Przeciek w mieszkaniu. Czy można za nie nie płacić ?

SydneySydney Użytkownik
edytowano sierpnia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mieszkam na ostatniej kondygnacji w bloku w mieszkaniu w którym, od początku odebrania (10 lat temu) są przecieki. Wcześniej przy odbiorze mieszkania zgłaszałem ten problem deweloperowi od którego kupiłem mieszkanie. Deweloper wykonał jakieś prace naprawcze w uzgodnieniu ze wspólnotą i zarządcą jakieś 5 lat temu, które nie przyniosły rezultatu. Cały czas zgłaszam wspólnocie i zarządcy problem z zaciekami na sufitach. Zarządca wykonuje co raku bezskuteczne prace na dachu po których nadal po opadach deszczu i sniegu pojawiają się zacieki. W międzyczasie wykonałem kilka remontów mieszkania na swój koszt. Proszę o informację jak zmusić i kogo do skutecznego usunięcia usterki. Czy w czasie kiedy mieszkanie jest zalewane -niepełnowartościowe- mogę za nie nie płacić wspólnocie czynszu? Czy mogę żądać od wspólnoty zwrotu kosztów za remonty?
Dziękuję z góry za pomoc. Sydney

Komentarze

• Opcje
    orsors Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wg mnie nie masz prawa do odmówienia wpłat zaliczek na utrzymanie nieruchomości wspólnej, a tym bardziej zaliczki na media które zużywasz.

Jeśli masz ubezpieczone mieszkanie to bym zgłosił to do ubezpieczyciela niech dochodzi roszczeń od Wspólnoty (albo z polisy ubezpieczeniowej Wspólnoty).
    Jeśli nie masz ubezpieczenia to musisz sam się tym zająć. Według mnie Wspólnota powinna pokryć koszty tych remontów, chyba że z jakiegoś powodu za przecieki nadal jest odpowiedzialny jeszcze deweloper.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] Sydney:[/cite]Mieszkam na ostatniej kondygnacji w bloku w mieszkaniu w którym, od początku odebrania (10 lat temu) są przecieki. Wcześniej przy odbiorze mieszkania zgłaszałem ten problem deweloperowi od którego kupiłem mieszkanie. Deweloper wykonał jakieś prace naprawcze w uzgodnieniu ze wspólnotą i zarządcą jakieś 5 lat temu, które nie przyniosły rezultatu. Cały czas zgłaszam wspólnocie i zarządcy problem z zaciekami na sufitach. Zarządca wykonuje co raku bezskuteczne prace na dachu po których nadal po opadach deszczu i sniegu pojawiają się zacieki. W międzyczasie wykonałem kilka remontów mieszkania na swój koszt. Proszę o informację jak zmusić i kogo do skutecznego usunięcia usterki. Czy w czasie kiedy mieszkanie jest zalewane -niepełnowartościowe- mogę za nie nie płacić wspólnocie czynszu? Czy mogę żądać od wspólnoty zwrotu kosztów za remonty?

Moim zdaniem powinna Pani wystąpić do sądu o nakazanie przeprowadzenia remontu dachu oraz o odszkodowanie za poniesione straty.
    Natomiast uważam, że brak jest podstaw do odmowy zapłaty dopóki sąd nie zasądzi odszkodowania.
    Czy ubezpieczyła Pani lokal?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    TsudaTsuda Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy mogę żądać od wspólnoty zwrotu kosztów za remonty?
    ubezpiecz mieszkanie w tym elementy stałe (czyli to, co jest w środku i czego nie da się zdemontować, np. glazura, podłogi, zabudowy kuchenne itd.) oraz mienie ruchome (czyli m.in. meble, dywany, sprzęt RTV i AGD, odzież). Po zalaniu ubezpieczyciel ma regres do wspólnoty. Koszt wspólnoty pojawi się w sprawozdaniu finansowym. Może wtedy inni właściciele zainteresują się nowymi kosztami i zmobilizują zarządcę do efektywnego działania.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    Zarządco, od kogo ma dochodzić, dewelopera czy wspólnoty? Chyba od wspólnoty teraz, czyli po 10 latach?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Od dewelopera to w zasadzie nie ma już jakby czego dochodzić. Dach jest częścią wspólną, rękojmia nie obowiązuje, wady powinna skutecznie usuwać wspólnota mieszkaniowa.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]
    [cite] Sydney:[/cite]Mieszkam na ostatniej kondygnacji w bloku w mieszkaniu w którym, od początku odebrania (10 lat temu) są przecieki. Wcześniej przy odbiorze mieszkania zgłaszałem ten problem deweloperowi od którego kupiłem mieszkanie. Deweloper wykonał jakieś prace naprawcze w uzgodnieniu ze wspólnotą i zarządcą jakieś 5 lat temu, które nie przyniosły rezultatu. Cały czas zgłaszam wspólnocie i zarządcy problem z zaciekami na sufitach. Zarządca wykonuje co raku bezskuteczne prace na dachu po których nadal po opadach deszczu i sniegu pojawiają się zacieki. W międzyczasie wykonałem kilka remontów mieszkania na swój koszt. Proszę o informację jak zmusić i kogo do skutecznego usunięcia usterki. Czy w czasie kiedy mieszkanie jest zalewane -niepełnowartościowe- mogę za nie nie płacić wspólnocie czynszu? Czy mogę żądać od wspólnoty zwrotu kosztów za remonty?

Moim zdaniem powinna Pani wystąpić do sądu o nakazanie przeprowadzenia remontu dachu oraz o odszkodowanie za poniesione straty.
    Natomiast uważam, że brak jest podstaw do odmowy zapłaty dopóki sąd nie zasądzi odszkodowania.
    Czy ubezpieczyła Pani lokal?

Zarządco, Sydney to Pan, a nie Pani:tongue:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]
    Zarządco, Sydney to Pan, a nie Pani:tongue:

A, to Pana Sydneya bardzo zatem przepraszam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.