z bankiem w której założenie lokaty i rachunku są powiązane ze sobą). Można od przychodu z lokaty odjąć koszty prowadzenia rachunku Z i opodatkować tą różnicę. Ale nie można odjąć od przychodu z lokaty w banku Z kosztów rachunku w banku X.

I we wszsytkich przypadkach podstawą są odpowiednie zapisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych

Mam nadzieję że to wyczerpująca odpowiedź
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki za odpowiedź.
    Pisałem Ci, żebyś nie łączył kosztów rachunku bieżącego z lokatą, bo to dwie różne rzeczy.
    Czyli interesował mnie przypadek:
    1. koszty rachunku oczywiście stanowią koszt podatkowy w normalnej sytuacji, ale ponieważ Wspólnota korzysta ze zwolnienia przedmiotowego przychodów "GZM" to kosztu w sensie podatkowym nia ma - pomijam zatem ten przypadek.

I tutaj potwierdziłeś, że "koszty rachunku oczywiście stanowią koszt podatkowy w normalnej sytuacji" i w ten sposób potwierdziłeś moje wątpliwości i moje racje.
  • Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    EDDIE, ale jakie wątpliwości i jakie racje. Cały czas rozmawiamy na tym forum o Wspólnotach Mieszkaniowych, które z punktu widzenia CIT są specyficznym podatnikiem. Dodatkowo wyrwałeś cytat z mojej wypowiedzi w tym wątku - a tutaj rozmawiamy o lokatach we Wspólnocie Mieszkaniowej, a nie o ogólnych zasadach opodatkowania CIT.
  • Opcje
    alicja60alicja60 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedż
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.