CZY GARAŻ LICZY SIĘ JAKO LOKAL ?
garaż
Użytkownik
Witam,
Mam pytanie jest nas w wspólnocie 7 rodzin. I do tej pory była to mała wspólnota i podczas głosowania była potrzebne 100% aby cokolwiek zdecydować.
Ale po jakimś czasie zarządca stwierdził że jak ktoś ma garaż dodatkowo do mieszkania i ma go zapisanego na oddzielnej KW to jest jakby dodatkowy lokal i tym samym zwiększa się liczba lokali i w tedy można już głosować większością głosów bo jest już to duża wspólnota.
Napiszcie mi czy faktycznie tak jest ? Że jak ktoś ma mieszkanie razem z garażem to jest to jako kolejny lokal i tym samym zwiększa ilość członków we wspólnocie???
Dziękuje i Pozdrawiam
Mam pytanie jest nas w wspólnocie 7 rodzin. I do tej pory była to mała wspólnota i podczas głosowania była potrzebne 100% aby cokolwiek zdecydować.
Ale po jakimś czasie zarządca stwierdził że jak ktoś ma garaż dodatkowo do mieszkania i ma go zapisanego na oddzielnej KW to jest jakby dodatkowy lokal i tym samym zwiększa się liczba lokali i w tedy można już głosować większością głosów bo jest już to duża wspólnota.
Napiszcie mi czy faktycznie tak jest ? Że jak ktoś ma mieszkanie razem z garażem to jest to jako kolejny lokal i tym samym zwiększa ilość członków we wspólnocie???
Dziękuje i Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Domyślam się, że jest 7 lokali, bo to ilość lokali jest wyznacznikiem rodzaju wspólnoty, a nie liczba rodzin. Rodzin może być 7, a lokali mniej lub więcej niż 7.
Jeśli posiadasz umowę o ustanowieniu odrębnej własności lokalu w formie aktu notarialnego to lokal o przeznaczeniu garażowym będzie stanowił odrębną nieruchomość i wtedy IMO lokali we wspólnocie będzie więcej niż 7. We wspólnocie mogą być lokale mieszkalne lub lokale o innym przeznaczeniu.
Lubujesz się w akronimach? Może masz "dziką satysfakcję", że ponad 90% "czytacieli" Twoich postów po prostu nie rozumie co masz na myśli - swoim skromnym zdaniem?
Moim skromnym zdaniem (IMO, IMHO), żeby być uczciwym wobec "swoich czytacieli", abyś obok akronimu wklejał link który by dawał szansę zrozumienia tekstu zwykłym użytkownikom forum, np:
"i wtedy IMO http://www.jazz.erb.pl/akronimy.htm , lokali..." - wiem, że to trochę głupio wygląda, ale pewnie jeszcze głupiej czują się ludzie nie rozumiejąc tekstu który czytają.
Dla oceny czy wspólnota jest duża czy mała nie ma znaczenia liczebność jej członków, lecz liczba lokali.
Nie ma też znaczenia czy lokal jest mieszkalny, czy użytkowy, skoro dla garażu prowadzona jest księga wieczysta, tzn., że został wyodrębniony jako lokal.
Jeżeli w nieruchomości znajduje się więcej niż 7 lokali (razem z garażem) to tworzycie tzw. dużą wspólnotę, oznacza to że do zarządu nieruchomością wspólną należy stosować zasady wynikające z ustawy o własności lokali, w takiej sytuacji zarządca ma rację.
Sądzę, że Eddi zwyczajnie się pomylił w pisowni i tego nie zauważył.
Nie mam szczególnego upodobania do akronimów, dość rzadko je stosuję. Traktuję wszystkich userów jak ludzi dorosłych, ludzi, którzy jeśli funkcjonują w internecie, to mają podstawową wiedzę o zwyczajach, specyfice internetu, wiedzą co to znaczy IMO, czy EOT. A nawet jeśli spotykają coś nowego, to wiedzą, że zawsze wujek google im pomoże i wyjaśni.
:bigsmile:Nie róbmy z tego forum magla.:bigsmile:
Inna sprawa, że takie pytania powinny być zadawane na priva, o co proszę userów.
Tsuda, to już co najmniej dwa razy zostało napisane.
I dziwne jest też to ,że autor wątku garaż ucichl, ale za to poznaliśmy upodobanie do akronimów, i to w języku calkowicie obcym.
"Mądrego po szkolach to aż przyjemnie posluchać".:bigsmile:
Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Wszystko zostało mi przedstawione jasno i klarownie.
"O tym, jaka to jest wspólnota (mała czy duża) stanowi ilość lokali posadowionych na nieruchomości gruntowej…"
Czyli tworzymy dużą wspólnotę.
Dziękuję Wszystkim i Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie przekształcenia pomieszczeń przynależnych na lokale użytkowe. Chodzi mi oto, że w mojej WM sąsiedzi mają mieszkania dwu poziomowe, ale na poddaszu mają tylko wpisane w akcie notarialnym, że góra jest jako pomieszczenie przynależne. Czy w tej sytuacji jest potrzebna zgoda wszystkich 8 lokatorów ze wspólnoty aby mogli sobie to przekształcić na mieszkanie ?
Pozdrawiam
Dlaczego sądzisz że jest potrzebna zgoda pozostałych lokatorów? Na jakiej podstawie prawnej się kierujesz?